Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Donatiile simulate si cele indirecte


Donatiile simulate si cele indirecte


Donatiile simulate si cele indirecte

Donatiile simulate.

In privinta donatiilor simulatia imbraca 2 forme:

a) donatia deghizata

In cazul donatiilor deghizarea este totala ascunzandu-se chiar natura juridica a contractului secret.Cele doua contracte trebuie sa indeplineasca conditiile de fond cerute de lege pentru realitatea lor.

Consideram ca donatia inclusive atunci cand este contract secret, trebuie incheiata in forma autentica deoarece art.813 C.civ., ce prevede forma autentica nu distinge intre mai multe forme de donatie.Pentru ca simulatia sa produca efecte juridice ambele contracte trebuie sa fie valabile, ori conditia formei autentice este ceruta pentru validitatea donatiei.Nu pot fi ocolite pe calea donatiilor simulate dispozitiile imperative ale legii. Proba simulatiei a celor doua contracte se face conform regulilor generale.

b) donatiile simulate prin interpunere de personae

In acest caz ambele contracte sunt de donatie, dar in contractul secret apare cel putin o alta persoana, daca se urmareste gratificare unei personae incapabile absolute sau relative de a primi donatia. Ambele contracte trebuie sa respecte conditiile de fond si forma cerute de donatie.Donatiile indirecte.

Sunt liberalitati inter vivos care se realizeaza pe caclea altui act juridic decat donatia.

Actul prin care se realizeaza o donatie indirecta trebuie sa indeplineasca conditii de fond si de forma prevazute pentru donatie, ele trebuind incheiate in forma autentica.

Cele mai frecvent folosite acte pentru realizarea de donatii indirecte sunt:

a) renuntarea la un drept: este o donatie indirecta numai daca se face cu intentia de a gratifica o persoana.

b) remiterea de datorie (iertarea de datorie): consta in renuntarea creditorului la exercitarea dreptului sau impotriva debitorului, prin care patrimonial debitorului creste cu valoarea acelui drept de creanta.

c) stipulatia in folosul unui tert: este contractul prin care se naste o obligatie a unei parti de a executa o prestatie in favoarea unei personae care nu este parte in contract.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate