Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Tehnici de identificare a cadavrelor


Tehnici de identificare a cadavrelor


Tehnici de identificare a cadavrelor

Procedeele criminalsitice de identificare a persoanelor dupa seemnalmente exterioare pot fi utile si in cazul identificarii cadavrelor necunoscute insa aplicabilitatea lor este limitata de transformarile firesti prin care trece corpul uman ca urmare a anumitor fenomene cadaverice, procesul de putrefactie, etc.

Metodele criminalistice de identificare a cadavrelor utilizate mai frecvent in practica sunt:

Metoda supraproiectiei - consta in proiectarea sau suprapunerea imaginii craniului necunoscut peste imaginea fotografica a persoanei disparute, careia se presupune ca i-a apartinut craniul. In vederea examinarii comparative este necesara fotografierea craniului intr-o pozitie identica cu cea a capului din fotografia de referint.Cele 2 imagini negative sunt proiectate pe un ecran in vederea stabilirii coincidentei sau necoincidentei elementelor anatomice si antropometrice  apreciate ca puncte de reper, rezultatul fiind fixat prin fotografie.Suparpunerea electronica a imaginilor este o varianta perfectioanta a supraproiectiei.

Reconstituirea fizionomiei dupa craniu - mai este denumita si metoda GHERASIMOV - RISCUTIA dupa numele celor 2 care s-au ocupat de aceasta metoda in Rusia si in Romania. Metoda consta in reconstituirea plastica si grafica a tesuturilor moi ale capului, potrivit unor standarde de grosime determinate stiintific. Intreaga operatie se executa pe craniul cadavrului caruia se incearca sa i se determine identitatea. Rezultatele acestui gen de identificare sunt de multe ori spectaculoase, in majoritatea cazurilor asemanarea taingand gradul perfectiunii.

Identificarea dupa resturile osoase - expertiza criminalsitica osteologica este efectuata de specialistul antropolog care este in masura sa determine daca urmele osteologice sunt sau nu de natura umana, daca ne aflam in prezenta unui schelet intreg sau daca oasele apartin mai multor personae.

De asemenea se pot obtine informatii referitoare la sex, varsta, talie si eventualele boli de care a suferit personae ain timpul vietii.

Identificarea dupa sistemul dentar si lucrarile stomatologice - este valoaroasa datorita elementelor specifice de individualizare pe care le prezinta in mod natural dantura unei personae. La aceste particularitati trebuie adugate si interventiile medivale efectuate pentru intretinerea sau inlocuirea dintilor.

Practica demonstreaza ca in anumite situatii si anume explozii, incendii, catastrophe, accidente, distrugerea premeditate a corpului victimei prin diverse modalitati printre foarte putinele elemente care mai pot oferi date cu privire la personae, mergandu-se pana la identificare, sunt cele ale sistemului dentar

Identificarea prin expertiza fotografiei de portret - este un procedeu frecvent aplicat de organele judiciare in stabilirea identitatii unui cadavru caruia I se poate face o fotografie a semnalmentelor dupa efectuarea toaletei sale. La aceasta se adauga identificarea unei personae amnezice sau care isi ascunde identitatea. Metoda consta in compararea unei fotografii cat mai recente a persoanei disparate cu fotografia semnalmentelor cadavrului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate