Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
DESCOPERIREA URMELOR LA FATA LOCULUI


DESCOPERIREA URMELOR LA FATA LOCULUI


DESCOPERIREA URMELOR LA FATA LOCULUI

Descoperirea urmelor unei infractiuni presupune, in primul rand o cautare sistematica a lor in functie de natura locului si de modul de savarsire a faptei1.

Urmele digitale se cauta cu foarte multa atentie deoarece aceste urme au dimensiuni mici, iar uneori sunt reproduse doar argumente ale desenelor papilare care abia se pot observa. Trebuie sa se lucreze foarte atent la cautarea urmelor, pentru a nu lasa propriile urme, iar din neatentie sa se stearga cele a infractorului. Pentru a nu se lasa urme pe obiectele ce vor fi ridicate se va folosi penseta sau mana si se va prinde numai de partile de care nu pot ramane urme digitale.

Este de asemenea important sa se stabileasca locurile de acces ale autorului si a drumului parcurs de acesta in campul infractiunii ,,intercriminis" atat in scopul de a arata locul unde pot fi gasite urmele lasate cat si ca aceste urme sa poata si cautate si descoperite organizat si rapid.

Daca se comite o infractiune intr-un restaurant nu se vor cauta urme pe miile de sticle, pahare ci numai pe inter criminis. In cazul unei usi sparte urmele trebuie cautate pe broasca, pe manerul usii ,etc.In cazul unei ferestre sparte se cauta cu atentie pe bucatile de geam sparte .De fiecare data raman urmele digitale ale infractorului pe bucatile de geam sparte.

Bucatile din geamul care a fost spart nu se gasesc intotdeauna, ele pot fi ascunse, rezemate de zid, in unele cazuri chiar aruncate departe de geamul spart. Aceste bucati de geam trebuie cautate si examinate pentru a se stabili daca pornim de la fereastra in cauza si daca au urme digitale pe ele. Pe portelan sau pe sticla raman urme digitale clare. in cazul in care exista lumina electrica este necesar sa se cerceteze cu atentie intrerupatoarele, peretii din jurul acestora si becurile care au fost desurubate partial, sau total de catre infractor. Urmele digitale se pot gasi pe obiectele pe care infractorul le-a adus, le-a lasat in campul infractiunii, sau in imediata apropiere. In anumite conditii favorabile urmele pot fi descoperite si pe suprafete aspre, pe gulerele de la imbracaminte, pe rufaria scrumbita, pe tesaturile fine, pe mansete, pe ziare sau pe hartie, etc.

Emilian Stancu, Tratat de criminalistica, Editura Actami, Bucuresti, Ed. 2001, pag. 126

In cazurile in care se examineaza mobila nu trebuie sa se piarda din vedere locurile pe care infractorul le-a putut atinge prin mutarea mobilei prin scoaterea

sertarelor sau chiar prin imprimarea mainii direct pe mobila din cauza unui conflict ivit intre infractor si victima sau chiar a dezechilibrului acestuia.

Chiar si in cazul in care infractorul lucreaza cu mainile inmanusate la fata locului pot ramane urmele papilare ale acestuia In timpul mutarii unor obiecte grele din interior manusile pot sa alunece sa se rupa sau pot si foarte deschise la locul de incheiere pe mana, incat prin deschizatura sa ramana urma unei parti a palmei si in cazul in care se descopera ca infractorul a lucrat cu manusi, nu trebuie sa se renunte la cautarea urmelor papilare.

Manusile1 sunt utilizate frecvent in timpul iernii de catre toti indivizii iar vara manusile care sunt confectionate din piele sau textile ridica numeroase

suspiciuni oricarui politist, iar cel mai des intalnite in cazul infractiuni de furt din timpul verii sunt cele confectionate din plastic (manusi medicale). Cand echipa care efectueaza cercetarea la fata locului se limiteaza doar la examinarea manusilor gasite fara examinarea criminalistica a acestora, se poate pierde chiar unica posibilitate.

Sunt anumiti criminalisti care gasesc obiecte uitate mult mai la indemana de identificare a autorilor, citeaza anumite cazuri cand infractorii au lasat la fata locului urme papilare prin manusi din nailon sau din tesatura de ciorapi de nailon.

Exista situatii cand infractorii nu lasa urme papilare in cazul cand isi trateaza urmele papilare cu acetona, parafina cand isi protejeaza cu batiste, cu ciorapi, cele folosite de organele judiciare (manusi speciale).

Unele obiecte pe care pot ramane urme papilare pot fi din:

- sticla (pahar, sticle, geamuri, cristale, calimari, scrumiere, becuri oglinzi, etc.);

- portelan (farfurii, cand, cesti, bibelouri, faianta de bucatarie, de baie, lavoare etc.);

- lemn lustruit sau natur, bine prelucrat (mobila, radio, televizor, birou rame de tablourii, cuiere, etc.);

- ebonita sau bachelita (itrerupatoare de lumina, stilouri, telefon, cutii, etc);

- nailon (poseta, cordoane, pelerine, saci, scoici, etc.);

- os sau fildesi (bibelouri, nasturi, etc.);

Unele mai pot fi lasate pe obiecte ca:

- bombeurile de la pantofii noi sau vechi dar lustruiti, pe posete din piele fina, centuri, etc.

,,Pe fructele cu exocarpul cerifiat (exemplu marul) se pot crea cu facilitate urme papilare ca urmare a depunerii sudorii, grasimii de pe degetele sau palmele persoanelor care au pus mana pe ele".

Viorel Catuna - ,,Urma din manusa chirurgicala care poate duce la identificarea persoanei care a purtat-o" Revista Romana de Criminalistica, nr. 5 anul I noembrie 1999, pag. 9.

In cazurile in care este metal si este lucios, urmele papilare latente (sau urmele crestelor papilare) sunt localizate cu ajutorul unei surse de lumina dirijate oblic (cu ajutorul unei lanterne electrice) sub diferite unghiuri fata de suprafata suportului pe care se afla urma cautata.

Ca sursa de lumina pot fi folosite razele soarelui, raza unei lanterne puternice, sau a unui reflector portabil. O metoda aplicata in cazurile mai deosebite, consta in pulverizarea pe obiectele presupuse purtatoare de urme a unei solutii pe baza de luminal. Sub actiunea radiatiilor ultraviolete, urma va aparea intr-o luminiscenta specifica pentru un timp scurt.

Rezultate deosebite pot fi obtinute cu ajutorul unor aparate portabile criminalistice care au realizat surse de lumina cum ar fi cele cu raza laser, cu ultraviolete (lampi portabile de radiatii ultraviolete), sau radiatii infrarosii sau colorate in diferite lungimi de urma a spectrului. Se mai pot folosi si aparate cu radiatii roentgen etc. Procentul cel mai ridicat pentru descoperirea amprentelor papilare se realizeaza cel mai bine la intuneric cu ajutorul unei surse incidente de lumina puternica dar cu foarte mare atentie pentru a nu se sterge urmele papilare de pe obiectele respective si in acelas timp a se purta releva si ridica corect. Utilizarea filtrelor optice permit realizarea unui spot luminos concentrat care poate sa puna in evidenta urmele care nu se vad.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate