Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
CUPRINSUL RAPORTULUI DE CONSTATARE TEHNICO - STIINTIFICA SI A CELUI EXPERTIZA A URMELOR DEMAINI


CUPRINSUL RAPORTULUI DE CONSTATARE TEHNICO - STIINTIFICA SI A CELUI EXPERTIZA A URMELOR DEMAINI


CUPRINSUL RAPORTULUI DE CONSTATARE TEHNICO - STIINTIFICA SI A CELUI EXPERTIZA A URMELOR DEMAINI

Ø Expertiza dactiloscopica

Operatiile si concluziile constatarii tehnico - stiintifice ca si de expertiza se consemneaza intr-un raport, in conformitate cu art. 115, respectiv art. 122 si art. 123 C.pr.pen.

Raportul de constatare tehnico - stiintifico sau de expertiza dactiloscopica cuprinde urmatoarele parti:

- partea introductiva;

- descrierea in amanunt a operatiilor efectuate;- concluziile.

In partea introductiva se arata in ce baza s-a efectuat constatarea tehnico -stiintifico sau expertiza si care este organul de urmarire penala, sau instanta de judecata ce a dispus executarea acesteia.

,,In aceeasi parte a raportului de constatare se consemneaza, printr-o descriere amanuntit completata cu fotografii, intregul material pus Ia dispozitie pentru efectuarea constatarii tehnico - stiintifice sau a expertizei intrebari Ia care urmeaza sa se raspunda"1.

Dupa epuizarea problemelor cuprinse in partea introductiva se va trece Ia descrierea amanuntita a tuturor operatiilor efectuate. Urmatoarea operatic consennata in raport va fi exarninarea separata a arnprentelor de eornparat (cx. examinarea coinparativa). In cazul examenului cornparativ nti trebuie sa se aiba lor).

Verificarea coincidentei detaliilor caracteristice descoperite in ambele amprente si demonstrarea vizuala a accesului fapt se efectueaza foarte frecvent prin diagrama punctelor de coincidenta.

Metoda consta in urmatoarele: se ia cate o fotografie la aceeasi scara de Ia urma si impresiunea care se compara si se lipesc alaturat pe o coala de hartie. Sub aceasta plansa se fixeaza, in asa fel incat sa nu se miste, o alta coala de hartie, care va constitui suportul pe care se construieste diagrama.

Apoi, cu mare atentie, pe cele doua fotografii sunt intepate, exact in acelasi loc, punctele de coincidenta, inteparea se va realiza in asa fel incat varful intepatorului sa strapunga usor si coala de hartie de sub plansa cu cele doua fotografii.

In continuare se unesc prin linii drepte urmele de intepatura de pe coala alba de hartie si apar doua diagrame care vor fi foarte asemanatoare ca forma si dimensiuni daca amprentele au fost create de acelasi deget sau regiune a palmei.

Regula celor ,,12 puncte coincidente", stabilita de pe timpul lui Balthazar (1911), se raporta Ia 12 puncte coincidente si la 4 tipuri de detalii, probabilitatea fiind de la 1 Ia cca. 17 milioane. Daca se au in vedere 6 detalii si 10 puncte caractcristice, posibilitatea este de Ia 1 Ia 6o milioane (0,1/60).

Emilian Stancu. Ed. ACTAMi. Bucuresti, 2001. Tratat practic de criminalistica. p.140.

(fig. 71.). Diagrarnele se pot trasa cu linii colorate chiar pe fotogramele comparate.

Fig. 71

De regula, se constata mici diferente intre dimensiunile componentelor celor doua diagrame, explicabile prin mecanismul diferit de formare a celor doua amprente, care este influentat de urmatorii factori:

Ø suportul diferit pe care au ramas amprentele,

Ø gradul de apasare a degetului este diferit in cele doua cazuri;

Ø directia si felul de rulare a degetului in cazul impresiunii si contactul static

al degetului cu suportul in cazul urmei;

Ø curbarea sau rugozitatea suprafetei (bec. sticla, scandura aspra etc.);Ø greseli de tehnica, in cazul fotografierii urmei Ia fata locului;

Ø imbacsirea sau imprimarea incompleta a unora din caracteristici.

Un mod de demonstrare usor de realizat, dar si usor de inteles, este reprezentarea prin rapoarte si proportii, pe hartie milimetrica, a fiecarui segment de dreapta care ia nastere intre un punct fix de pe amprenta si fiecare din punctele de coincidenta trasate si numerotate anterior. Cu compasul se iau dimensiunile acestor segmente, dupa ce au fost numerotate cu aceIeasi cifre ca si punctele de coincidenta,si se reproduc grafic pe hartie milimetrica (fig. 72).

Glic. Pasescu. I.R. Constantin - op.cit.. p.263.

Fig. 72

Dupa terminarea tuturor examinarilor din partea descriptiva se trece Ia rezolvarea ultimei parti a raportului: concluziile. EIe cuprind raspunsurile Ia toate intrebarile puse. Concluziile trebuie sa fie scurte, clare, precise, fara echivoc, direct Ia obiect si sa raspunda, pe puncte, Ia intrebarile puse in ordonanta sau rezolutie.

Concluziile referitoare Ia identitatea realizata prin dactiloscopie pot cuprinde unul sau mai multe raspunsuri.

Fiecare raspuns poate avea urmatorul caracter:

Ø afirmatia in mod cert;

Ø negativ in mod cert;

Ø probabil;

Ø nu se poate stabili.

Expertiza dactiloscopica, spre deosebire de alte genuri de expertiza criminalistica, exceleaza prin concluzii certe datorita elementelor exacte cu care lucreaza.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate