Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
STRATEGIA DE REALIZARE A UNUI SISTEM INFORMATIONAL PERFORMANT IN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2


STRATEGIA DE REALIZARE A UNUI SISTEM INFORMATIONAL PERFORMANT IN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2


STRATEGIA DE REALIZARE A UNUI SISTEM INFORMATIONAL PERFORMANT IN CADRUL PRIMARIEI SECTORULUI 2

Consider ca o conceptie generala a strategiei pentru realizarea unui sistem informational performant, implica definirea si atingerea a patru obiecte principale. Odata atinse in linii generale aceste obiective, se va putea considera ca au fost construite fundamentele specifice ale societatii informationale in cadrul Primariei Sectorului 2. Obiectivele avute in vedere sunt urmatoarele:

Contextul infrastructural al informatizarii , constituit din: legislatie specifica, standarde si alte reglementari normative ale domeniului, instruirea de specialitate si educatia generala in domeniul tehnologiilor informatiei, cercetarea si dezvoltarea in TI, retele publice de transport al datelor, industria de specialitate - inclusiv cea de programe, comertul cu produse ale TI, managementul asistat informatic.

  1. Nucleul de coerenta informationala. Intr-o prima faza - cea a informatizarii coerente a activitatilor de interes public general, inclusiv a activitatilor administratiei de stat, nucleul de coerenta va cuprinde:
  • nomenclatoarele unitare de interes general;
  • registrele permanente de baza (de fapt, patru baze de date de dimensiuni mari, interconectate, care contin informatiile sigure, minimale, privind persoanele fizice, agentii economici si sociali, unitatile teritorial-administrative si arterele de circulatie, cadastrul general);
  • baza de date geografice de referinta, care descrie mediul natural geografic al sectorului;
  • baza de date juridice.
  1. Sistemele informatice ale aplicatiilor comune din administratia publica (gestiunea generala a patrimoniului, gestiunea resurselor umane, managementul situatiilor de criza in profil teritorial, buget, contabilitate etc.).
  1. Sistemele de informatie sectoriale care au un impact economic major (statistic, financiar-vamal, protectie sociala, intermedieri financiare).

Fireste, fiecare din cele patru obiective enumerate are o insemnatate proprie considerabila. Cred insa ca tinand seama de importanta sa conceptuala si tehnica speciala, nucleul de coerenta informationala trebuie examinat mai indeaproape. In primul rand, existenta unui astfel de masiv structurat de date este o conditie necesara pentru realizarea unui ansamblu economic, performant si sigur de sisteme informationale necesare functionarii normale a comunitatii sociale, in conditii moderne. Realizarea nucleului de coerenta, ca o sursa principala de date pentru alte sisteme, limiteaza riscul cresterii exagerate a entropiei informationale, cu efectele sale in costuri, performante si grad de organizare.Nucleul de coerenta informationala propus va avea o sectiune centrala (in care se realizeaza identificarea unica a obiectelor descrise) si segmente teritoriale, in principal la nivel de judete. Pe nucleul de coerenta se va sprijini realizarea si functionarea sistemelor sectoriale de informatie.

Potrivit conceptiei strategiei de informatizare, sectiunea centrala a nucleului de coerenta va face schimb de informatii cu 'zona utilizatorilor generali' ai sistemului informational 'global' al statului. Anume, nucleul va alimenta cu date sistemele ministerelor, altor organisme centrale si agentilor economici de importanta nationala, respectiv va transmite si va primi date de la guvern si alte organe centrale ale administratiei publice.

In acelasi timp, conceptia propusa prevede proiectia sectiunii centrale a nucleului de coerenta, in profil teritorial. Aceasta proiectie - sau sectiune locala - va fi suportul informational al aplicarii principiului 'ghiseului unic'. Sectiunea locala a nucleului de coerenta efectueaza schimburi bidirectionale de date cu sectiunea centrala, cu directiile primariei (informatii privind starea civila, amenajarea teritoriului, registrul agricol, gospodaria comunala si altele), cu populatia si cu notariatele. De asemenea, sectiunea locala transfera informatii prefecturilor, serviciilor descentralizate ale administratiei centrale, consiliilor locale si agentilor economici locali, respectiv primeste informatii de la filialele teritoriale ale unor agenti economici de importanta nationala (sistemul energetic, sistemul alimentarii cu gaze, banci, etc.).

In afara componentelor de baza descrise mai sus, care definesc o traiectorie obligatorie, strategia propune si inaintarea, in acelasi timp, pe o traiectorie paralela, in cadrul careia sa se realizeze conectarea treptata la retele informationale europene si mondiale. Sunt avute in vedere aici, in context european, reteaua pentru universitati si institutii de cercetare, reteaua globala pentru sanatate, reteaua transeuropeana a administratiilor publice, reteaua pentru intreprinderi mici si mijlocii, retelele de control al traficului rutier si aerian etc., iar in context global, retelele pentru biblioteci si muzee electronice, retelele pentru managementul mediului, resurselor naturale si situatiilor de urgenta.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate