Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
Plan propriu de securitate si sanatate in munca


Plan propriu de securitate si sanatate in muncaCoordonator de lucrari in santier 


PLAN PROPRIU

DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA

Prezentul PLAN PROPRIU DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA se adreseaza activitatilor de santier pe care le desfasoara personalul delegat al S.C. INVESTMENTS S.R.L. si are caracter de Norma Interna Obligatorie.

Legislatia determinanta

Legea 319/2006, Legea Securitatii si Sanatatii in Munca;

H.G. nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii Securitatii si Sanatatii in Munca;

H.G. nr. 300/02.03.2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile;

Instructiuni proprii de Securitate si Sanatate in Munca;

Instructiunile de lucru.

Sectiunea I - Date de identificare

Numele Antreprenorului: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..

Adresa: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Numele conducatorului unitatii:   . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefonul conducatorului unitatii: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Nr. lucratorilor in santier pe baza de tabel nominal si act de identitate ( anexa 1)

Numele si prenumele persoanei desemnate sa conduca lucrarile: . . . . . . . . . . . . . .

Telefonul persoanei desemnate sa conduca lucrarile: . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Data inceperii lucrarilor (intrarii in santier): . . . . . . . . . . . .

Data finalizarii (Data iesirii din santier): . . . . . . . . . . . ..

Durata lucrarilor: . . . . . . . . . . . .

Numele lucratorului cu atributii in Securitatea si Sanatatea in Munca

Telefonul lucratorului cu atributii in Securitatea si Sanatatea in Munca . . . . . . . . . . .

Sectiunea a II- a - Procesul tehnologic

Produsul finit, respectiv tamplaria PVC, este confectionata la punctul de lucu al unitatii noastre din localitatea criscior, jud. Hunedoara si este transportata la beneficiar - Spitalul de Urgenta Resita, cu mijloace de transport proprii.

Obiectul lucrarii este inlocuirea tamplariei existente cu tamplarie PVC, operatiunile de inlocuire se vor face conform procesului tehnologic de lucru care se gaseste la seful punctului de lucru, respectandu-se toate operatiile in vederea eliminarii riscurilor ce ar putea genera evenimente nedorite.

Sectiunea a III-a - Riscuri previzibile

ruperea, dezechilibrarea legaturilor pentru sarcinile ridicate si manevrarea cu mana a sarcinilor;

trecerea prin zona de actiune a mijloacelor de transport;

cadere de obiecte (scule);

electrocutare directa sau indirecta;

nefolosirea echipamentului de protectie asigurat.

cadere de la acelasi nivel (impiedicare, alunecare);

ranire, lovire;

caderi;

caderi pe suprafete alunecoase;

loviri de materiale;

manipularea pentru fixare a maselor prea grele - afectiuni dorsolombare;

Sectiunea a IV-a - Masuri pentru asigurarea sanatatii si securitatii lucratorilor

Accesul in santier se va face pe la punctul de inregistrare a zilei de lucru, in general in mod grupat, a intregii echipe. Personalul care intra in santier se va inregistra la intrarea in santier dupa cum prevad instructiunile coordonarii de securitate si sanatate in munca (inregistrare la poarta, completare permis de lucru in incinta santierului, etc.). Caile de acces trebuie urmate si respectate.

Nu va fi admis in santier, in executie, personal muncitor, tehnic sau ingineresc, fara a avea efectuata vizita medicala valabila, pentru activitatea ce o desfasoara.

Fisele de instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca pentru personalul delegat sa lucreze in santier vor urma executanti in santier si vor sta la conducatorul locului de munca.

Alcool si drogurile sunt interzise cu desavarsire in santier. Nicio persoana care a consumat alcool sau droguri si care mai poate prezenta urme ale unor asemenea substante in circulatia sanguina NU va fi admisa in santier. Acest lucru se va verifica, in acest sens existand posibilitatea de a se efectua teste prin sondaj. Orice persoana care refuza testarea, sau care in urma testarii va fi depistata cu urme de alcool, droguri, sau alte substante incompatibile cu calitatea de angajat aflat in timpul programului de lucru - va fi data afara din santier. Mancarea trebuie consumata numai in cabinele destinate luarii mesei. Stingatoarele de incendiu din dotarea se vor atinge, actiona si se vor folosi numai in cazuri justificate.

Intreg personalul din santier trebuie sa-si desfasoare activitatea conform sarcinii de lucru primita respectand instructiunile de lucru si instructiunile proprii de securitate si sanatate in munca.

Nu va fi permis accesul in santier si pe punctele de lucru adiacente santierului fara echipament de protectie si de lucru;

Echipamentul individual de protectie trebuie purtat tot timpul. Minimul obligatoriu in santier este:

a) Casca de protectie;

b) Ochelari protectie;

c) Haine adecvate (salopete);

d) Manusi de protectie;

Personalul care va fi gasita nepurtand Echipamentul Personal de Protectie a Muncii corespunzator nu va fi acceptat in santier si trimis acasa. Este interzisa utilizarea telefoanelor, a aparaturii cu casti in incinta santierului, inafara celor dedicate productiei.

La inceperea programului de lucru, conducatorii formatiilor de lucru, sefii de echipa, maistrii, tehnicieni sau inginerii, vor efectua instruirea privind specificul activitatilor zilei, instructiuni de lucru, evidentierea riscurilor specifice si masuri de combatere.

La inceperea programului de activitate vor fi verificate toate uneltele, sculele, utilajele, mijloacele auto si alte mijloace de productie, asupra starii de functionare si nu se va lucra daca acestea nu corespund din punct de vedere al securitatii muncii. Nu vor fi admise in santier autovehicule sau utilaje care prezinta scurgeri de carburanti, lubrifianti, sau alte substante ce pot polua mediul inconjurator sau pot avea impact direct sau indirect asupra acestuia.

Personalul cu functie de conducere (sefi de echipa, maistri, tehnicieni, ingineri) vor verifica la inceperea programului starea echipamentului de protectie si de lucru, si nu va permite accesul in santier sau desfasurarea activitatii, fara echipament corespunzator.

Supravegherea de catre conducatori locurilor de munca a personalului din executie se face permanent.

Nu vor fi stabilite fronturi de lucru cu un singur executant. Vor fi identificate de catre conducatorii locurilor de munca toate pericolele tehnologice, de accidentare sau imbolnavire profesionala ce pot aparea sau exista la locul de munca, si vor fi aduse la cunostinta personalului din executie, la inceperea programului, sau ori de cate ori acestea apar in activitatea de executie.

Conducatorii locurilor de munca vor stabili caile de acces in santier cu mentionarea locurilor periculoase, a golurilor, gropilor, cablurilor electrice sub tensiune, etc., in vederea eliminarii la maxim a posibilitatilor de producere de accidente sau imbolnaviri profesionale.

Nu va fi admis accesul personalului la inaltime, daca nu are efectuata vizita medicala pentru lucru la inaltime.

Nu va fi permis accesul personalului la inaltime fara a fi dotat cu centuri de siguranta, hamuri, cordeline sau alte mijloace de protectie impuse de locul de munca respectiv. Conducatorii locurilor de munca vor urmari permanent personalul ce lucreaza la inaltime, mai ales asupra modului de utilizare a echipamentului de protectie. Pe fiecare front de lucru se va numi o persoana prin Decizie, pentru supravegherea lucrului la inaltime cu nacele, macarale, P.R.B.-uri si alte mijloace si utilaje pentru lucru la inaltime.

Nu se vor utiliza piese, scule, utilaje, echipamente sau accesorii care nu sunt in stare buna de utilizare si prin care s-ar crea un pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala.

Nu va fi primit personal nou in executie, pana nu i se va face instruirea pe linie de Securitate si Sanatate in Munca la schimbarea locului de munca, care va cuprinde: prezentarea locului de munca, prezentarea riscurilor de accidentare, prezentarea pericolelor tehnologice, prezentarea cailor de acces in santier si a altor masuri ce se impun sau sunt impuse de conditiile de executie.

Toate unitatile din executie vor avea in santier dosar de S.S.M., care trebuie sa cuprinda:

Fise individuale de S.S.M. si PSI pentru intreg personalul cu acces in santier;

Fise de aptitudini (fise medicale) sau stampila medicului de Medicina Muncii, la sfarsitul fiselor individuale;

Instructiuni proprii de lucru, pe faze de executie si pe proces tehnologic;

Decizii privind responsabilitatile de Securitate si Sanatate in Munca si PSI a personalului;.

Toate cablurile electrice atat la interior cat si la exterior, vor fi pozate corespunzator, in vederea eliminarii riscului producerii de accidente, prin impiedicare sau electrocutare (strapungerea izolatiei la trecerea cu diferite utilaje, masini, alte scule din cadrul procesului de productie).

Se vor executa masuratori la prizele de pamant si se vor executa impamantari aferente consumatorilor de energie electrica. Conducatorii locurilor de munca au obligatia, potrivit legii, sa ia si alte masuri de Securitate si Sanatate in Munca, Protectia Mediului si PSI, pe care le cred de cuviinta, in afara celor stipulate in prezentul act, pentru eliminarea posibilitatilor de producere de accidente, imbolnaviri profesionale sau accidente tehnice.

Utilajele si echipamentele nu trebuie manipulate/conduse decat de catre o persoana calificata si care este posesoare a unui certificat de autorizare valabil.

Scarile mobile nu vor fi folosite decat pentru lucrari de scurta durata si doar daca nici o masura alternativa de acces nu este posibila. Scarile trebuie sa fie asigurate la varf si sustinute de o alta persoana, la sol.

Toate scarile de acces trebuie legate de esafodaj. Toate platformele schelelor trebuie sa fie dotate cu balustrada, bara intermediara si scandura de bord. Toate elementele platformei trebuie asigurate impotriva miscarilor accidentale si nu trebuie sa aiba goluri. Schelele trebuie montate doar de catre persoane competente si trebuie sa intruneasca standardele cerute.

Este interzis lucrul de pe capre de lemn, butoaie, caramizi, sau alte improvizatii.

Pentru prevenirea caderilor in gol, orice zona in care exista riscul de cadere trebuie sa fie protejata cu balustrazi/bariere corespunzatoare. Lucrul la peste 2 m se considera lucru la inaltime si este obligatoriu a se purta hamurile de siguranta fixate - asigurate corespunzator pentru a elimina riscul caderii.

Cand se foloseste o platforma mobila de acces, toate persoanele de pe platforma trebuie sa poarte hamuri fixate de platforma.

Nici o persoana in afara de electricianul de santier numit nu va face conectari sau deconectari, altele decat cele de la prizele electrice sau triplu stecher, sau sa modifice alimentarea electrica temporara. Improvizatiile electrice pentru iluminat, gatit, incalzire, etc. nu sunt permise.

Manevrarea si depozitarea tamplariei PVC se va efectua in siguranta, pentru evitarea rasturnarii sau deteriorarii prin lovire.

In caz de incendiu sau urgenta se intrerupe orice activitate si tot personalul se aduna intr-un loc special desemnat (loc de adunare in caz de urgenta).

Este interzisa arderea resturilor de orice fel.

Manipularea substantelor inflamabile se va face cu mare atentie respectandu-se indicatiile si instructiunile acelui produs.

Orice eveniment pe linie de Securitate si Sanatate in Munca va fi adus de indata la cunostinta sefului de santier sau la numarul de telefon 112.

Cercetarea evenimentelor descrise sau enumerate mai sus se va face in baza legislatiei in vigoare

Tot personalul de executie al acestui santier are obligatia de a cunoaste si respecta acest PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUCA, acesta realizandu-se prin instruirea personalului si consemnarea in fisa de instructaj pentru Protectia Muncii si Situatii de Urgenta, pe baza de semnatura.

ORGANIZAREA LOCULUI DE MUNCA

Inainte de inceperea lucrului conducatorul formatiei de munca este obligat sa se asigure:

Daca tuturor lucratorilor li s-a facut instruirea in conformitate cu cerintele minime si tematica de instruire.

Daca printre personalul care urmeaza sa execute lucrari de instalatii tehnico-sanitare si de incalzire exista persoane bolnave, obosite sau sub influenta bauturilor alcoolice.

Daca toti lucratorii sunt dotati cu echipament individual de protectie corespunzator activitatilor ce le au de executat.

Daca sculele, dispozitivele si utilajele ce urmeaza a fi folosite sunt in buna stare.

Existenta unor situatii neconforme cu punctele a, b, c, d, atrage automat obligativitatea neacceptarii la lucru a persoanei respective.

Personalul muncitor va executa numai lucrarile incredintate de conducatorul formatiei de munca si numai acela pentru care este calificat si autorizat.

Toate suprafetele pe care se circula (podete, pasarele, platforme etc.) vor fi in permanenta mentinute in stare de curatenie, indepartandu-se orice urma de noroi sau grasimi care ar putea provoca caderea prin alunecare a personalului muncitor.

Locurile de munca de pe caile publice vor fi astfel amenajate incat sa asigure circulatia pietonilor si vehiculelor in deplina siguranta, in conformitate cu Normele specifice de securitate a muncii pentru lucrari de drumuri, poduri si constructii cai ferate.

ILUMINAT. VENTILATIE

Locurile de munca vor fi iluminate corespunzator si dupa caz vor fi ventilate, in vederea eliminarii riscului de accidentare sau imbolnavire profesionala.

Manipularea, transportul materialelor

Masele manipulate si transportate manual, distantele de transport manual pe orizontala, masele transportate manual pe plan inclinat, inaltimea maxima la care sunt ridicate masele, distanta dintre doua niveluri intre care sunt efectuate transporturi manuale sau masele maxime care pot fi transportate pe plan inclinat cu mijloace de transport nemecanizate nu trebuie sa depaseasca valorile maxime admise.

In timpul manipularii manuale a maselor, lucratorul sau lucratorii trebuie sa aiba vizibilitate. Se interzice transportul prin purtare a maselor care impiedica vizibilitatea.

Conducatorul locului de munca va stabili numarul de lucratori care vor efectua manipularea si transportul maselor cu centrul de greutate excentric. Se interzice manipularea de catre un singur lucrator a maselor cu centre de greutate excentrice, care pot genera dezechilibrari.

Se interzice transportul prin purtare a maselor care nu au sisteme de prindere corespunzatoare.

Manipularea in acelasi timp a doua sau mai multe obiecte se va face numai daca sunt fixate intre ele corespunzator. Se interzice manipularea sau transportul prin purtare in acelasi timp a maselor care sunt instabile intre ele.

Obiectele ambalate in cutii, lazi etc., trebuie fixate in interiorul ambalajelor. Se interzice transportul prin purtare a maselor nefixate corespunzator in cutii, lazi etc.

Traseul pe care il parcurge lucratorul In timpul transportului prin purtare nu trebuie sa fie cu obstacole, instabil sau alunecos.

Manipularea si transportul prin purtare a maselor care au margini sau suprafete taietoare sau care datorita naturii lor pot produce leziuni ale mainilor se va face numai cu manusi sau palmare.

Se interzice manipularea manuala a maselor in/din locuri in care nu exista spatiu pe orizontala sau verticala corespunzator pentru realizarea acestei activitati, daca nu se iau masuri suplimentare pentru micsorarea riscului de accidentare sau imbolnaviri profesionale.

Planurile inclinate utilizate de lucratori pentru manipularea si transportul manual al maselor trebuie sa aiba stabilitate si sa fie prevazute cu parapeti de protectie.

In cazul in care conditiile climatice (vant, ceata, caldura excesiva etc.) nu permit manipularea si transportul manual al maselor in conditii de securitate, conducatorul locului de munca trebuie sa ia masuri suplimentare pentru eliminarea sau micsorarea riscului de accidentare sau imbolnavire profesionala.

Se interzice utilizarea lucratorilor la manipularea si transportul manual al maselor daca nu au echipament individual de protectie si / sau de lucru corespunzator si in buna stare.

Incarcarea, descarcarea, manipularea si asezarea materialelor, utilajelor si a sculelor pentru instalatii tehnico-sanitare si de incalzire se vor executa de personal specializat si dotat cu echipament individual de protectie corespunzator.

Materialele se vor depozita pe sortimente, in stive sau stelaje, asigurate impotriva rostogolirii sau miscarilor necontrolate.

Transportul sculelor de mana se va face in ladite sau truse speciale a caror masa nu va depasi 20 kg.

LIMITE MAXIME ADMISIBILE PENTRU MANIPULAREA MANUALA A MASELOR


frecventa operatiilor

BARBATI

FEMEI

 

Varsta (ani)

Varsta (ani)

 

Peste 45

Peste 45

Ridicare

Rar

 

Frecvent

 

Foarte frecvent


Rar

 

Frecvent

 

Foarte

frecvent


Rar

 

Frecvent


Rar

 

Frecvent

NOTA:

Rar: sub 5% din durata schimbului;

Frecvant : intre 6 - 10% din durata schimbului;

Foarte frecvent : peste 10% din durata schimbului.

LUCRU LA INALTIME

Prin 'lucrul la inaltime' se intelege activitatea desfasurata la minim 2 m, masurat de la talpile picioarelor lucratorului pana la baza de referinta naturala (solul) sau orice alta baza de referinta artificiala, baza fata de care nu exista pericolul caderii in gol.

Pentru locurile de munca amplasate pana la inaltimea de 2 m se considera 'lucrul la inaltime mica', la care se vor adopta, de la caz la caz, in functie de pericolele existente, toate sau numai unele dintre masurile de securitate a muncii prevazute pentru lucrul la inaltime.

Toti cei care lucreaza in conditiile lucrului la inaltime, indiferent de domeniul de activitate, vor purta echipament individual de protectie, specific eliminarii pericolului caderii in gol.

Echipamentul individual de protectie specific eliminarii pericolului caderii in gol trebuie suplimentat, de la caz la caz, cu echipament individual de protectie pentru combaterea riscurilor de accidentare si imbolnaviri profesionale, specific activitatilor desfasurate la inaltime.

Pentru lucrul la inaltime, echipamentul individual de protectie trebuie acordat in functie de gradul de periculozitate al activitatii depuse si de conditiile concrete de munca(casca, centura de siguranta,bocanci antiscantei,). Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de protectie care nu sunt realizate si certificate in conformitate cu standardele si normativele de echipamente de protectie in vigoare.

Lucratorii sunt obligati sa foloseasca echipamentul individual de protectie a muncii pe timpul lucrului precum si la accesul la si de la locul de munca si sa-l pastreze in conditii bune de utilizare.

Lucrul la inaltime este permis numai daca locul de munca a fost amenajat si dotat din punct de vedere tehnic si organizatoric astfel incat sa previna caderea de la inaltime a lucratorilor.

Accesul la si de la locurile de munca amplasate la inaltime trebuie asigurat impotriva caderii in gol a lucratorilor.

Pentru lucrul la inaltime mica, de la caz la caz, in functie de gradul de pericol existent si de conditiile concrete, specifice domeniului de activitate respectiv, organizarea locului de munca trebuie sa fie facuta luandu-se toate masurile, astfel ca pericolul caderii in gol a lucratorilor sa fie eliminat.

Lucrul la inaltime trebuie sa se desfasoare numai sub supraveghere. In functie de complexitatea lucrarilor si a gradului de periculozitate existent, persoana desemnata pentru supraveghere este conducatorul locului de munca sau conducatorul lucrarilor respective, sau alta persoana desemnata, echivalenta ca functie.

Inainte de inceperea lucrului, persoana desemnata cu supravegherea activitatii trebuie sa verifice daca au fost asigurate toate masurile de securitate necesare pentru prevenirea accidentarii si imbolnavirii lucratorilor.

Daca in timpul lucrului la inaltime se produc in mod neasteptat emanatii nocive (toxice sau inflamabile) , lucrarile trebuie oprite imediat, iar lucratorii trebuie evacuati, luandu-se toate masurile de evitare a accidentelor si a incendiilor, pana la indepartarea cauzelor care au provocat aparitia emanatiilor.

Locurile de munca amplasate la inaltime si caile de acces la si de la aceste locuri de munca trebuie marcate si semnalizate permanent.

UNELTE PORTABILE

Echipamentele portabile actionate electric sau pneumatic vor fi prevazute cu dispozitive care sa impiedice functionarea lor necomandata.

Echipamentele portabile actionate electric sau pneumatic vor fi astfel concepute, incat la lasarea lor din mana sa se intrerupa actionarea miscarii mecanismului portscula.

Tuburile flexibile pentru alimentarea cu aer comprimat a echipamentelor portabile trebuie sa corespunda presiunii de lucru. Va fi asigurata fixarea lor pe racorduri.

Echipamentele portabile rotative cu actionare pneumatica trebuie sa fie prevazute cu sistem de limitare automata a cresterii accidentale a turatiei arborelui peste valorile admise.

Cozile si manerele uneltelor manuale vor fi netede, bine fixate, si vor avea dimensiuni si forme ergonomice, care sa permita prinderea lor sigura si comoda.

Cozile si manerele din lemn se vor executa din lemn de esenta tare, cu fibrele axiale drepte, fara noduri, crapaturi si aschii desprinse. Pentru fixarea cozilor si manerelor din lemn se vor folosi pene metalice corespunzatoare.

Utilizarea aceluiasi maner la mai multe unelte manuale se admite numai pentru trusele de unelte construite in mod special cu maner demontabil.

Uneltele de percutie (ciocanele, daltile, dornurile, capuitoarele si toate uneltele de mana similare) vor fi executate din oteluri corespunzatoare, in asa fel incat, sub actiunea eforturilor la care sunt supuse in timpul lucrului, partea activa sa nu sufere deformari permanente, fisuri sau desprinderi de aschii.

Folosirea uneltelor de percutie deformate, inflorite, stirbite sau improvizate este interzisa.

Uneltele manuale folosite in mediu cu gaze, vapori sau pulberi inflamabile sau explozive, vor fi confectionate din materiale care nu produc scantei prin lovire sau frecare si care, in contact cu atmosfera respectiva, ar putea initia incendii sau explozii.

Uneltele manuale prevazute cu articulatii, cu foarfeci, clesti etc., vor avea o constructie robusta si nu vor prezenta frecari mari sau jocuri in articulatii, care pot duce la eforturi suplimentare pentru actionare sau la nesiguranta in timpul lucrului.

Bratele de actionare ale acestor unelte vor fi astfel concepute incat la inchidere sa ramana un spatiu suficient intre ele, pentru a se preveni prinderea degetelor sau a altor parti ale organismului uman.

La executarea lucrarilor la inaltime, uneltele manuale vor fi pastrate in genti rezistente si vor fi fixate corespunzator, pentru a fi asigurate impotriva caderii.

In timpul transportului, partile periculoase ale uneltelor manuale, ca taisuri, varfuri etc., vor fi acoperite cu teci sau aparatori adecvate.

Uneltele manuale vor fi verificate la inceputul fiecarui schimb.

Este interzisa utilizarea acelor unelte manuale care nu se prezinta intr-o stare tehnica corespunzatoare.

POLIZOR UNGHIULAR

Inaintea fiecarei utilizari:

Asigurati-va ca accesoriul este corect montat si strans.

Verificati manual daca accesoriul se invarte cu usurinta.

incercati aparatul la mers in gol cel putin 30 secunde la viteza maxima, intr-o pozitie sigura.

Opriti imediat aparatul daca sesizati vibratii semnificative sau orice alt defect si incercati sa depistati cauza.

Nu supraincarcati aparatul dumneavoastra

Nu purtati nici haine largi, nici bijuterii. Pot fi agatate de piesele in miscare. Cand lucrati in aer liber, este recomandabil sa purtati manusi de cauciuc si incaltaminte antiderapanta. Daca parul dvs. este lung, strangeti-l cu o plasa pentru par.

Purtati ochelari de protectie

Utilizati, de asemenea, o masca daca lucrarile executate produc praf.

Nu transportati aparatul tragandu-l de cablul electric. Nu scoateti aparatul din priza tragand de cablul electric. Evitati contactul cablului electric cu sursele de caldura, cu uleiuri sau cu muchii dure.

Folositi un dispozitiv de fixare sau o menghina pentru o buna fixare a piesei. Astfel aceasta este mai bine fixata decat ati tine-o cu mana si totodata aveti ambele maini libere pentru a manui aparatul.

Evitati sa adoptati o pozitie obositoare pentru corp. Aveti grija ca contactul dumneavoastra cu solul sa fie ferm si sa va pastrati echilibrul tot timpul.

Mentineti-va sculele ascutite si proprii pentru un lucru bun si sigur.. Verificati regulat starea stecherului si a cablului de alimentare si in cazul defectiunilor schimbati-le cu ajutorul unui specialist autorizat. Supravegheati periodic starea cablului si schimbati-l daca s-a alungit sau s-a deteriorat. Mentineti manerul uscat si curatat de grasime si ulei.

Atunci cand nu lucrati cu aparatul, cand doriti sa-i faceti intretinerea sau sa schimbati accesoriul, scoateti stecherul din priza.

inainte de punerea in functiune a aparatului asigurati-va ca sculele de calibraj sau cheile au fost indepartate de acesta.

in timp ce conectati aparatul la reteaua electrica nu tineti degetul apasat pe butonul de pornire. inainte de a conecta aparatul la reteaua electrica, asigurati-va ca intrerupatorul este in pozitia oprit.

Acordati atentie lucrului dumneavoastra. Uzati de bunul simt si fiti tot timpul prudent. Nu folositi aparatul daca va simtiti obosit sau distrat.

inainte de reutilizarea aparatului, verificati cu grija perfecta functionare a dispozitivelor de securitate sau a pieselor usor deteriorate. Verificati daca piesele in miscare sunt in stare buna, sa nu se gripeze si daca alte piese nu prezinta defectiuni. Toate componentele trebuie sa fie montate corect si sa indeplineasca conditiile pentru a garanta functionarea impecabila a aparatului. in lipsa altor instructiuni expres precizate in modul de utilizare, toate dispozitivele de securitate si toate piesele cu stricaciuni trebuie reparate sau schimbate de catre un atelier de service autorizat.

Intrerupatoarele de comanda defecte trebuie inlocuite de un ateliere service autorizat. Nu folositi niciodata un aparat la care intrerupatorul nu mai este in masura nici sa porneasca, nici sa opreasca aparatul corect.

Nu folositi decat accesoriile indicate in cartea tehnica sau recomandate de fabricantul aparatului.

Toate reparatiile trebuie facute de un specialist si numai cu piese originale. Altfel, ele pot cauza accidente grave pentru securitatea dumneavoastra.

Tineti totdeauna cablul departe de partile mobile ale aparatului.

Cand puneti deoparte aparatul, motorul trebuie sa fie oprit iar piesele mobile sa nu mai fie in miscare.

Nu folositi decat un prelungitor in perfecta stare, complet derulat si de o capacitate de16amperi.

In cazul unei defectiuni electrice sau mecanice, opriti imediat motorul si scoateti aparatul din priza.

Folositi numai accesorii originale SKIL, pe care le puteti obtine de la distribuitorul dvs.

inainte de a folosi accesorii, comparati maximul permis al rot/min. al accesoriului' cu cel al aparatului dvs.

Acest aparat nu trebuie folosit de catre persoane sub 16 ani.

Nu folositi niciodata aparatul fara aparatoarea de siguranta originala.

Nu folositi un disc de taiat/slefuit crapat sau deformat.

Manevrati discurile cu grija pentru a evita craparea sau sfaramarea acestora.

Nu folositi discuri cu alte dimensiuni decat diametrul recomandat.

Dupa ce opriti aparatul, nu incercati niciodata oprirea miscarii de rotatie a accesoriului prin aplicarea unei forte laterale.

Folositi numai bridele livrate impreuna cu aparatul.

in cazul montarii/folosirii unor accesorii, altele decat SKIL, studiati instructiunile producatorului respectiv.

Nu folositi un disc taietor pentru a poliza.

in timpul polizarii metalului se produc scantei; aveti grija ca in zona de lucru sa nu se afle persoane sau materiale inflamabile.

Asigurati-va ca piesa la care lucrati este perfect fixata.

Nu apelati niciodata la un adaptor in scopul de a putea folosi un disc cu o gaura mai mare.

MASINA DE GAURIT

Fixarea si demontarea sculelor

Mandrinele pentru fixarea burghielor  se vor strange si desface numai cu chei adecvate, care se vor scoate inainte de pornirea masinii.

Burghiul din mandrina de prindere va fi bine centrat si fixat.

Scoaterea burghiului din mandrina se va face numai cu ajutorul unei scule speciale.

Se interzice folosirea burghielor cu coada cilindrica in bucse conice.

Se interzice folosirea burghielor, cu cozi uzate sau care prezinta crestaturi, urme de lovituri etc.

Se interzice folosirea burghielor necorespunzatoare sau prost ascutite.

Ascutirea burghielor se face numai cu burghiul fixat in dispozitive speciale.

Cursa sculei va fi reglata astfel incat aceasta sa se poata retrage cat mai mult la fixarea sau desprinderea piesei.

Fixarea pieselor

Inainte de fixarea piesei de masa masinii se va curata canalele de aschii.

Prinderea si desprinderea piesei pe si de pe masa masinii se vor face numai dupa ce scula s-a oprit complet.

Fixarea piesei pe masa masinii se va face cel putin in doua puncte, fie cu ajutorul unor dispozitive de fixare, fie cu ajutorul menghinei.

Pornirea si exploatarea masinii

Inainte de pornirea masinii se va alege regimul de lucru corespunzator operatiei care se executa, sculelor utilizate si materialului piesei de prelucrat.

In timpul functionarii masinii, se interzice franarea cu mana a axului port mandrina.

Masini de gaurit portative

Masinile de gaurit portative se vor porni numai dupa ce au fost ridicate de pe masa.

Masinile de gaurit se vor lasa din mana (se vor depune) numai dupa oprirea burghiului.

UTILIZAREA MASINILOR ROTOPERCUTOARE

1. Locul de munca

Pastrati-va locul de munca curat si bine iluminat. Dezordinea a locul de munca si existenta unor sectoare de lucru neiluminate poate duce la accidente.

Nu folosii masina in medii cu pericol de explozie, acolo unde exista lichide, gaze sau pulberi inflamabile. Sculele electrice pot produce scantei care sa aprinda pulberile sau vaporii.

Daca vi se distrage atentia puteti pierde controlul asupra masinii.

2. Securitate electrica

Stecherul de racordare a masinii trebuie sa se potriveasca cu priza de alimentare. Nu este permisa in nici-un caz modificarea stecherului. Nu folositi adaptoare pentru stechere la masinile legate la pamant. Stecherele nemodificate si prizele de curent adecvate acestora reduc riscul de electrocutare.

Evitati contactul corporal cu suprafete legate la pamant ca tevi, radiatoare, plite electrice si frigidere. Exista un risc crescut de electrocutare atunci cand corpul dv. este si el in legatura cu pamantul.

Nu lasati masina afara in ploaie sau in mediu umed. Riscul de electrocutare creste atunci cand intr-o scula electrice patrunde apa.

Nu trageti niciodata masina de cordonul de alimentare pentru a o transporta, a o atarna sau a scoate stecherul din priza de curent. Feriti cordonul de alimentare de caldura, ulei, muchii ascutite sau de subansamble aflate in miscare. Un cordon de alimentare deteriorat sau infasurat mareste riscul de electrocutare.

Atunci cand lucrati cu scula electrica in aer liber, folositi numai cordoane prelungitoare autorizate pentru exterior.

3. Manevrati si folositi cu grija sculele electrice

Nu suprasolicitati masina. Folositi scula electrica destinata executarii lucrarii dumneavoastra. Cu scula electrica potrivita lucrati  mai bine si mai in siguranta domeniul de putere specificat.

Nu folositi scula electrica daca are intrerupatorul defect. O scula electrica, care nu mai poate fi pornita sau oprita este periculoasa si trebuie reparata.

Scoateti stecherul din priza de curent inainte de a executa reglaje la masina, inainte de inlocuirea accesoriilor sau de a depozita masina. Aceasta masura preventiva reduce riscul unei porniri involuntare a masinii.

Nu permiteti persoanelor care nu sunt familiarizate cu masina, sa foloseasca masina. Sculele electrice sunt periculoase atunci cand sunt folosite de persoane fara experienta.

Intretineti-va cu grija masina. Controlati daca componentele mobile functioneaza corect si daca nu se blocheaza, daca nu exista piese defecte sau deteriorate, care sa afecteze functionarea masinii.

Pastrati accesoriile bine ascutite si curate. Accesoriile atent intretinute, cu muchii taietoare bine ascutite se blocheaza mai greu si pot fi conduse mai usor.

Folositi sculele electrice, accesoriile, dispozitivele de lucru etc. conform prezentelor instructiuni si asa cum este specificat pentru acest tip de masina. Tineti seama de conditiile de lucru si de lucrarea care trebuie executata. Intrebuintarea unor scule electrice destinate altor utilizari decat cele preconizate, poate duce la situa{ii periculoase.

Manevrati si folositi cu grija sculele electrice cu acumulator

Inainte de a introduce acumulatorul, asigurati-va ca masina este deconectata.

Introducerea acumulatorului intr-o scula electrice conectata poate duce la accidente.

Folositi pentru incarcarea acumulatorilor numai incarcatoarele recomandate de producator. Daca un incarcator destinat unui anumit tip de acumulator este folosit la incarcarea altor acumulatori exista pericol de incendiu.

Folositi la sculele electrice numai acumulatorii prevazuti in acest scop.

Intrebuintarea altor acumulatori decat cei specificat poate duce la raniri si pericol de incendii.

Feriti acumulatorii nefolositi de contactul cu agrafe de birou, monede, chei, cuie, suruburi sau alte obiecte metalice mici, care pot produce o punte metalica intre contactele acumulatorului. Un scurtcircuit intre polii de contact ai acumulatorului poate avea drept consecinta arsuri sau incendii.

Ca urmare a folosirii necorespunzatoare, din acumulator se poate scurge lichid. Evitati contactul cu acesta. In caz de contact accidental, clatiti cu apa. Daca lichidul va intra in ochii, pe langa masurile amintite consultati si un medic. Lichidul care se scurge din acumulator poate provoca iritarea pielii sau arsuri.

5. Service

Permiteti repararea masinii dumneavoastra numai de catre un specialist calificat si numai cu piese de schimb originale. In acest mod este garantata mentinerea sigurantei de exploatare a masinii.

6. Securitatea persoanelor

Fiti vigilenti, fiti atenti la ceea ce faceti si procedati rational atunci cand lucrati cu scula electrica. Nu folositi masina daca sunteti obositi sau va aflati sub influenta drogurilor, alcoolului sau a medicamentelor.

Purtati echipament de protectie personala si intotdeauna ochelari de protectie.

Evitati pornirea involuntara a masinii. Inainte de a introduce stecherul in priza de curent, asigurati-va ca intrerupatorul masinii se afla in pozitia ,,OPRIT'. Transportarea masinii cu butonul intrerupator apasat sau introducerea stecherului in priza de curent cu masina pornita poate duce la accidente.

Inainte de a pune masina in functiune scoateti afara cheile reglabile si fixe. O cheie reglabila sau fixa, aflata intr-o componenta de masina care se roteste, poate provoca raniri.

Nu va supraapreciati. Asigurati-va o pozitie stabila si pastrati-va intotdeauna echilibrul. Astfel veti putea controla mai bine masina in situatii neasteptate.

Purtati imbracaminte de lucru adecvata. Nu purtati haine largi sau podoabe.

Tineti parul, imbracamintea si manusile departe de componente aflate in

miscare. Imbracamintea larga, podoabele si parul lung pot fi prinse de piesele

aflate in miscare.

Daca exista posibilitatea montarii de echipamente si instalatii de aspirare si colectare a prafului, asigurati-va ca acestea sunt conectate si folosite corect. Folosirea acestor echipamente reduce efectele,daunatoare legate de acumularea prafului.

ECHIPAMENTE DE MUNCA

Se interzice operatorilor sa lucreze cu echipamentele de munca pentru utilizarea carora nu au pregatirea necesara si pentru care nu sunt autorizati .

Inainte de inceperea lucrului, lucratorul va controla starea echipamentului de munca, a dispozitivelor de comanda ( pornire, oprire si schimbarea sensului miscarii), existenta si starea dispozitivelor de protectie.

Lucratorul care deserveste un echipament tehnic actionat electric va verifica zilnic:

integritatea sistemului de inchidere a carcaselor de protectie (usi, capace etc.);

starea legaturilor la instalatia electrica;

modul de dispunere a cablurilor flexibile ce alimenteaza partile mobile, cu caracter temporar, precum si integritatea invelisurilor exterioare;

continuitatea legaturii la centura de impamantare.

Se interzice lucratorilor care deservesc echipamentele tehnice sa execute reparatii la acestea sau la instalatii electrice, indiferent de natura defectiunii. In cazul constatarii unor defectiuni, lucratorii au obligatia de a opri imediat echipamentul tehnic si de a instiinta coordonatorul locului de munca .

In cazul cand in timpul functionarii se produc vibratii, echipamentul tehnic se va opri imediat si se va proceda la constatarea si inlaturarea cauzelor. In situatia in care acestea sunt determinate de cauze tehnice, se va anunta conducatorul locului de munca.

Dupa terminarea lucrului sau predarea schimbului, lucratorul este obligat sa curete locul de munca, sa lase ordine la locul de munca si sa comunice schimbului urmator toate defectiunile care au avut loc in timpul lucrului, pentru a nu dispune la accidente lucratorul care preia schimbul.

Inlaturarea deseurilor si pulberilor de pe echipamentele de munca se va face cu ajutorul maturilor, periilor speciale sau carligelor.

Evacuarea deseurilor de la locul de munca se va face ori de cate ori prezenta acestora este stanjenitoare pentru desfasurarea procesului de munca sau pentru siguranta operatorului si cel putin odata pe schimb.

Se interzice spalarea mainilor cu emulsii sau uleiuri, produse inflamabile ( benzina, tetraclorura de carbon, silicat de sodiu etc.) precum si stergerea lor cu bumbac utilizat la curatarea echipamentelor.

Caile de acces si de circulatie vor fi mentinute permanent libere si curate ; depozitarea materialelor pe aceste cai va fi interzisa chiar si temporar .

Este interzisa transportarea pe brate a ansamblelor voluminoase si a aparatelor, pe distante mai mari decat cele necesare pentru deservirea locului de munca .

NOTIUNI DE BAZA ECHIPAMENT INDIVIDUAL DE PROTECTIE

Echipament personal de protectie

Casca de protectie

1

Antifoane

-obligatorii la zgomot peste 85 dB(A) ex.:

-compresor 80 - 85 dB(A) 

-bormasine percutante 90 -100 dB(A)

-ciocan pneumatic 95 - 115 dB(A)

Observatie:

Comunicarea verbala este posibila si daca se poarta castile de protectie a auzului.

Ochelari de protectie

Observatie:

Ochelari inchisi sunt necesari daca exista aschii sau stropi de lichid periculosi.

Mo

Manusi de protectie

In functie de activitate se vor alege:

manusi universale

manusi din material textil

Observatie:

Nu se vor folosi manusi la lucrari cu utilaje care au piese rotative (fierastrau circula, bormasina, etc)

PRIMUL AJUTOR IN CAZ DE ACCIDENTARE

I. GENERALITATI

Organizarea primului ajutor are rolul de a permite victimei accidentului sa supravietuiasca, respectiv sa nu i se agraveze starea sanatatii pana in momentul in care personalul unitatii sanitare poate prelua sarcina tratarii sale in continuare. In acest scop societatea comerciala este obligata sa organizeze un numar corespunzator de truse de prim ajutor la locurile de munca care prezinta pericole de accidente de munca sau intoxicatii profesionale.

II. MASURI DE PRIM AJUTOR IN CAZ DE ELECTROCUTARE

In caz de electrocutare, persoana care scoate electrocutatul de sub tensiune se va izola din punct de vedere electric, folosind manusi electroizolante, o prajina electroizolanta sau fiind asezat pe o platforma sau pe un covor electroizolant si il va indeparta pe electrocutat de elementul aflat sub tensiune, avand insa grija de a nu ajunge in contact direct sau prin intermediul altor elemente metalice, cu partile aflate sub tensiune.

Dupa ce electrocutatul cu respiratia pierduta a fost scos de sub tensiune, i se va face imediat respiratie artificiala si se vor anunta organele medicale.

Respiratia artificiala se va executa atata timp cat este necesar.

In timpul, pe parcursul si dupa executarea respiratiei artificiale se vor lua urmatoarele masuri:

- respiratia artificiala se va executa local, nefiind recomandat transportul electrocutatului;

- se indeparteaza persoanele straine;

- se degajeaza electrocutatul la gat si la mijloc, precum si in orice alt loc unde este strans de vreo componenta a imbracamintii;

- daca electrocutatul are ochelari se scot si acestia;

- daca electrocutatul si-a revenit, nu se mai face respiratie artificiala, dar persoana care acorda primul ajutor va ramane pregatita pentru o noua interventie in caz de incetinire a respiratiei electrocutatului;

- in caz de voma, se va lasa capul electrocutatului pe o parte, pentru a permite degajarea gurii si pentru a evita riscul de asfixiere (inabusire) prin obturareacailor respiratorii;

- nu se da nimic de baut electrocutatului, inainte ca acesta sa-si revina complet, si in nici un caz nu i se vor administra bauturi alcoolice;

- persoana care acorda primul ajutortrebuie sa stie ca un asemenea accidentat prezinta uneori miscari convulsive in momentul revenirii si ca dupa revenire, poate urma o noua pierdere a respiratiei, ceea ce necesita reluarea respiratiei artificiale;

- niciodata nu se abandoneaza respiratia artificiala, inainte de aparitia semnelor specifice mortii, semne pe care numai medicul le poate aprecia;

- dupa revenirea respiratiei normale este necesar de a lasa accidentatul sub supraveghere medicala.

III. MASURI DE PRIM AJUTOR IN CAZ DE RANIRI

Ranile usoare si putin profunde provocate din diferite cauze, trebuie tratate imediat, pentru a se impiedica infectarea lor. Se va acorda o mare atentie ranilor murdarite cu noroi. Se vor lua urmatoarele masuri:

persoana care da primul ajutor trebuie in prealabil sa-si spele bine mainile cu apa si sapun, folosind o perie, iar apoi sa-si dezinfecteze degetele cu tinctura de iod sau spirt medicinal;

se interzice spalarea ranilor cu apa sau substante farmaceutice;

nu se admite atingerea ranilor nici chiar cu mainile spalate si dezinfectate;

nu se vor presara prafuri si nici nu se vor acoperi ranile cu alifii, spalarea ranilor si acoperirea lor cu substante farmaceutice se vor face de catre persoane calificate, deoarece prin aceasta operatie se pot acoperi corpurile straine care determina infectarea, ceea ce va conduce la incetinirea procesului de vindecare;

nu se va sterge rana de nisip sau pamant, deoarece prin acceasta operatie se pot introduce particulele de nisip sau pamant mai adanc in rana, ingreunand operatia de curatire ce urmeaza a fi efectuata de medic sau cadrul sanitar abilitat;

nu se vor indeparta cheagurile de sange de pe rana deoarece aceasta operatie poate provoca hemoragii puternice;

se vor aplica pansamente sau bandaje sterile corespunzatoare.

In cazul ranirilor grave se va interveni mai intai pentru oprirea hemoragiei si mobiulizarea fracturilor, iar apoi se va face un pansment steril, ranitul fiind transportat la medic, care va facce interventiile necesare.

Ranile pot fi insotite de hemoragii puternice care, prin natura lor, pot fi:

hemoragii venoase sau capilare: - se caracterizeaza prin scurgeri abundente de sange de culoare inchisa sub forma unei panze continue in jurul ranii;

hemoragii arteriale: - se caracterizeaza prin scurgeri de sange colorat in rosu aprins si tasnind sacadat, care sunt foarte grave si pot provoca moartea in cateva minute.

Hemoragiile venoase, capilare si cele arteriale de mica importanta se vor opri prin aplicarea unor pansamente sterile, comprese (pansamente plasture, bandaje hidrofile, etc.). Nu se va utiliza garou, deoarece poate duce la infectie sau cangrena.

Hemoragiile arteriale importante necesita o actiune rapida si imediata, prin care sa se opreasca scurgerea de sange. Oprirea sangelui se poate face prin compresiune (apasare), fie cu ajutorul mainilor, fie cu ajutorul unui garou, tifon rasucit. Compresiunea pentru oprirea hemoragiei se face in vecinatatea ranii, in partea dinspre care se face alimentarea naturala cu sange.

In cadrul realizarii compresiunii cu ajutorul garoului, acesta va trebui sa cuprinda membrul la care se aplica. Compresiunea trebuie facuta, de preferinta, intre rana si inima, astfel incat strangularea arterei sa se faca pe osul cel mai invecinat. Se recomanda ca apasarea sa se faca la brate sau la coapse, deoarece la antebrat artera este cuprinsa intre cele doua oase si eficienta este mai dificil de obtinut.

6. Trebuie avut in vedere ca oprirea hemoragiilor cu ajutorul garoului (tifon rasucit) este o operatie necesara, dar in acelasi timp poate deveni deosebit de periculoasa, deorece aceasta intrerupe circulatia sangelui si poate duce la cangrena sau amputare. De aceea, garoul nu trebuie tinut timp indelungat. Se va face slabirea lui din 20 in 20 minute, iar daca se constata incetarea hemoragiei sau reducerea acesteia la minimum, se scoate garoul si se va aplica un pansament steril compresiv.

Indiferent de natura hemoragiei, dupa acordarea primului ajutor se va transporta accidentatul la medic.

La accidentatul care prezinta raniri insotite de hemoragii se va aplica urmatorul tratament, in completarea opririi hemoragiei:

se va acoperi rana cu pansamente sterile;

se va transporta accidentatul culcat;

se vor lua masuri ca acesta sa nu piarda caldura (eventual se acopera cu patura);

i se va da sa bea, pe cat posibil bauturi calde (fara alcool);

in cazul ranirii pielii de pe cap, se va aplica un pansament steril;

hemoragiile nazale se vor trata prin apasarea puternica a narii care sangereaza, tinandu-se capul drept, iar dupa un minut se va slabi foarte incet aceasta compresiune.

Daca hemoragia porneste din nou, se va aplica un tampon cu antipirina si se continua apasarea.. La persoanele obeze, in varsta sau despre care se stie ca sufera de hipertensiune arteriala, nu se vor opri hemoragiile nazale;

Persoanele cu hemoragii interne (la care nu apare sange la exterior), recunoscute dupa paloarea fetei, puls slab si accelerat, greu de numarat, vor fi tratate astfel:

vor fi culcate cu fata in jos, imobilizate si acoperite pentru a nu pierde caldura;

nu vor fi tratati cu nuimic de baut sau cu mancare;

se va transporta de urgenta la primul punct sanitar.

IV. MASURI DE PRIM AJUTOR IN CAZ DE FRACTURI

210. Identificarea si localizarea fracturilor se realizeaza in functie de trei simptome:

dureri;

imposibilitate de miscare a membrelor;

deformatii.

In cazul fracturilor durerile sunt foarte mari si sunt localizate intr-un singur punct. Membrele accidentate nu pot fi miscate din cauza durerilor, iar in cazul in care fracturile sunt la membrele inferioare, acccidentatul nu se poate deplasa. Apar deformatii vizibile, dar exista situatii cand acestea nu sunt vizibile, membrele fracturate prazentand doar umflarea articulatiilor.

Acordarea primului ajutor va incepe prin luarea urmatoarelor masuri:

accidentatul nu se va misca pana se identificca si se localizeaza fractura;

se dezveleste zona in care s-a produs fractura pentru a constata daca este inchisa sau deschisa.

Daca este necesara deplasarea accidentatului, persoana ccare acorda primul ajutor va prinde accidentatul cu o mana pe deasupra si cealalta pe dedesubtul membrului fracturat si ajutat de o alta persoana va cupride corpul victimei si va executa transportarea acesteia.

Imobilizarea fracturilor se va face de catre persoane bine instruite sau sub supravegherea unui medic sau asistent medical, astfel:

imobilizarea unei fracturi a membrului inferior se face prin asezarea atelelor atat lateral cat si pe fata posterioara a membrului accidentat;

imobilizare amembrelor superioare se va face in majoritatea ccazurilor printr-o esarfa, cotul fiind indoit. Se va putea completa acesta masura prin atele rigide care nu vor accoperi decat segmentul fracturat;

in cazul fracturilor craniene, interventia persoanei care da primul ajutor trebuie sa fie atenta, dat fiind faptul ca exista cazuri in care accidentatul percepe aceste traumatisme cu ceva intarziere, identificarea acestor traumatisme fiind dificila. Interventia trebuie sa fie foarte urgenta, altfel poate deveni tardiva. Se va transporta accidentatul de urgenta la o unitate specializata.

Simptomele in caz de fracturi craniene sunt:

traumatisme la cap;

pierderea cunostintei, care poate fi doar momentana;

hemoragie pe nas si urechi;

Fracturile coloanei vertebrare si ale bazinului sunt in cele mai multe cazuri deosebit de grave. In aceste cazuri, pentru transportarea accidentatului se utilizeaza o targa speciala sau o planseta dura pe care acesta va fi rostogolit. Nu se va face vreo imobilizare accidentatului si se va transporta de urgenta la o unitate medicala specializata. Se interzice transportarea pe brate a unui accidentat la coloana vertebrala sau bazin.

Fracturile de coloana vertebrala sau bazin prezinta urmatoarele simptome:

dureri puternice in zona dorsala;

paralizarea membrelor inferioare;

tulburari urinare.

in caz de fractura a coastelor, persoana care da primul ajutor va imobiliza toracele accidentatuluicu un bandaj strans, realizat cu o fasa, iar apoi va transporta accidentatul, in pozitia sezand, la o unitate specializata. In aceste cazuri, simptomele sunt:

respiratie ingreunata si dureri in timpul respiratiei;

eventuale urme de sange in saliva.

In cazul luxatiilor se va proceda identic ca la fracturi

In cazul unei entorse, persoana care da primul ajutor, trebuie safaca un bandaj srtans peste articulatia respectiva.

V. MASURI DE PRIM AJUTOR IN CAZ DE ARSURI

Arsurile pot fi cauzate de actiunea arcului electric, a focului sau a agentilor chimici. Arsurile sunt de patru categorii:

gradul I - prezinta inrosirea pielii;

gradul II - prezinta umflaturi pline cu lichid;

gradul III - prezinta arsuri profunde;

gradul IV - prezinta carbinizari de tesuturi.

Orice fel de arsuri vor fi protejate contra pericolului de infectare prin - dupa caz - aplicarea de pansamente sterile, campuri de acoperire, masca de fata, cearsaful de salvare, folia reflectorizanta, etc., iar accidentatul va fi transportat la unitatea sanitara - serviciul de urgenta.

Arsuri localizate, care nu sunt intinse pe suprafete mari si nici nu sunt profunde, se pot trata si la fata locului, avandu-se in vedere urmatoarele restrictii:

nu se curata locul cu obiecte aspre;

nu se intrebuinteaza apa;

nu se deschid basicile cu lichid;

nu se aplica substante grase;

nu se vor folosi solutii de acid picric;

tratamentul local se va aplica astfel:

- se inlatura corpurile straine de pe rana si din jurul ranii, cu ajutorul unei comprese sterile uscate;

- se spala locul arsurii cu solutie de bromoccet sau rivanol;

- se aplica un strat subtire cu pansment steril sau vata hidrofila care se sustine cu un bandaj strans usor, apoi se transporta accidentatul la cel mai apropiat punct sanitar sau la serviciul de urgenta a unei unitati sanitare.

La arsurile intinse (chiar daca sunt de gradul I) si la cele grave (gr. II, III si IV), se va tine seama de urmatoarele restrictii:

nu se sufla deasupra ranilor, arsurilor;

nu se va aplica nici un tratament local;

se va acoperi accidentatul cu cearsaful steril, iar daca este iarna si cu patura sterila;

se va transporta accidentatul la spitalul de specialitate.

In cazul arsurilor provocate de agentii chimici se va spala locul arsurii cu foarte multa apa, dupa care:

pentru arsuri provocate de acizi, se va spala locul cu o solutie de bicarbonat de sodiu 2%;

pentru arsuri provocate de substante alcaline, se va spala locul cu o solutie de acid acetic 1% sau cu apa si otet (noua parti apa si o parte otet);

pentru arsuri provocate de fosfor sau substante care contin fosfor, se va spala locul cu o solutie de sulfat de cupru 5%;

pentru arsuri provocate de gudroane sau solutie care cuprinde gudroane, se va sterge locul cu tampoane de vata hidrofila, imbibate in eter, pentru a antrena particulele de gudron ce se afla pe suprafata ranii. Nu se va insista daca aderenta acestor pete este prea mare.

pentru toate situatiile de mai sus se vor pansa ranile cu pansament steril uscat si nu se vor aplica alte solutii. Se va transporta accidentatul la un spital apropiat.

Nerespectarea prevederilor cuprinse in acest PLAN DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA, precum si a celor cuprinse in Instructiunile Proprii, atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Protectia-muncii
Protectia muncii si recomandari ergonomice - drumuri forestiere
PLAN PROPRIU DE SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA
PLAN DE DESFASURARE A SEMINARULUI DE INSTRUIRE "Gestionarea informatiilor privind riscurile dezastrelor la nivel local"
Norme de protectia a muncii in ateliere de montaj
SCENARIU DE SIGURANTA LA FOC pentru obtinerea avizului de prevenire si stingere a incendiilor
OBLIGATII PRIVIND PREVENIREA SI STINGEREA INCENDIILOR
Mentenanta tehnicii de b.a.t.
Norme de protectia muncii si p.s.i.
Sustinerea declaratiei de functionare in conformitate cu normele de protectie a muncii
PLAN DE APARARE IMPOTRIVA INCENDIILOR
termeni
contact

adauga