Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
Stadiul dezvoltarii sistemelor inteligente de transport in Statele Unite ale Americii


Stadiul dezvoltarii sistemelor inteligente de transport in Statele Unite ale Americii


Stadiul dezvoltarii sistemelor inteligente de transport in Statele Unite ale Americii

1. Consideratii generale

Transportul reprezinta deplasarea de persoane si marfuri, dintr-un loc in altul. Termenul 'transport' este derivat din cuvintele limbii latine 'trans', care are semnificatia 'de la / pana la / peste', si 'portare' care se traduce prin 'a duce / a deplasa'.

Sistemele inteligente de transport cuprind o gama larga de comunicatii fara fir si fara linii bazate pe tehnologiile informatiei, controlului si electronicii. Atunci cand sunt integrate in infrastructura sistemului de transport si chiar in vehicule, aceste tehnologii sprijina monitorizarea si administrarea fluxului traficului, reducerea congestiei, furnizarea de rute alternative calatorilor, marirea productivitatii, salvarea de vieti omenesti si economisirea de timp si bani.

Sistemele inteligente de transport furnizeaza expertilor din domeniul transporturilor instrumente pentru colectarea, analizarea, prelucrarea, comunicarea si arhivarea datelor referitoare la caracteristicile sistemelor de transport. Cateva exemple de tipuri de sisteme inteligente de transport dezvoltate in SUA sunt prezentate in continuare.Sistemele avansate de informare a calatorilor (ATIS) furnizeaza date direct calatorilor, oferindu-le posibilitatea sa faca alegeri mai bune, referitoare la rute sau mijloace de transport alternative. Atunci cand respectivele date sunt arhivate, aceste sisteme pun la dispozitia celor care planifica transporturile informatii corecte, referitoare la sabloane de calatorie, contribuind la optimizarea procesului de planificare a transportului.

Sistemele avansate de management al traficului (ATMS) utilizeaza o varietate de detectoare, camere de luat vederi si sisteme de comunicatii relativ ieftine pentru monitorizarea traficului, optimizarea duratei semnalelor pe arterele principale si controlul traficului.

Sistemele de management al incidentelor (IMS) furnizeaza operatorilor de trafic instrumente care asigura un raspuns rapid si eficient in caz de accidente, deversari de materiale periculoase si alte urgente. Sisteme de comunicatie complementare leaga puncte de colectare a datelor, centre de operare a transportului si portaluri de informare a calatorilor, intr-o retea integrata care poate fi operata eficient si inteligent.

Sistemele de operare a vehiculelor comerciale (CVO) aplica caracteristicile sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) in sectorul vehiculelor comerciale. Serviciile se refera la localizarea automata, clasificarea si cantarirea vehiculelor in scopul colectarii taxelor. De asemenea, pot fi monitorizate emanatiile vehiculelor. Toate acestea pot fi efectuate in timp ce vehiculele se deplaseaza pe autostrazi. Operarea vehiculelor comerciale necesita identificarea individuala a vehiculelor comerciale.

2. Politici, obiective, rezultate

Prin documentul elaborat in 1991 privind eficienta transportului intermodal de suprafata, Congresul Statelor Unite a autorizat un program ITS in valoare de 660 milioane de dolari. Documentul permite 'Secretariatului pentru transporturi' sa conduca cercetarea, dezvoltarea si testarea ITS si sa promoveze integrarea sistemelor inteligente de transport in sistemul de transport de suprafata al tarii. Un obiectiv cheie al acestui document a fost crearea primei autostrazi total automatizata.

Exista multe sisteme aflate in faza de testare a functionalitatii, in special din categoria sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) si operare a vehiculelor comerciale (CVO). Deja, in state precum Texas, New York, Louisiana, Oklahoma, Colorado, Georgia si Illinois au fost instalate sisteme de colectare automata a taxelor.

In contextul respectarii reglementarilor legale, exista orase in care se utilizeaza sisteme electronice de urmarire pentru gasirea vehiculelor furate. In momentul in care la politie este raportat un vehicul furat, informatiile respective sunt introduse in reteaua de calculatoare a politiei. Calculatorul de la dispecerat trimite un semnal prin intermediul turnurilor radio. Semnalul activeaza un transmitator - receptor care a fost amplasat in respectivul vehicul astfel incat sa nu fie observat. Acesta declanseaza semnalul de raspuns al vehiculului furat, care poate fi apoi receptionat de vehiculele de politie, echipate special cu un dispozitiv electronic de urmarire.

Societatea Transportului Inteligent din America (ITS America), o coalitie larga de contractori ITS, agentii guvernamentale, academii si alte organizatii conduce cercetarea si educatia si coordoneaza dezvoltarea si desfasurarea aplicatiilor ITS in SUA. Asociatia ITS America actioneaza, de asemenea, ca un comitet federal de experti pentru Departamentul de Transport al Statelor Unite. Comitetul legislativ al ITS America a redactat un set de principii privind securitatea informatiilor ITS 'pentru recunoasterea importantei protejarii secretului la nivel de individ in fata capacitatilor tehnologiilor de transport aflate intr-o continua expansiune

  • Solutii noi pentru transport furnizate de grupul APPIAN

Grupul APPIAN [17] este specializat in dezvoltarea de sisteme inteligente de transport si infrastructura de transport. Grupul APPIAN dispune de un portofoliu impresionant de proiecte globale, dezvoltate in intregul spectru al sistemelor inteligente de transport.

Puterea grupului APPIAN rezida in continuarea experientei si expertizei companiilor sale fondatoare care sunt lideri recunoscuti pe plan global in domeniul lor de activitate si care au o experienta vasta si o baza larga de clienti, precum si abilitatea managementului fiecarui aspect al unui proiect, indiferent de dimensiunea acestuia, incepand de la proiectare, trecand prin finantare pana la implementare si operare.

Grupul APPIAN isi dedica activitatea proiectarii, finantarii, construirii si operarii solutiilor pentru sisteme inteligente de transport la timp si in cadrul bugetului alocat, solutii care se bazeaza pe intelegerea profunda a tehnologiilor de varf si pe abilitatea dovedita in proiectarea, integrarea, operarea si intretinerea sistemelor.

Renumele grupului APPIAN, in domeniul livrarii de solutii la cheie pentru sisteme inteligente de transport, s-a constituit pe abilitatea de proiectare, construire si integrare cu succes a astfel de sisteme pe baza cerintelor clientilor.

Conlucrand in stransa colaborare cu partenerii si clientii, acestia pot sa inteleaga care sunt cele mai eficiente solutii pentru satisfacerea necesitatilor lor prezente si viitoare. Pe baza unei analize atente a modului de derulare a calatoriei si a altor date corelate cu infrastructura existenta, grupul APPIAN furnizeaza solutii la cheie de inalta calitate si valoare.

Proiecte realizate de grupul APPIAN cu impact international sunt urmatoarele:

  • Hong Kong - Autostrada 9: Proiectarea sistemului de control si de supraveghere a traficului;
  • Noua Zeelanda - Sistemul avansat de management al traficului din Auckland (ATMS);
  • Scotia - Sistemul national de informare a conducatorilor vehiculelor si de control (NADICS).

Sistemul EIRENE

Proiectul EIRENE este dezvoltat de UIC in vederea integrarii sistemelor de comunicatii specifice si necesare caii ferate intr-o conceptie unica si aplicabila la scara intregii Europe. Trebuie remarcat ca asemenea tendinte exista si pe continentul nord-american.

Un numar de 32 de administratii de cale ferata, nationale sau private, printre care si SNCFR (Romania) au semnat un memorandum de intelegere , aplicabil din 1997, prin care semnatarii convin sa dezvolte un sistem radio european, pentru necesitatile caii ferate.

Din 2000, devine activ un memorandum de implementare , care prevede ca semnatarii sai, aceeasi din memorandumul de intelegere, se angajeaza ca, cel mai tarziu din 2003, sa inceapa implementarea sistemului EIRENE pe sectoarele retelei feroviare Trans-Europene.

Documentul care stabileste cerintele functionale ale sistemului EIRENE este CLA111D003 , elaborat de EIRENE User Group , prin care se pun bazele unui standard radio pentru caile ferate europene, si este parte componenta a Specificatiei Tehnice pentru Interoperabilitate.

Specificatiile cerintelor functionale ale EIRENE definesc necesitatile unui sistem radio, care sa satisfaca nevoile de comunicatii mobile pentru caile ferate din Europa. In acestea, se includ comunicatiile de date si voce intre vehiculul feroviar si posturile fixe, intre muncitorii care lucreaza in lungul caii ferate, personalul din depouri si statii si posturile de comanda, unde se gaseste personalul administrativ si managementul.

Scopul documentului este de a asigura interoperabilitatea pentru trenuri si personal, la trecerea de la un sistem tehnic la altul, in interiorul fiecarei tari si in afara frontierelor. Obiectivul principal consta in asigurarea interoperabilitatii in lungul liniilor internationale, caracterizate de viteze mari de circulatie, care intersecteaza zone de trafic suburban cu un nivel ridicat de miscari.

Este important ca aceasta specificatie sa puna bazele unui standard adecvat pentru viitoarea inlocuire a sistemelor radio nationale, care opereaza atat pe liniile principale, cat si in zonele de trafic suburban sau rural.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate