Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Transporturi


Index » business » Transporturi
POLITICA UNIUNII EUROPENE PRIVIND DEZVOLTAREA SISTEMELOR INTELIGENTE DE TRANSPORT


POLITICA UNIUNII EUROPENE PRIVIND DEZVOLTAREA SISTEMELOR INTELIGENTE DE TRANSPORT


POLITICA UNIUNII EUROPENE PRIVIND DEZVOLTAREA SISTEMELOR INTELIGENTE DE TRANSPORT

1 POLITICA IN DOMENIUL TRANSPORTURILOR DEFINITA PRIN CARTEA  ALBA A COMISIEI EUROPENE

Organizata in patru sectiuni principale care trateaza deplasarea modala , eliminarea ambuteiajelor , necesitatile utilizatorului si managementul globalizarii , Cartea Alba contine , de asemenea , 60 de masuri care au drept obiectiv elaborarea unei politici " prietenoase pentru persoane " .In plus , noua politica in domeniul transporturilor considera ca fiind fundamentale problemele referitoare la siguranta , preocuparile privind mediul inconjurator si initiativele pentru cresterea sustinuta a pietii .

In Cartea Alba se prevede ca , prin activitati de cercetare si prin utilizarea mijloacelor tehnologice , transportul sa devina mai putin poluant si mai eficient . In continuare sunt prezentate cateva din domeniile in care IST vor juca un rol important pentru viitorul transportului european :SIGURANTA

Unul din obiectivele principale ale noii politici in domeniul transporturilor este imbunatatirea sigurantei rutiere in Europa . Comisia Europeana incurajeaa dezvoltarea de tehnologii inovative care sa conduca la aparitia pe piata a unor vehicule noi mult mai sigure . Astfel , sistemele inteligente de transport sunt considerate ca fiind " o oportunitate care trebuie aplicata " .

SIGURANTA ACTIVA

Cartea Alba face referiri la un acord la nivel european aflat in derulare cu industria constructoare de vehicule privind introducerea de sisteme de siguranta activa . Se afirma ca tehnologiile inovative , precum managementul traficului si sistemele de evitare a coliziunilor , pot imbunatatii siguranta drumurilor cu peste 50 % .

MANAGEMENTUL VITEZEI

Noua politica in domeniul transporturilor subliniaza faptul ca un management imbunatatit al relatiei vehicul - viteza reprezinta un aspect esential al sigurantei , cu obtinerea de beneficii suplimentare prin diminuarea congestionarilor si reducerea emisiilor de dioxid de carbon .In aceasta privinta , politica se refera la noile tehnologii care pot determina viteza optima , precum sistemele de comunicare amplasata la bordul vehiculelor si indicatoarele cu mesaje variabile , ca fiind perspective de viitor.

OBIECTIVELE CERCETARII

Planul de actiune "e- Europe " propune programe pentru dezvoltarea si implementarea unor servicii inovative si de monitorizare in reteaua trans-europeana , precum si pentru introducerea de sisteme de siguranta activa pe vehicule .

REDUCEREA AMBUTEIAJELOR

Pentru a reduce congestionarile , Cartea Alba incurajeaza luarea de masuri specifice , coordonate la nivel european , pentru managementul traficului si sustine elaborarea de planuri de management al traficului intre principalele retele transeuropene .

TAHOGRAFUL DIGITAL

In Cartea Alba este ceruta introducerea tahografului digital pentru intarirea controlului rutier si imbunatatirea monitorizarii drumurilor . Prin utilizarea tahografului digital , viteza de deplasare si perioada in care este condus vehicolul pot fi inregistrate pentru o perioada mai lunga de timp decat in cazul utilizarii tahografului mecanic .

TRANSPORTUL MARFURILOR

In ceea ce priveste marfa si transportul rutier de marfuri , noua politica in domeniul transporturilor prevede ca sistemele de urmarire si monitorizare vor deveni din ce in ce mai sigure prin utilizarea tehnologiilor informatiei si telecomunicatiilor , in special a sistemului european de navigatie si localizare prin sateliti GALILEO .

GLOBALIZAREA TRANSPORTULUI

Globalizarea transportului poate fi sprijinita de tehnologiile ITS . Cartea Alba afirma ca Europa trebuie sa-si regandeasca rolul ei international daca isi doreste sa reuseasca in dezvoltarea unui sistem de transport durabil si sa atace cu succes problemele legate de congestionare si poluare .

PRETURI / TAXE aferente utilizarii infrastructurii de transport

O alta prioritate cheie a noii politici este realizarea unei modalitati eficiente de taxare a utilizarii infrastructurii de transport . Tehnologia ITS poate fi utilizata pentru realizarea de sisteme amplasate la bordul vehiculului care permit plata prin intermediul portofelului electronic sau prin alte mijloace de plata electronice .

SISTEMUL EUROPEAN DE NAVIGATIE SI LOCALIZARE PRIN SATELITI GALILEO

Sistemul GALILEO este prezentat ca fiind " o necesitate cheie " pentru Europa , prin care sa se " revolutioneze transportul " si sa se reduca dependenta de tehnologiile SUA SI Rusiei , prin furnizarea unei game largi de aplicatii si oportunitati de piata sub controlul total al Europei .

GALILEO va oferi utilizatorilor din intreaga lume o gama larga de servicii imbunatatite si mult mai fiabile . Gama de servicii oferite porneste de la servicii de interes general oferitegratuit si pana la serviciile dedicate unor grupuri anumite de utilizatori , precum serviciile de urgenta si utilizatorii guvernamentali .

Din punct de vedere al navigatiei radio prin satelit , GALILEO permite urmarirea marfurilor , monitorizarea parametrilor referitori la conditiile de conducere a vehicolului si dezvoltarea unei intregi game de aplicatii de pozitionare .

Sistemul GALILEO permite dezvoltarea unei game largi de aplicatii si servicii pentru majoritatea activitatilor economice si pentru toate segmentele societatii .

Caracteristicile sistemului GALILEO sunt urmatoarele :

- grad inalt de precizie , o buna fiabilitate si acoperire omogena ( in orice moment si fara intrerupere va fi acoperita o arie de 95 % )

- un nivel garantat al calitatii si continuitatii serviciului , prin punerea navigatiei prin satelit la dispozitia aplicatiilor pentru care siguranta are o importanta decisiva , precum sunt controlul circulatiei trenurilor sau fazele critice ale zborurilor avioanelor .

NECESITATILE UTILIZATORULUI

Cartea Alba prevede ca , in scopul crearii unui " transport prietenos " , este necesar ca transportul public sa devine atractiv pentru utilizatori .

COMODALITATEA

Co-modalitatea este o notiune introdusa de Comisia Europeana in 2006 in materie de transport pentru a defini o abordare globala a modurilor de transport si de combinatii ale acestora. Pentru Comisia Europeana termenul de co-modalitate se refera la "a se

folosi diferite moduri de transport pe propriile lor infrastructuri si in combinatie" in scopul de a obtine "o utilizare optima si durabila a resurselor".

Aceasta notiune introduce o noua abordare in politica europeana in domeniul transporturilor si anume de a gasi un un optim de exploatare a domeniilor de relevanta a diferitelor moduri de transport si de combinatii ale acestora.

1. Stadiul dezvoltarii sistemelor inteligente de transport in Statele Unite ale Americii

1.1. Consideratii generale

Transportul [1] reprezinta deplasarea de persoane si marfuri, dintr-un loc in altul. Termenul 'transport' este derivat din cuvintele limbii latine 'trans', care are semnificatia 'de la / pana la / peste', si 'portare' care se traduce prin 'a duce / a deplasa'.

Sistemele inteligente de transport cuprind o gama larga de comunicatii fara fir si fara linii bazate pe tehnologiile informatiei, controlului si electronicii. Atunci cand sunt integrate in infrastructura sistemului de transport si chiar in vehicule, aceste tehnologii sprijina monitorizarea si administrarea fluxului traficului, reducerea congestiei, furnizarea de rute alternative calatorilor, marirea productivitatii, salvarea de vieti omenesti si economisirea de timp si bani.

Sistemele inteligente de transport furnizeaza expertilor din domeniul transporturilor instrumente pentru colectarea, analizarea, prelucrarea, comunicarea si arhivarea datelor referitoare la caracteristicile sistemelor de transport. Cateva exemple de tipuri de sisteme inteligente de transport dezvoltate in SUA sunt prezentate in continuare.

Sistemele avansate de informare a calatorilor (ATIS) furnizeaza date direct calatorilor, oferindu-le posibilitatea sa faca alegeri mai bune, referitoare la rute sau mijloace de transport alternative. Atunci cand respectivele date sunt arhivate, aceste sisteme pun la dispozitia celor care planifica transporturile informatii corecte, referitoare la sabloane de calatorie, contribuind la optimizarea procesului de planificare a transportului.

Sistemele avansate de management al traficului (ATMS) utilizeaza o varietate de detectoare, camere de luat vederi si sisteme de comunicatii relativ ieftine pentru monitorizarea traficului, optimizarea duratei semnalelor pe arterele principale si controlul traficului.

Sistemele de management al incidentelor (IMS) furnizeaza operatorilor de trafic instrumente care asigura un raspuns rapid si eficient in caz de accidente, deversari de materiale periculoase si alte urgente. Sisteme de comunicatie complementare leaga puncte de colectare a datelor, centre de operare a transportului si portaluri de informare a calatorilor, intr-o retea integrata care poate fi operata eficient si inteligent.

Sistemele de operare a vehiculelor comerciale (CVO) aplica caracteristicile sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) in sectorul vehiculelor comerciale. Serviciile se refera la localizarea automata, clasificarea si cantarirea vehiculelor in scopul colectarii taxelor. De asemenea, pot fi monitorizate emanatiile vehiculelor. Toate acestea pot fi efectuate in timp ce vehiculele se deplaseaza pe autostrazi. Operarea vehiculelor comerciale necesita identificarea individuala a vehiculelor comerciale.

1. Politici, obiective, rezultate

Prin documentul elaborat in 1991 privind eficienta transportului intermodal de suprafata, Congresul Statelor Unite a autorizat un program ITS in valoare de 660 milioane de dolari. Documentul permite 'Secretariatului pentru transporturi' sa conduca cercetarea, dezvoltarea si testarea ITS si sa promoveze integrarea sistemelor inteligente de transport in sistemul de transport de suprafata al tarii. Un obiectiv cheie al acestui document a fost crearea primei autostrazi total automatizata.

Exista multe sisteme aflate in faza de testare a functionalitatii, in special din categoria sistemelor de management al calatoriei si traficului (TTMS) si operare a vehiculelor comerciale (CVO). Deja, in state precum Texas, New York, Louisiana, Oklahoma, Colorado, Georgia si Illinois au fost instalate sisteme de colectare automata a taxelor.

In contextul respectarii reglementarilor legale, exista orase in care se utilizeaza sisteme electronice de urmarire pentru gasirea vehiculelor furate. In momentul in care la politie este raportat un vehicul furat, informatiile respective sunt introduse in reteaua de calculatoare a politiei. Calculatorul de la dispecerat trimite un semnal prin intermediul turnurilor radio. Semnalul activeaza un transmitator - receptor care a fost amplasat in respectivul vehicul astfel incat sa nu fie observat. Acesta declanseaza semnalul de raspuns al vehiculului furat, care poate fi apoi receptionat de vehiculele de politie, echipate special cu un dispozitiv electronic de urmarire.

Societatea Transportului Inteligent din America (ITS America), o coalitie larga de contractori ITS, agentii guvernamentale, academii si alte organizatii conduce cercetarea si educatia si coordoneaza dezvoltarea si desfasurarea aplicatiilor ITS in SUA. Asociatia ITS America actioneaza, de asemenea, ca un comitet federal de experti pentru Departamentul de Transport al Statelor Unite. Comitetul legislativ al ITS America a redactat un set de principii privind securitatea informatiilor ITS 'pentru recunoasterea importantei protejarii secretului la nivel de individ in fata capacitatilor tehnologiilor de transport aflate intr-o continua expansiune

  • Solutii noi pentru transport furnizate de grupul APPIAN

Grupul APPIAN [17] este specializat in dezvoltarea de sisteme inteligente de transport si infrastructura de transport. Grupul APPIAN dispune de un portofoliu impresionant de proiecte globale, dezvoltate in intregul spectru al sistemelor inteligente de transport.

Puterea grupului APPIAN rezida in continuarea experientei si expertizei companiilor sale fondatoare care sunt lideri recunoscuti pe plan global in domeniul lor de activitate si care au o experienta vasta si o baza larga de clienti, precum si abilitatea managementului fiecarui aspect al unui proiect, indiferent de dimensiunea acestuia, incepand de la proiectare, trecand prin finantare pana la implementare si operare.

Grupul APPIAN isi dedica activitatea proiectarii, finantarii, construirii si operarii solutiilor pentru sisteme inteligente de transport la timp si in cadrul bugetului alocat, solutii care se bazeaza pe intelegerea profunda a tehnologiilor de varf si pe abilitatea dovedita in proiectarea, integrarea, operarea si intretinerea sistemelor.

Renumele grupului APPIAN, in domeniul livrarii de solutii la cheie pentru sisteme inteligente de transport, s-a constituit pe abilitatea de proiectare, construire si integrare cu succes a astfel de sisteme pe baza cerintelor clientilor.

Conlucrand in stransa colaborare cu partenerii si clientii, acestia pot sa inteleaga care sunt cele mai eficiente solutii pentru satisfacerea necesitatilor lor prezente si viitoare. Pe baza unei analize atente a modului de derulare a calatoriei si a altor date corelate cu infrastructura existenta, grupul APPIAN furnizeaza solutii la cheie de inalta calitate si valoare.

Proiecte realizate de grupul APPIAN cu impact international sunt urmatoarele:

  • Hong Kong - Autostrada 9: Proiectarea sistemului de control si de supraveghere a traficului;
  • Noua Zeelanda - Sistemul avansat de management al traficului din Auckland (ATMS);
  • Scotia - Sistemul national de informare a conducatorilor vehiculelor si de control (NADICS).

5.11. Sistemul EIRENE

Proiectul EIRENE este dezvoltat de UIC in vederea integrarii sistemelor de comunicatii specifice si necesare caii ferate intr-o conceptie unica si aplicabila la scara intregii Europe. Trebuie remarcat ca asemenea tendinte exista si pe continentul nord-american.

Un numar de 32 de administratii de cale ferata, nationale sau private, printre care si SNCFR (Romania) au semnat un memorandum de intelegere (MoU) [30], aplicabil din 1997, prin care semnatarii convin sa dezvolte un sistem radio european, pentru necesitatile caii ferate.

Din 2000, devine activ un memorandum de implementare (AoI) [30], care prevede ca semnatarii sai, aceeasi din memorandumul de intelegere, se angajeaza ca, cel mai tarziu din 2003, sa inceapa implementarea sistemului EIRENE pe sectoarele retelei feroviare Trans-Europene.

Documentul care stabileste cerintele functionale ale sistemului EIRENE este CLA111D003 (ver. 6, din 21.10.2003), elaborat de EIRENE User Group [30], prin care se pun bazele unui standard radio pentru caile ferate europene, si este parte componenta a Specificatiei Tehnice pentru Interoperabilitate.

Specificatiile cerintelor functionale ale EIRENE definesc necesitatile unui sistem radio, care sa satisfaca nevoile de comunicatii mobile pentru caile ferate din Europa. In acestea, se includ comunicatiile de date si voce intre vehiculul feroviar si posturile fixe, intre muncitorii care lucreaza in lungul caii ferate, personalul din depouri si statii si posturile de comanda, unde se gaseste personalul administrativ si managementul.

Scopul documentului este de a asigura interoperabilitatea pentru trenuri si personal, la trecerea de la un sistem tehnic la altul, in interiorul fiecarei tari si in afara frontierelor. Obiectivul principal consta in asigurarea interoperabilitatii in lungul liniilor internationale, caracterizate de viteze mari de circulatie, care intersecteaza zone de trafic suburban cu un nivel ridicat de miscari.

Este important ca aceasta specificatie sa puna bazele unui standard adecvat pentru viitoarea inlocuire a sistemelor radio nationale, care opereaza atat pe liniile principale, cat si in zonele de trafic suburban sau rural.

Cerintele sunt determinate prin consultari nationale, prin identificarea diferitelor clase de servicii pentru fiecare tip de trafic. Arhitectura de comunicatii furnizata de sistemul EIRENE este prezentata in figura 9.

BENEFICII ITS

-Sistemele Inteligente de Transport (ITS), altfel intitulate sisteme telematice pentru transporturi, includ o gama larga de instrumente ºi servicii derivate de la tehnologiile informaþiei ºi comunicaþiilor.

Aceste sisteme au potentialul de a furniza beneficii semnificative legate de eficienþa operaþionala, calitatea serviciilor, managementul infrastructurii, ºi in acelaºi timp pentru imbunataþirea siguranþei, reducerea impactului de mediu ºi serviciilor de informare pentru

utilizatori.

Sistemele ITS sunt utilizate pentru:

- automatizarea managementului traficului;

- suportul operaþiilor de transport public;

- management la cerere;

- servicii pentru informarea calatorilor ºi planificarea calatoriei;

- managementul parcului de vehicule ºi al marfurilor;

- managementul incidentelor ºi suport pentru servicii de urgenþe;

- servicii de plata electronica ºi colectare a taxelor;

- tehnologii avansate la bordul vehiculelor.

De ce este necesara o Arhitectura ITS

Ca ºi alte sisteme de complexitate ridicata, integrarea aplicaþiilor ITS necesita un cadru strategic ca baza pentru alegerile privind proiectarea ºi utilizarea efectiva a acestora, cat ºi pentru deciziile de investiþii. Un astfel de cadru este numit in general Arhitectura

Sistemului.

O Arhitectura pentru un Sistem Inteligent de Transport va necesita acoperirea aspectelor tehnice, ºi in plus a elementelor organizaþionale, legale ºi comerciale.

Arhitecturile ITS pot fi create la nivel naþional, regional sau la nivelul unui oraº precum ºi legate de sectoare sau servicii specifice.

Acestea ajuta la utilizarea efectiva a ITS, in sensul ca:

- Pot fi planificate intr-un mod logic;

- Se integreaza cu succes cu alte sisteme;

- Ating nivelurilor de performanþa dorite;

- Au comportamentul dorit;

- Sunt simplu de condus;

- Sunt simplu de intreþinut;

- Sunt simplu de extins;

- Satisfac aºteptarile utilizatorilor.

Abilitatea de integrare a sistemelor creºte mult potenþialul acestora.

In conformitate cu Arhitectura Cadru Europeana ITS nu numai ca aplicaþiile vor lucra impreuna, dar acestea vor putea fi facute interoperabile la nivel european, un element cu o importanþa ridicata.

Interoperabilitatea include aspecte tehnice, operaþionale ºi organizaþionale ºi implica funcþionarea armonioasa ºi complementara a intregului sistem.

Beneficiile unei Arhitecturi ITS

Arhitectura ITS este importanta din mai multe mot ive:

- Asigura o piaþa deschisa pentru servicii ºi echipamente, deoarece exista interfeþe "standard" intre componente

- O piaþa deschisa permite existenþa economiilor de scala in producþie ºi distribuþie, acestea reducand preþurile produselor ºi serviciilor;

- Asigura informaþii compatibile furnizate utilizatorilor finali;

- Asigura investiþiile in ITS odata cu asigurarea compatibilitaþii

- Asigura interoperabilitatea intre componente, chiar atunci cand acestea sunt fabricate de producatori diferiþi, care este de asemenea favorabila IMM-urilor;

Permite un nivel adecvat de independenþa tehnologica ºi permite incorporarea uºoara a noilor tehnologii

- Furnizeaza baza pentru inþelegerea scopului ºi funcþiilor ITS evitand astfel concepþiile conflictuale.

- O Arhitectura ITS furnizeaza un mecanism sistematic pentru determinarea obiectivelor ºi cerinþelor tuturor celor implicaþi - autoritaþi publice, operatori de transport, producatori ITS sau utilizatori finali. Din acest motive faciliteaza dicuþiile clare dintre aceºtia ºi asigura un sprijin valoros decidenþilor.

Din ce este compusa o Arhitectura ITS?

Una din cele mai importante componente ale Arhitecturii ITS este lista Aspiraþiilor Actorilor. Acestea constau din obiective ºi cerinþe de nivel inalt ale tuturor celor implicaþi in dezvoltarea ITS, ex. utilizatori, operatori ºi furnizori, ce se regasesc sub termenul de "Actori ITS".

Furnizarea de servicii mai sigure, confortabile ºi uºor de utilizat prin oferirea de informaþii reale, exacte ºi la timp despre servicii in staþii, noduri intermodale ºi in interiorul vehiculelor de transport public.

Aceste Aspiraþii sunt apoi convertite in simple declaraþii ce sunt numite Nevoile Utilizatorilor, ce sunt prezentate intr-o forma similara aspiraþiilor. In plus, o Arhitectura ITS include, uzual,

urmatoarele:

O Imagine generala sau (Model Conceptual) - o diagrama de nivel inalt ce prezinta intregul sistem ºi arata cum lucreaza acesta.

o Arhitectura (sau Punct de vedere) Funcþionala (sau Logica) - o serie de diagrame ºi specificaþii ce prezinta funcþiile sau procesele necesare satisfacerii Nevoilor Utilizatorilor.

o Arhitectura (sau Punct de vedere) fizica - o serie de diagrame ºi specificaþii pentru componentele fizice si amplasamentele lor pentru o dezvoltare specifica

o Arhitectura (sau Punct de vedere) de comunicatii - o analiza a cerintelor de comunicatii a legaturilor necesare intre amplasamente descrise in arhitectura fizica .

Alte Puncte de Vedere ce pot fi incluse sunt cel Organizaþ ional, care descrie legaturile de afaceri intre organizaþiile implicate ºi cel Informaþ ional ce furnizeaza modele pentru seturile principale de date.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate