Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Sport


Index » hobby » Sport
» Practica in centre de refacere


Practica in centre de refacere


Practica in centre de refacere

Inca din cele mai vechi timpuri batranii cu probleme de sanatate au adesea boli cronice, ca si osteo-artrita, hipertensiune, diabet si circulatie periferica precara, pentru care exercitiile fizice s-au dovedit un mod de a avea beneficii nonfarmaceutice, chiar si la o varsta avansata. Execitiile fizice s-au dovedit a imbunatatii calitatea vietii pentru acesti batrani. Metode : o revizuire a literaturii de specialiate a exercitiilor aplicate batranilor si modul de viata a fost concluzionat, catalogat si revizuit cu profesorii de specialitate.

Exercitiile continua a fi un mijloc terapeutic putin utilizat de catre batrani, ca rezultat al barierelor create chiar de catre pacienti, de catre ingrijitorii personali si de catre terapeutii lor. Medicii de familie pot trece aceste bariere prin prescrierea unor exercitii potrivite si caracteristice tipului de boala sau preferintelor pacientului. Prescrierea exercitiilor pentru batrani este bazata pe o strategie pragmatica ce face exercitiile terapeutice atat sigure cat si accesibile. O asemenea strategie incorporeaza elementele motivationale si cunostintele beneficiilor acestor exercitii.Exercitiile pentru batrani ar tribui considerate atat o imbunatatire a modului de viata general cat si o strategie si un mod de a sesiza si intervini asupra activitatii fizice a pacientilor.

Inactivitatea creste odata cu imbatranirea desi jumatate din populatie declara ca efectueaza activitati fizice de rutina, doar 30 % a celor de 65 de ani si peste declara ca fac exercitii. Aceasta inactivitate e intr-un contrast complet cu recomandarile curente a 30 de minute de activitate fizica in majoritatea zilelor saptamanii. Incurajarea activitatii fizice a fost un element important al revistelor de specialitate, care a sperat sa implementeze o viata sanatoasa populatiei. Unul dintre obiectivele tinta a acestei initiative a fost ca 50% din principalii terapeuti si doctori de familii sa-si consilieze pacientii inspre o activitate fizica. Aceasta problema nu este importanta doar pentru cei de varsta a doua, ea aplicandu-se si batranilor cu probleme de sanatate la care s-a vazut o imbunatatire dramatica in rezultatele obtinute in urma activitatii fizice chiar si la o varsta inaintata. Aceste beneficii includ cresterea masei musculare, rezistenta cardio-vasculara, cresterea densitatii osoase, chiar si rezultate indirecte ca si cresterea mobilitatii care este critica pentru calitatea vietii.

In completare la potentialul de imbunatatire a starii generale de sanatate, exercitiile fizice pot fi un mijloc terapeutic specific la multe boli cronice ale batranilor. Aceste boli include osteo-artrita, diabetul, circulatie periferica precara, boli de inima, infarcturi, obezitate si depresie. Exercitiile specifice pentru aceste boli sunt recomandate atat pentru populatia mai tanara cat si pentru batrani cu probleme de sanatate. Desi s-a produs o schimbare in viziunea ca exercitiile sunt doar pentru atleti si pentru cei ce participa la competitii, cat si folosirea acestora in imbunatatirea starii de sanatate generale, doctorii de familie intalnesc bariere motivationale la batranii cu probleme de sanatate. Acestor persoane li s-a redus starea de functionalitate ca rezultat a una sau mai multe boli cronice iar exercitiile sunt recomandate de catre medicii de familie sau ei insisi.

Aceste bariere motivationale includ o lipsa de cunostinta a proprietatilor exercitiilor recomandate pentru batrani, atitudini gresite si factori inconjuratori ce nu incurajeaza exercitiile fizice. Intelegerea si constientizarea ca trebuie trecute aceste bariere sunt cheia mobilizarii pacientilor batrani.

Prescrierea exercițiilor pentru batrani

Metode : o cautare detaliata in literature de specialitate a fost efectuata folosind cuvinte cheie ca: beneficiile exercitiilor, motivatia efectuarii exercitiilor, modificare stilului de viata si batrani cu probleme de sanatate. Rezultatul a fost insumat si revizuit pentru uz clinic si implementare practica.

Beneficiile exercitiilor fizice pentru batrani

Multe studii au examinat beneficiile exercitiilor fizice pentru batrani care traiesc in azile specializate unde este usor sa fie condus si evaluat efectul interventiilor asupra unui grup. Aceste persoane institutionalizate, care au adesea nivele diferite de intelegere, pot pune probleme cand se incearca stabilirea motivatiei pentru activitati fizice si crearea de oportunitati pentru formarea si participare in grup. Cateva din rezultatele directe au fost schimbari in mobilitatea functionala si in forta musculara. Rezultate mai indirecte dar mai functionale in urma exercitiilor fizice au fost imbunatatirea somnului, functionalitatii fizice si a starii de bine a participantilor.

Un sudiu major efectuat pe un grup organizat, a folosit exercitii ale mainilor si picioarelor efectuate pe timpul zilei ca mod de imbunatatire a somnului intr-un azil. Cercetatorii au descoperit ca a crescut calitatea si cantitatea somnului cu 40% in timpul noptilor de studiu.

Beneficiile exercitiilor fizice pentru batrani neinstitutionalizati Desi unele dintre rezultate pentru batranii institutionalizati au fost gasite si in studiile aplicate in comunitatile normale de batrani, multe alte exercitii au fost raportate ca benefice in anumite boli. Osteo-artrita este un factor major la batrani, pentru care exercitiile fizice sunt o metoda terapeutica specifica aplicabila. Aplicarea exercitiilor pentru osteo-artrita genunchiului au aratat reduceri semnificative in dizabilitate, folosind exercitii de rezistenta concentrate pe cresterea fortei musculare si minore exercitii aerobice concentrate pe miscare. Efectele pozitive a amandorura modalitati de exersare, arata ca orice forma de exercitiu poate fi buna daca este sustinuta chiar si pentru putin timp. Mai specific, pentru boli ca osteo-artrita, cresterea mobilitatii articulatiilor bolnave, cand este facuta intr-o maniera sigura a dus la rezultatul scaderii durerii si cresterii mobilitatii ca si in cazul hidroterapiei.

Studiul FAST - fitness and seniors trial - a fost un studiu de baza in compararea efectelor a trei forme de exercitii cu efectele produse de sedentarism pentru patru grupe de adulti cu osteo-artrita. O trasatura importanta a acestui studiu, care a examinat atat durerea si dezabiliatatea cat si schimbarile radiologice, este durata de 18 luni. Nici o forma de exercitiu nu a fost clar superioara dar dupa ce a fost comparata cu grupul de sedentari toate grupurile de exercitii au aratat imbunatatiri la starea de bine si in simtomele artritei. Un mesaj important din partea acestui studio a fost ca orice forma de paracticare a exercitiilor - activitati aerobice generale, cresterea fortei musculare folosind greutati, diverse activitati de miscare concentrate pe o articulatie afectata - pot produce beneficii terapeutice la populatia batrana.Centru de recuperare Baile Felix, județul Bihor

Baile Felix sunt situate in partea de nord-vest a Romaniei, in Campia Crisurilor, la zona de contact cu extremitatea vestica a dealurilor de la poalele Muntilor Padurea Craiului, la o distanta de 9 km de Oradea. Statiunea este recomandata in afectiuni reumatice inflamatorii, degenerative, post traumatice, neurologice periferice si centrale, ginecologice, de metabolism si de nutritie, endocrine. Baile Felix dispun de o bogata baza de tratament ce cuprinde: instalatii pentru bai la cada, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa termala, instalatii pentru elongatii sub apa, instalatii pentru electro si hidro terapie, sauna, piscine acoperite si in aer liber, sali de gimnastica medicala, s.a.

Factorii de cura sunt ape termominerale (45 grade Celsius) cu sulfura de bicarbonat, cu calciu, cu sodiu, oligominerale cu mineralizare totala de 1 gr/ litru ce constituie o imensa rezerva, namoluri terapeutice din zona locala, bioclima calmanta, relaxanta.

Statiunea se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala este de 10,5 grade Celsius, in timp ce in perioada estivala este de 21,3 grade Celsius. Presiunea atmosferica medie 770 mm.[1]

Exercițiu practic:

Presupunem un grup de 10 persoane cu varste cuprinse intre 50-65 ani, iar perioada alocata pentru refacere este doar de 3 zile. Dupa cateva ore de acomodare se va trece la o ușoara incalzire / respectiv cateva exerciții pentru a verifica nivelul fiecarei persoane. In funcție de nivelul fiecarei persoane ii vom imparți cate 2 astfel incat vom avea 5 perechi de cate doua persoane.

Program/ prima zi de refacere:

07 : 00 deșteptarea;

08 : 00 - 08:30 masa de dimineața;

08:30 - 10:00 odihna;

10:00 - 11: 30 (20 minute alergare usoara sau pentru cei varstnici 40 minute de mers (mersul poate sa constituie exercitiul perfect pentru mentinerea unei conditii fizice bune. Este ideal deoarece nu solicita articulatiile (afectate in special in cazul persoanelor obeze) si totusi permite arderea unui numar mare de calorii (100 de calorii la fiecare kilometru). Mersul este la indemana oricarei persoane si poate fi efectuat oriunde si oricand; cu toate acestea este indicat sa se realizeze in aer curat), 20 minute stretching + 10 minute yoga, 20 minute diferite stiluri de mers, 20 minute yoga incheiere, 10 minute exerciții de respirație );

Nota:

In funcție de oboseala/varsta subiecților putem diminua durata exercițiului/ elementului/ sau mai complex a procedeului.

Pe baza capacitaților pacienților trebuie sa adaptam exercițiile la fiecare pacient pentru a-i motiva.

11:30 - 12:30 igiena personala;

12:30 - 14:30 refacere in bazin (fiecare persoana in functie de diagnosticul dat de medic intra in bazinul recomandat sau daca este contraindicat va executa un program de exerciții pentru tonifierea musculaturii respectiv circulatia sangelui);

14:30 - 14:50 - igiena personala

15:00 - 15:30 - masa de pranz

15:30 - 17:30 - odihna

18:00 - 19:30 - a doua parte a programului de refacere (tratament in diferite bazine in functie de boala persoanei si de diagnosticul dat de medic)

19:30 - 19:50 - timp la dispozitie

20:00 - 20:30 - masa de seara

20:30 - 23:00 - timp la dispozitie

Nota: programul din prima zi este valabil pe parcursul celor 3 zile de refacere!Contraindicațiile exercițiilor fizice la batrani

      Adesea auzim spunandu-ni-se si nu numai de catre cei cu adevarat batrani: " sunt prea batran si/sau prea slabit, pentru a face sport (miscare)". In realitate insa sunt foarte putine cazuri (situatii), in care cu adevarat este recomandabil ca subiectul in cauza sa evite orice tip de efort. Datele rezultate in urma unor studii foarte ample, efectuate pe mii si zeci de mii de subiecti, urmariti ani in sir, probeaza fara tagada ca este mult mai dezavantajos, atat pentru persoana in cauza cat si pentru familie si societate, sa nu faci miscare, decat sa faci asumandu-ti chiar unele mici riscuri. Atat de mari sunt avantajele practicarii cu regularitate a exercitiului fizic, in raport cu posibilele dezavantaje, incat in tarile dezvoltate, cu deosebire in SUA, isi face tot mai mult loc ideea ca ar fi bine sa se instituie un fel de reglementari, care sa stipuleze ca optiunea de a adopta un stil activ de viata nu mai poate ramane un apanaj exclusiv al individului si ca trebuie sa ai aprobare de la medic pentru a ramane sedentar.

Intalnim insa si alte cazuri, in care batranii spun ca, de fapt, ei nu ar refuza sa faca anumite exercitii, ba chiar s-au gandit la asa ceva, dar ca medicul nu-i incurajeaza sau, si mai rau, le interzice. Ceea ce nu este neadevarat, mai ales in tara noastra, unde medicii nu au nici un fel de cunostinte despre beneficiile exercitiului fizic si, mai ales, despre criteriile de prescriere a acestuia, in functie de particularitatile fiecarui "pacient". In aceste conditii, poate mai mult decat in alte tari, specialistii nostri in "sport" trebuie sa fie foarte bine pregatiti, incat sa suplineasca si ceea ce ar trebui sa faca doctorul de familie, ba mai mult, sa-i poata contracara "sfaturile de a se feri de efort fizic", pe care de regula acesta li le da asiguratilor lui.

O dilema pe care trebuie sa o clarificam in acest context, este in ce masura bolile cronice reprezinta o bariera reala si peste care nu se poate trece, in intentia noastra de a-i face pe cati mai multi dintre varstnici sa acceada la beneficiile exercitiului fizic. Se stie ca bolile cronice nu pot fi vindecate, dar este sigur ca, in majoritatea cazurilor, in mod normal pot fi tinute sub control cu tratamente si alte masuri, zeci de ani. Ele sunt destul de frecvent intalnite la varstnici si includ diabetul, bolile cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea arteriala), artritele, dislipidemiile etc.

Multa vreme se contraindica orice fel de efort fizic la varstnicii cu anumite boli cronice, dar in ultimele decenii cercetarile au aratat ca la majoritatea varstnicilor cu boli cronice nu este contraindicat total efortul, ci cel mult anumite tipuri si intensitati de efort. In plus, daca efortul este introdus si prestat sub control, el poate face bine chiar pe linia bolii (sau bolilor) cronice pe care o (le) are respectivul individ.

S-a dovedit ca chiar si cei cu insuficienta cardiaca congestiva si cu aritmii cardiace, pot face si beneficiaza de anumite exercitii fizice. Cu conditia ca respectivii sa se afle intr-o faza stabila a bolii si sa fie frecvent vazuti de medic, iar programul sa fie foarte strict individualizat.

Alta boala cronica foarte frecventa si care face ravagii atat in sanatatea indivizilor cat si in bugetul asigurarilor, este diabetul zaharat de tip II, sau diabetul insulino- independent ( diabetul care nu necesita administrarea de insulina). S-a descoperit ca exercitiul fizic introdus macar la varsta adulta, impiedica sau amana instalarea acestei boli. Dar chiar si dupa instalare, introducerea unui program de exercitii fizice face sa scada glicemia, sa se reduca nevoia de medicamente si, foarte important, sa impiedice aparitia complicațiilor.https://www.romturism.ro/detalii.php?din=destinatii&poz=3
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate