Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
LEGITIMATII DE CALATORIE IN TRAFIC LOCAL EMISE IN SISTEM ELECTRONIC XSELL


LEGITIMATII DE CALATORIE IN TRAFIC LOCAL EMISE IN SISTEM ELECTRONIC XSELL


LEGITIMATII DE CALATORIE IN TRAFIC LOCAL EMISE IN SISTEM ELECTRONIC XSELL

Forma si continutul legitimatiilor de calatorie in traficul local

Orice legitimatie de calatorie trebuie sa contina mentiunile prevazute in Normele Uniforme privind Transporturile, N.U.T. Modele de legitimatii de calatorie sunt cuprinse in "Colectia legitimatiilor de calatorie

emise in sistem electronic xSell". In paralel cu legitimatiile emise in sistem electronic xSell, Operatorii de ghiseu (OG) vor utiliza si vor emite si legitimatii de calatorie in sistem manual. Lista tipurilor de bilete care se vor emite manual in paralel cu functionarea sistemul electronic xSell in unitatile care utilizeaza acest sistem este prezentata in anexa 1.

Legitimatiile de calatorie emise electronic in trafic local sunt confectionate din carton, de compozitie speciala, cu protectie la incendiu, prevazuta cu filigran al caii ferate. Ele au mentiunea "EL" (emitere electronica ) in casuta "indicatii speciale".Legitimatiile de calatorie emise electronic contin toate mentiunile obligatorii ale unei legitimatii de calatorie, mai putin timbrul sec C.F.R. In afara mentiunilor obligatorii, cu ocazia emiterii, se imprima pe bilet si mentiuni ajutatoare.

La aprovizionarea cu bilete electronice pe acestea se gasesc pretiparite numai seria si numarul. La emiterea electronica, ca masura de siguranta, pe bilet se imprima din nou seria si numarul biletului. Seria si numarul pretiparit (caractere rosii) trebuie sa corespunda cu seria si numarul "memorat" si tiparit in momentul emiterii (caractere negre).

La emiterea electronica a legitimatiei de calatorie se imprima automat pe bilet urmatoarele informatii:

operatorul

seria biletului

unitatea emitenta

tipul biletului

nr. de persoane

motivul reducerii / eliberarii legitimatiei de calatorie

numarul legitimatiei pe baza careia a fost eliberata legitimatia de calatorie

statia de plecare si ora de plecare

statia de destinatie si ora de sosire

via

modul in care a fost realizata rutarea

distanta km

pretul in lei

data calatoriei

rangul, numarul trenului, numarul vagonului, clasa de rezervare

modul in care a fost realizata rezervarea si atributele locurilor

numarul locurilor rezervate

data si ora emiterii

gestiunea si casa emitenta

numarul de anexe al legitimatiei

anunt

cod de bare (include seria biletului)

Operatorul este SNTFC sau alte societati acreditate ca operator feroviar

Seria biletului este formata din serie literala de 4 litere si serie numerica de 4 cifre (de la 0000 la 8999). Biletele se livreaza in calupuri (topuri) realizate sub forma de benzi continue si pliate din 750 de cartoane. Pe fiecare bucata de carton se afla pretiparite elemente de control pentru 3 (trei) bilete. Primul calup contine biletele numerotate de la AAAA0000 la AAAA2249, al doilea AAAA2250 pana la AAAA4499, al treilea AAAA4500 pana la AAAA6749, iar al patrulea AAAA6750 pana la AAAA8999. Numerotarea este executata in asa fel incat nu exista schimbare de serie intr-un calup, deci nu exista biletele AAAA9000 AAAA9999.

Unitatea emitenta este o prescurtare a denumirii complete a unitatii care a emis legitimatia (statie sau agentie)

Tipul legitimatiei este denumirea legitimatiei emise: bilet, bilet+supliment, supliment, tichet, bilet gratuit, etc.

Numarul de persoane este numarul de persoane pentru care a fost emisa legitimatia care este maxim 6 pentru legitimatii cu pret intreg, iar in cazul legitimatiilor cu reducere este 1.

Motivul reducerii/eliberarii in cazul reducerilor este categoria de calator care beneficiaza de reducere sau in cazul completarilor este legitimatia existenta.

Numarul legitimatiei este numarul documentului justificativ in baza caruia este acordata reducerea de tarif sau numarul legitimatiei anterioare.

Statia de plecare/ora de plecare si statia de destinatie/ora de sosire sunt statia de plecare si statia de destinatie a calatorului cu trenul la care este valabila legitimatia de calatorie cu precizarea orei de plecare si a orei de sosire in aceste statii. Ora de plecare si ora de sosire apar pe bilet numai in cazul rutarii automate, cand aplicatia are informatii despre fiecare tren. In cazul rutarii manuale toate datele sunt stabilite de OG, dar nu se introduc si date despre orele de plecare si sosire.

Via este o statie nod de pe parcursul trenului necesara pentru stabilirea distantei comerciale, dar care apare pe legitimatia de calatorie numai in cazul rutarii manuale. In cazul rutarii manuale pot fi stabilite ca statii via pana la maxim 3 statii.

Modul in care a fost realizata rutarea poate fi automat, manual, semiautomat

Distanta km este distanta comerciala pe baza careia se stabilesc tarifele ce urmeaza a fi incasate de la calator.

Pretul in lei este valoarea totala platita de calator pentru legitimatia de calatorie solicitata.

Data calatoriei este data la care calatorul a solicitat efectuarea calatoriei. In cazul agentiilor de voiaj sau a statiilor ce vand cu anticipatie aceasta poate fi alta data decat ziua curenta.

Rangul, numarul trenului sunt stabilite conform cererii calatorului. Rangul este rangul comercial al trenului (P, A, R, IC). In cazul rutarii manuale, rangul stabileste calculul tarifar al legitimatiei de calatorie, indiferent de numarul trenului (ex: la trenul P561 pretul legitimatiei va fi calculat la tarif tren persoane si nu la tarif tren intercity corespunzator numarului de tren 561)

Clasa de rezervare este stabilita conform cererii calatorului. Clasa este tiparita cu cifre arabe: 1 sau 2

Numarul vagonului este stabilit de sistem in cazul rezervarii electronice sau de operatorul de ghiseu in cazul rezervarii manuale.

Modul in care a fost realizata rezervarea poate fi electronica sau manuala. Rezervarea electronica la randul sau poate fi in mod asistat, expert sau central. Atributele locurilor pot fi femeie, barbat, indiferent pentru vagon de dormit.

Locurile sunt stabilite de sistem in cazul rezervarii electronice, sau de operatorul de ghiseu in cazul rezervarii manuale.

Data si ora emiterii sunt data si ora la care a avut loc emiterea legitimatiei de calatorie si sunt necesare pentru identificarea legitimatiei in baza de date fie pentru a afla informatii despre ea, fie pentru efectuarea operatiilor de anulare/restituire.

Gestiunea si casa emitenta sunt numarul gestiunii operatorului de ghiseu care a emis legitimatia si numarul ghiseului de la care s-a emis legitimatia.

Numarul de anexe al legitimatiei este numarul de anexe ce insotesc biletul matca.

ATENTIE: In cazul in care se efectueaza rezervare de locuri, chiar daca titulatura legitimatiei nu o precizeaza, sistemul calculeaza pretul legitimatiei inclusiv cu tariful tichetului de rezervare (ex: pentru o legitimatie de tipul Bilet + Supliment, dar pentru care operatorul de ghiseu face rezervare de loc). De asemenea in cazul in care nu se efectueaza rezervare de loc, chiar daca titulatura legitimatiei o precizeaza, sistemul nu ia in calcul tariful tichetului de rezervare (ex: pentru o legitimatie de tipul Bilet + Supliment + Tichet, dar pentru care operatorul de ghiseu nu face rezervare de loc).

In cazul in care calatorul a solicitat calatoria cu mai multe trenuri (indiferent daca sunt de acelasi rang sau ranguri diferite) se va emite un bilet cu anexe. Tipul legitimatiei de calatorie se va alege in functie de rangul primului tren din solicitare. Astfel pentru calatoria cu o succesiune de trenuri de tipul P, R, A, IC legitimatia de calatorie va fi "Bilet intreg (P)" sistemul efectuand tarifarea corespunzatoare cererii, inclusiv tarifele suplimentelor de tren accelerat si IC. Numarul anexelor este egal cu numarul de trenuri utilizate de calator in afara celui de plecare (n-1).

La emiterea electronica a unei anexe la o legitimatie de calatorie se imprima automat urmatoarele informatii:

operatorul

seria biletului

unitatea emitenta

tipul anexei: Personal. Accelerat, Rapid sau Intercity

nr. de persoane

statia de plecare si ora de plecare (pentru trenul de pe respectiva anexa)

statia de destinatie si ora de sosire (pentru trenul de pe respectiva anexa)

via

distanta km (pentru trenul de pe respectiva anexa)

data calatoriei

rangul, numarul trenului, numar vagon, clasa de rezervare

modul in care a fost realizata rezervarea si atributele locurilor

locurile

data si ora emiterii

gestiunea si casa emitenta

mentiunea "Valabil numai cu leg. . . " (legitimatia matca pentru primul tren utilizat)

Biletele de tip anexa nu se pot utiliza fara a fi insotite de legitimatia matca, pe ele nefiind prezentate elemente de identificare a calatorului sau suma achitata de acesta. Din aceasta cauza legitimatiile de tip anexa nu se pot anula/restitui in sistem, aceste operatii putand a fi efectuate numai pentru biletul matca, odata cu anularea/restituirea lui efectuandu-se si anularea/restituirea si a biletelor anexa.

Atentie Pe matca si anexe statiile de plecare si sosire vor fi statiile de plecare si sosire a trenului precizat pe biletul matca, respectiv pe anexe (ex : pentru un traseu Targoviste - Ploiesti Sud - Bucuresti - Urziceni se va elibera un bilet cu 2 anexe, biletul matca pe distanta Targoviste - Ploiesti Sud, prima anexa pe distanta Ploiesti Sud - Bucuresti, iar a doua anexa Bucuresti - Urziceni).

In denumirea legitimatiilor de calatorie se folosesc o serie de abrevieri ce sunt prezentate in anexa 2.

In afara legitimatiilor cu pret intreg si a legitimatiilor pentru copii se emit legitimatii de calatorie pentru calatoria beneficiarilor de facilitati ca urmare a unor acte normative. In "Colectia legitimatiilor de calatorie emise in sistem electronic xSell" este prezentata si lista legitimatiilor de calatorie ce se pot emite in sistem electronic pe categorii, facilitati si motive.

Forma si continutul biletelor "Restituire"

Daca in timpul activitatii de emitere se solicita restituirea unei legitimatii de calatorie operatorul de ghiseu efectueaza operatiile necesare efectuarii acestei operatii, ceea ce duce la tiparirea unui bilet denumit "Restituire" ", ce poate fi utilizat numai pentru decontare Cand casa emitenta lucreaza in retea cu celelalte case restituirea poate fi realizata la orice casa, biletul restituit fiind retinut si va fi anexat la situatia zilnica. Restituirea tarifelor legitimatiilor de calatorie (partial sau total) se va face in conformitate cu prevederile reglementarilor in vigore.

Informatiile ce sunt tiparite pe acest bilet sunt urmatoarele:

operatorul

seria biletului

unitatea emitenta

denumirea biletului (Restituire)

codul SIRUES unitatii emitente

data si ora cand a fost deschisa sesiunea

gestiunea si casa emitenta (codificat)

gestiunea emitenta (in clar)

ghiseul la care se lucreaza

tura

in legatura cu seria biletului pentru care s-a facut restituirea

data si ora la care a fost emis biletul pentru care s-a facut restituirea

pretul initial al biletului

comisionul retinut (%)

procentul retinerii din costul legitimatiei (fara comision) (%)

total suma retinuta (lei)

total suma restituita din pretul initial al biletului (lei)

mesaj: "Doar pentru decontare"

In cazul in care biletul care se doreste a fi restituit nu este un bilet matca, ci reprezinta o anexa a unui bilet matca, un control initial, final sau total, operatia de restituire nu se va efectua, sistemul atentionand operatorul de ghiseu ca biletul respectiv nu are valoare.

Forma si continutul biletelor de control

Atunci cand un operator de ghiseu isi incepe activitatea declara un inceput de tura, ceea ce duce la tiparirea biletului de inceput de tura denumit "Control initial". Informatiile ce sunt tiparite pe acest bilet sunt urmatoarele:

operatorul

seria biletului

unitatea emitenta

identificator unic de sesiune

denumirea biletului (Control initial)

codul SIRUES unitatii emitente

data si ora cand a fost deschisa sesiunea

gestiunea si casa emitenta (codificat)

gestiunea emitenta (in clar)

ghiseul la care se lucreaza

tura

stoc de bilete ramas in imprimanta (buc)

sold ramas de la ultima tura (lei)

La inchiderea activitatii la postul de lucru respectiv operatorul de ghiseu declara sfarsit de tura. Sistemul va afisa un mesaj prin care OG este intrebat daca este ultima sesiune de lucru din tura respectiva. Daca aceasta declaratie a fost facuta in scopul de a se muta la un alt ghiseu sau pentru efectuarea verificarii de gestiune de casierul verificator, operatorul declara inchiderea unei sesiuni de lucru, ceea duce la tiparirea biletului de sfarsit de sesiune denumit "Control final". Informatiile ce sunt tiparite pe acest bilet sunt urmatoarele:

operatorul

seria biletului

unitatea emitenta

identificator unic de sesiune

denumirea biletului (Control final)

codul SIRUES unitatii emitente

data si ora cand a fost deschisa sesiunea

gestiunea si casa emitenta (codificat)

gestiunea emitenta (in clar)

ghiseul la care se lucreaza

tura

soldul initial (lei)

soldul final (lei)

suma incasata efectiv (lei)

valoarea biletelor emise (lei)

valoarea biletelor restituite (lei)

valoarea biletelor anulate (lei)

numar bilete emise (buc)

numar bilete restituite (buc)

numar bilete anulate (buc)

numar cupoane statistice declarate de operator de ghiseu (buc)

numar cupoane statistice calculate de sistem (buc)

Daca aceasta declaratie a fost facuta in scopul de a incheia ziua de lucru respectiva, operatorul declara inchiderea turei de serviciu, ceea duce la tiparirea biletului de sfarsit de tura denumit "Control total". Informatiile ce sunt tiparite pe acest bilet sunt urmatoarele:

operatorul

seria biletului

unitatea emitenta

identificator unic de sesiune

denumirea biletului (Control total)

codul SIRUES unitatii emitente

data si ora cand a fost deschisa sesiunea

gestiunea si casa emitenta (codificat)

gestiunea emitenta (in clar)

ghiseul la care se lucreaza

tura

soldul initial (lei)

soldul final (lei)

suma incasata efectiv (lei)

valoarea biletelor emise (lei)

valoarea biletelor restituite (lei)

valoarea biletelor anulate (lei)

numar bilete emise (buc)

numar bilete restituite (buc)

numar bilete anulate (buc)

numar cupoane statistice declarate de operator de ghiseu (buc)

numar cupoane statistice calculate de sistem (buc)

numarul de sesiuni deschise in tura respectiva

suma de varsat la casa colectoare

Reguli generale de tarifare a legitimatiilor de calatorie

Legitimatiile de calatorie se calculeaza dupa principiul urmator: biletul de tren persoane se calculeaza pe intreaga distanta, iar suplimentele de tren de rang superior se calculeaza pentru fiecare tren in parte, exceptie cazul in care se folosesc trenuri succesive de acelasi rang, caz in care se calculeaza suplimentul de tren pe intreaga distanta parcursa cu tren de acelasi rang la care se adauga tichetele de rezervare a locurilor pentru fiecare tren de rang cu regim de rezervare a locurilor.(ex: pentru calatoria cu urmatoarele ranguri de tren: P, A, A, R se calculeaza tariful tren persoane pe intreaga distanta, suplimentul de tren accelerat pe distanta parcursa cu trenuri accelerat si suplimentul de tren rapid pe distanta parcursa cu tren rapid si 3(trei) tichete de rezervare a locurilor). Aceasta regula se aplica la toate rangurile de tren, inclusiv InterCity.

Pentru rezervarea locului la vagon de dormit se va elibera 2(doua) legitimatii: mai intai Bilet + Supliment la rangul solicitat (A sau R), iar apoi se va elibera T intreg (tichetul de rezervare a locului la vagon de dormit in legatura cu legitimatia emisa anterior. Sistemul permite eliberarea unei singure legitimatii, dar pentru evidentierea in rapoarte separat a suplimentelor de pat este necesar eliberarea separat a acestuia.

Pentru facilitatile care au reducere de 50% din supliment (studenti cu cupoane, pensionari sau Legea 33/1996 - Moti) legitimatiile se calculeaza astfel:

a.           pentru legitimatiile initiale: biletul tren persoane pe intreaga distanta, suplimentele de tren si tichetele de rezervare aferente din care se scade 50% tarif tren persoane pe intreaga distanta si 50% din fiecare supliment de tren de rang calculat (la studentii cu cupoane se va scade si 50% din tichetul de rezervare al primului tren, restul rezervarilor fiind achitate integral).

b.          pentru legitimatiile de tranzit: suplimentele de tren si tichetele de rezervare aferente din care se scade 50% din fiecare supliment de tren de rang calculat (la studentii cu cupoane se va scade si 50% din tichetul de rezervare al primului tren, restul rezervarilor fiind achitate integral).

Numarul maxim de persoane pentru care se poate elibera o legitimatie de calatorie este de 6, dar numai in cazul legitimatiilor cu plata integrala. In cazul legitimatiilor cu reducere se elibereaza cate o legitimatie pentru fiecare calator.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate