Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
Sisteme avansate de informare a calatorilor (ATIS)


Sisteme avansate de informare a calatorilor (ATIS)


Sisteme avansate de informare a calatorilor (ATIS)

1. Consideratii generale

Una din problemele majore cand calatoresti este nesiguranta.ATIS se bazeaza pe conceptul conform caruia cu cat este disponibila mai multa informatie, cu atat calatorii isi vor optimiza timpul de calatorie, ruta sau modul de transport, ceea ce conduce si la cresterea eficientei sistemului de transport multimodal.

Majoritatea informatiilor cu preivire la ruta sunt culese cu ajutorul echpamentelor de supraveghere(detectoare de vehicule, camere de luat vederi si siteme automate de localizare a vehiculuilui) si sunt preluate de calculatoare in cadrul centrelor de management al traficului pentru distribuirea lor ulterioara catre sistemele de informare a calatorilor.

Informarea calatorilor, fie inainte de calatorie, fie in timpul acesteia, poate fi clasificata ca fiind:statica sau in timp real.Informatia statica a calatorilor, din care cea mai mare parte poate fi considerate informare inainte de calatorie.Informatia in timp real poate fi furnizat atat inainte de calatorie, cat si in timpul calatoriei.Pentru ca informarea calatorilor sa fie utila, aceasta trebuie sa fie actuala si primita in timp util pentru a permite utilizatorului sa actioneze conform informatiilor primita, calatorii vor si trebuie sa stie ca informatia este corecta.

Calatorii platesc pentru informatii precise si punctuale, iar acestea trebuie sa contina suficiente detalii referitoare la pozitii geografice, timpi si posibile alternative pentru a fi folositoare in planificarea calatoriei

2. Functii si tehnologii ATIS

Sistemele de informare a calatorilor contin functii de planificare a unei calatorii multimodale, de ghidare pe ruta respectiva si de asistare pentru calatori si pentru conducatorii vehiculelor.Informatiile pentru planificarea calatoriei si asistenta pot fi asigurate inainte de calatorie sau in cursul acesteia.Modurile de ghidare on-line autonome sau dinamice ofera informatii de planificare a rutei, indicatii referitoare la directia de mers si alte informatii de asistenta a navigatiei

Tehnologiile de informare a calatorilor permit acestora sa primeasca informatii referitoare la reteaua rutiera si de transport.

Cea mai mare parte a informatiei de calatorie este obtinuta cu ajutorul echipamentelor de supraveghere si este prelucrata de calculatoare intr-un centru de management al transportului si distribuita cu ajutorul unor tehnologii audio si vizuale.

Serviciile on-line de accesare a internetului reprezinta o metoda tot mai utilizata pentru obtinerea informatiilor de calatorie inainte de inceperea acesteia.

Buletinele electronice de stiri reprezinta un sistem de informare care utilizeaza calculatorul, de acasa sau de la birou pentru solicitarea si afisarea informatiilor de calatorie.

Videotextul este un sistem de informare bidirectionala, orientate pe utilizator care foloseste calculatorul, pentru solicitarea si afisarea de informatii.

Telefonul de informare a calatorilor(TAT- Traveller Advisiory Telephone) cunoscut si sub denumirea de audiotext poate furniza la nivel de minut informatii referitoare la trafic sub forma unor mesaje vocale.Sistemul cu banda inregistrata de tip bucla difuzeaza in mod continuu mesaje preinregistrate si nu accepta comenzi interactive de la cel care suna.

Un sistem cu raspuns vocal(VRS- Voice Response System) furnizeaza celor care suna, un raspuns vocal interactive si servicii de mesagerie voacala.

Sistemele de tip ATIS ,,depoziteaza" o cantitate semnificativa de informatii referitoare la conditiile de trafic, incidente, operatiuni de transport etc.

Tehnologia teletext utilizeaza intervalul de stergere verticala(VBI- Vertical Blanking Interval), din largimea de banda a canalului de televiziune pentru a transmite informatii calatorilor.

Canalele CATV(CAble TeleVision) pot transmite informatii grafice, informatii text si informatii audio de-a lungul unor perioade specifice de timp sau 24 de h pe zi, daca este alocat un canal de trafic special.

Televiziunea interactiva este asemanatoare televizuinii prin cablu si radio televiziunii, in sensul ca informarea in timp real a calatorilor se face prin intermediul televizorului.

Monitoarele de afisare sunt utilizate pentru a furniza calatorului orarul curent, destinatia si serviciile oferite, iar panourile cu mesaje variabile sunt utilizate in statiile de transit si in statiile de autobus.

Reteaua de difuzare radio-comerciala este in prezent, principala metoda de diseminare a informatiilor de trafic catre conducatorii vehiculelor.

Tehnologiile bazate pe comunicarea fara fir utilizeaza sateliti, statie radio celulare, pachete de date celulare digitale, date mobile si mesagerie fara fir, sisteme radio de date, reteaua radio zonala si comunicatii dedicate cu raza redusa de activare.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate