Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
Sisteme de siguranta in transport


Sisteme de siguranta in transport


Sisteme de siguranta in transport

1. Consideratii generale

Asociatia mondiala a drumurilor utilizeaza structura standardizata de servicii ITS promovata  de ISO si anume 32 de servicii, servicii ce sunt impartite in 8 categorii principale prezenatate in partea 1. 3 dintre cele 8 categorii principale denumite si tipuri de sisteme ITS sunt in mod explicit orientate spre siguranta. 2 din tipurile de sisteme inteligente de transport se refera la asigurarea sigurantei: securitatea calatoriei publice si monitorizarea din vehicul a sigurantei vehiculelor comerciale. Multe din grupurile de servicii utilizator, precum ghidarea pe ruta si navigarea, care au rolul de a reduce congestionarile de circulatie si de a creste mobilitatea, pot contribui indirect la sporirea sigurantei. De fapt, siguranta este partea integranta a celor mai multe sisteme de tip ITS. Beneficiile potentiale ale sistemelor de tip ITS privind siguranta pot fi private ca indirecte si includ o imbunatatire generala a sigurantei utilizatorului, prin reducerea stresului si indeciziei conducatorului de vehicul, obtinandu-se un flux de vehicule mai coerent si asigurand un mediu de conducere care sa aiba drept principal rezultat o crestere a sigurantei. In unele cazuri, beneficiile obtinute se aplica direct pentru anumite aspecte ce privesc siguranta.2. Tehnologii pentru sistemele de siguranta

Principalele tipuri de tehnologii utlizate de sistemele de asigurare a sigurantei sunt prezentate in continuare.

Cel mai raspandit sistem de siguranta implementat la nivel urban este sistemul de management al arterelor rutiere. Acest sistem realizeaza functii de control al fluxului pe rampa de acces, management al incidentelor si informare a calatorilor. Are un impact direct asupra sigurantei, datorita capacitatii elementelor componente de a imbunatati performantele transportului la nivelul retelei. Sistemele de tip ITS la nivel de sistem de transport, care afecteaza siguranta urbana sunt managementul semnalelor de trafic, operarea vehiculelor comerciale si managementul urgentelor.

Multe zone urbane beneficiaza de un anumit tip de sistem de management al arterelor rutiere. Aceste sisteme se bazeaza pe tehnologii proprii sistemelor de tip ITS.

Sistemele de management al semnalelor de trafic coordoneaza semafoarele de pe drumurile urbane. Aceste sisteme determina continuitatea fluxului de trafic si mai putine opriri ale vehiculelor, prin adaptarea functionarii in raport cu momentul zilei, cu eventualele evenimente si incidente speciale.

S-a demonstrat ca orice micsorare a timpului de raspuns al serviciului de interventie, in cazul accidentelor duce la scaderea numarului victimelor si al severitatii ranilor. Tehnologia de anuntare a urgentelor este importanta pentru imbunatatirea sigurantei.

Un alt sector in care sistemele de tip ITS pot imbunatati in mod indirect siguranta este documentarea asupra accidentelor, prin furnizarea de rapoarte precise si complete asupra accidentelor si prin rezolvarea rapida a incidentelor.

Sistemele de tip ITS destinate transportului sunt proiectate in principal pentru cresterea eficientei transportului, dar pot aduce si beneficii in ceea ce priveste siguranta. Sistemele de transport pot utilize tehnologii de identificare automata a vehiculelor (AVI) pentru monitorizarea electronica a pozitiei geografice a vehiculelor.

Sistemele de tip ITS destinate in mod special cresterii sigurantei in locurile periculoase sau cu probleme sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Viteza excesiva sau depasirea vitezei legale reprezinta cauzele a peste 25% din accidentele urbane. Tehnologia ITS pentru rezolvarea acestei probleme este limitata, iar reducerea vitezei in zonele urbane va depinde in mare parte de educarea factorilor implicate in transport sau de impunerea reglementarilor legale.

Alte locuri in care au loc accidente sunt zonele in care se efectueaza lucrari de constructie. Pentru rezolvarea acestor situatii a fost proiectate o varietate de tip ITS.

Sistemele de tip ITS pot fi instalate in locuri periculoase pentru a inform ape conducatorii de vehicule referitor la situatiile riscante ce pot aparea. Un exemplu simplu de astfel de sistem este utilizarea radarului pentru detectarea vitezei vehiculului inainte de intrarea intr-o curba stransa.

Aproape 30% din acceidentele urbane au loc in intersectii. Sistemele de tip ITS pot avertiza conducatorii vehiculelor de existenta unei situatii riscante la apropierea de o intersectie nesemnalizata, in special in cazul trecerii cu viteza mare.

Accidentele la trecere la nivel peste calea ferata sunt considerate o problema foarte grava si determina mai multe victime decat dezastrele aeriene. Ca urmare, exista deja sau sunt in curs de dezvoltare ma multe tehnologii pentru trecerile la nivel cu calea ferata.

O problema foarte importanta in zonele urbane este accidentarea mortala a pietonilor. Sistemele de tip ITS pentru siguranta pietonilor imbunatatesc abilitatea conducatorilor de vehicule de a detecta peitonii, fac sistemul de transport mai receptiv la prezenta peitonilor, la trecerile de peitoni sau imbunatatesc sistemele existente.

3. Sisteme pentru prevenirea accidentelor utilizand ITS

Din literature referitoare la sistemele de tip ITS si din studiile cu privire la avantajele acestora reiese clar ca aceste sisteme au si o componenta de siguranta. Este la fel de clar ca avantajele legate de siguranta sunt uneori indirecte si greu de masurat.

Accidente urbane si solutii ITS

Tipul accidentului 

Factorii generatori

ITS la nivel de sistem de transport

ITS la nivel zonal

Viitoare ITS

Ciocniri  in partea din spate a vehiculului

Distanta prea mica intre vehicule, viteza excesiva, oboseala, zapada

Managementul autostrazii, sistemele de control al semafoarelor, informarea calatorilor asupra vremii

Avertizarea asupra intersectiei, detectarea automata a masinilor cu viteza excesiva

Detectia obstacolelor din fata vehiculului, avertizarea asupra starii fizice a conducatorului,

pregatirea conducatorului privind utilizarea ITS

un singur vehicul

Viteza excesiva, zapada, oboseala, neatentie

Informarea calatorilor asupra vremii

Detectarea automata a masinilor cu viteza excesiva

Avertizarea asupra starii fizice a conducatorului

Schimbarea benzii

Lipsa de reactie, viteza excesiva, distanta prea mica intre vehicule

Detectarea automata a masinilor cu viteza excesiva

Avertizarea obstacolelor laterale, imbunatatirea vizibilitatii

Iesiri laterale de pe autostrada

Lipsa de reactie, neatentie la indicatoare si semafoare, viteza excesiva, zapada

Informarea calatorilor asupra vremii

Detectarea automata a masinilor si a trecerilor pe culoarea rosie a semaforului

Avertizarea asupra obstacolelor laterale si preventirea conducatorilor privind utilizarea ITS,

Mersul pe contrasens

Lipsa de reactie, oboseala, si zapada

Infomarea calatorilor asupra vremii

Detectarea automata a masinilor cu viteza excesiva

Pregatirea conducatorilor privind ITS

Mersul cu spatele

Lipsa de reactie

Detectarea obstacolelor, pregatirea conducatorilor privind utilizarea ITS

In intersectii

Lipsa de reactie, viteza excesiva, neatentia la indicatoare si semafoare

Sisteme de control al semafoarelor

Avertizarea asupra intersectiilor, detectarea automata a masinilor cu viteza excesiva si a trecerilor pe culoarea rosie a semaforului

Detectarea obstacolelor din fata, avertizarea asupra obstacolelor laterale, pregatirea conducatorilor privind utilizarea ITS

4. Viitoare sisteme de tip ITS

Sistemele pentru evitarea coliziunii utilizeaza tehnologii de informare a conducatorului de vehicul asupra existentei unor conditii riscante, de avertizare asupra coliziunii iminente sau de activare efectiva a unei reactii automate a vehiculului, pentru evitarea unei coliziuni.

Sistemele CAS pot fi structurate in functie de tipurile si de cauzele accidentelor:

Sisteme de detectie a obstacolelor din fata vehiculului;

Sisteme de detectie a obstacolelor din lateralul sau din spatele vehiculului;

Sisteme pentru detecita benzii;

Sisteme de imbunatatire a vizibilitatii;

Sisteme de comunicatii vehicul - echipamente amplasate pe drum;

Sisteme de detectii a starii de oboseala sau incapacitate a conducatorului de vehicul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate