Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Urmele formate prin folosirea armelor de foc


Urmele formate prin folosirea armelor de foc


Urmele formate prin folosirea armelor de foc

Prin urme formate in cazul folosirii armelor de foc intelegem, pe de o parte urmele formate de arma pe cartusul tras, iar pe de alta parte urmele impuscaturilor pe corpul victimei sau pe ob asupra carora si-a exercitat actiunea proiectilul.

A. Umele formate de arma pe cartus

La tragerile executate cu o arma de foc, indiferent de tipul acesteia se formeaza invariabil urme pe tubul cartusului.

1.Urmele de pe tub se formeaza in 3 etape succesive:

1.1 in momentul incarcarii se formeaza urme dinamice longitudinale pe peretii laterali ai tubului, prin impingerea cartusului in camera de detonare. Se formeaza si urma ghearei extractoare care prinde rozeta sau gulerul tubului, in vedrea extragerii sale.

1.2 in momentul tragerii sau al decalnsarii focului apar urmele percutorului si ale peretului frontal al inchizatorului, ce se formeaza pe fundul cartusului.

1.3 in momentul extragerii tubului se imprima pe rigola sau marginea anterioara a rozetei urmele ghearei extractoare, iar pe fundul tubului urmele pargului aruncator.2.Urmele de pe glont au un carcater dinamic si reflecta caracteristicile constructiei interioare a tevii ghinutuite. Astfel, laarmele cu teava ghintuita raman, sub forma de striatii, urma ale plinurilor, ale flancurilor ghintuite. Pot aparea deformari ale glontului  daca acesta are un calibru mai mare decat al armei cu care a fost tras, deformari constand de regula in alungirea sa.

B. Urmele de impuscare - in primul rand cuprind urmele specifice formate pe proiectil, denumite si factori primari sau urme principale; in al doilea rand exista urme secundare, formate mai ales in tragerile de la o anumita distanta.

1. Urmele principale sunt rezultatul actiunii directe exercitate. Sunt de 3 feluri:

a) urme de perforare in situatia in care proiectilul a traversat intreg corpul.Au trei elemente: orificiul de intrare si iesire ce se deosebesc intre ele prin anumite carcatersitici pe baza carora se stabileste directia din care a patruns proiectilul. Pe corpul uman, orificiul de intrare se caract. prin lipsa de tesut , diametrul sau fiind apropiat de cel al proiectilului. Orificiul de iesire nu prezinta lipsa de tesut. Pe imbracaminte, orificiul de intrare este mai mic decat cel de iesire, de regula constandu-se si un raport de fibre spre interior. In cazul unor obiecte lipsite de elasticitate: din lemn diametrul orificiilor corespunde cu cel al proiectilului; la geamuri perforarea capata forma unui trunchi de con cu baza mare in directia de inaintare a proiectilului, astfel ca orificiul de intrare este maimic decat cel de iesire.: in tabliile metalice marginile orificiilor foarmate sunt indreptate in directia de inaintare a proiectilului.

b) urme de patrundere sau canale oarbe cand glontul patrunde in corp fara a mai iesi. Au un orificiu de intrare si un canal infundat, mai mare sau mai mic, raportat la dimensiunea si grosimea materialului in care a patruns glontul. Glontul ramane intotdeauna in corpul sau obiectul atins. Recuperarea se face cu precautie, pentru a nu se distruge caracteristicile de identificare a armei.

c) urme de ricosare cand glontul este deviat de obiect, in functie de energia cinetica a proiectilului, de densitatea obiectului si de unghiul de lovire- adancituri sau zgarieturi in functie de unghiul de lovire si de natura obstacolului aflat pe traiectoria glontului. Ricosarea face posibila lovirea altor obiecte sau pers care nu s-au afalt pe traiectoria initaila de tragere - e imp pt satbilirea directiei si locului din care s-a tras.

2. Urmele secundare sunt rezultatul actiunii unor factori suplimentari ai tragerii, altii decat cei specifici proiectilului.Se impart in:

a) urme secundare formate indiferent de distanta de tragere

- inelul de frecare sau de stergere creat prin depunerea pe marginea orificiului de intrare a unor particule de unsoare , praf, rugina sau oricare alta substanta aflata pesuprafata proiectilului.

- inelul de metalizare depuneri de particule metalice desprinse de pe suprafata proiectilului, in mom. perforarii unor obiecte cu un anumit grad de densitate

b) urmele secundare formate la tragerile cu teava armei lipita de corp sau de la mica distanta

rupturile provocate de gaze ( la tragerile efectuate la distante mai mici de 10 cm) - forme stelare

urmele gurii tevii - se formeaza prin lipirea acesteia de corp

arsurile - sunt provocate atat de gazele incinse cat si de flacara de la guar tevii

urmele de funingine - depind de calitatea subsatantei explozive si de distanta de tragere

tatuajul - patrundere in pile a resturilor de de pulbere neagra sau arsa incomplet

urmele de unsoare - apar sub forma de stropi depusi in jurul orificiului de intrare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate