Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
INSTRUMENTE SI APARATE NECESARE EFECTUARII COMPARATIILOR DACTILOSCOPICE


INSTRUMENTE SI APARATE NECESARE EFECTUARII COMPARATIILOR DACTILOSCOPICE


INSTRUMENTE SI APARATE NECESARE EFECTUARII COMPARATIILOR DACTILOSCOPICE

Pentru efectuarea comparatiilor dactiloscopice, se folosesc instrumente si aparate care ajuta Ia marirea imaginilor, sporirea vitezei de comparare, masurarea si numararea punctelor caracteristice. Un instrument pe cat de simplu pe atat de necesar in efectuarea comparatiilor dactiloscopice, este asa numitul ,,intepator", alcatuit dintr-o veriga (vergea) de oteI cu diametrul de 2 - 3 mm, Iunga de 12 - 15 cm, foarte ascutita Ia cap si maner, asemanator unui creion Ia celalalt capat.

Cu ajutorul Iui se marcheaza Iocurile unde se gasesc punctele caracteristice sau detaliile deosebite de pe fotogramele ce se compara. Marirea urmelor se realizeaza cu ajutorul Iupelor. Pentru examinarile in serie se foIoseste Iupa binoculara de cap care prezinta avantajul ca fereste ochii de oboseala si lasa mainile libere pentru a putea manui fisele cu amprentele. La intocmirea formulelor monodactilare sau a celor decadactilare secundare, se foloseste lupa dactiloscopica cu picior. Aceasta lupa are lentila biconvexa si diametrul de 5-6 cm, este montata pe un picior pe care culiseaza in sus si in jos in vederea reglarii claritatii. Postamentul sau este compus dintr-o rama de metal in care este montata o sticla plana incolora circulara pe care este trasata linia Iui Galton sau Iinia de calcul. Sticla plana poate fi inlocuita, dupa caz, cu reticulul gravat cu cercuri concentrice.Se foloseste frecvent lupa cu stativ si sursa de lumina proprie avand diametre mari de 10 - 15 cm. Pentru Iamurirea cazurilor dificile, cand desenele papilare prezinta (modificari) asemanari, dar urma este insuficient de clara or are putine detalii, se folosesc aparate de protectie sau montarea video pe care imaginile celor doua aparate apar marite si pot fi privite simultan de mai multi specialisti, de la o anumita distanta. Laboratoarele de dactiloscopie trebuie sa fie dotate cu aparatura necesara executarii fotogramelor marite la aceeasi scara pe care se marcheaza caracteristicile comune sau deosebirile.

Sistemele AFIS 2000 sunt prevazute cu monitoare si programe pentru marire, vizualizare, marcare si masurare a tuturor detaliilor caracteristice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate