Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
Sustinerea declaratiei de functionare in conformitate cu normele de protectie a muncii


Sustinerea declaratiei de functionare in conformitate cu normele de protectie a muncii


MEMORIU TEHNIC PENTRU SUSTINEREA DECLARATIEI DE FUNCTIONARE IN CONFORMITATE CU NORMELE DE PROTECTIE A MUNCIIS.C. ECOPROFIS S.R.L.

Prezentarea organizarii activitatii de protectie a muncii; modul de asigurare a instruirii de protectie a muncii a diferitelor categorii de personal si altor participanti la procesul de munca

Datele de identificare ale proiectelor pentru constructii si tehnologie si/sau rapoarte de expertiza; descriere tehnica succinta a constructiilor, schita generala de amplasare a spatiilor in care se desfasoara procesul de munca

Prezentarea activitatilor cu precizarea principalelor riscuri de accidentare si/sau imbolnavire profesionala, generate in procesul de munca, precum si a sistemului de masuri preventive

Lista substantelor, toxice, explozive si inflamabile care se utilizeaza sau se degaja in procesul de productie, nivelul maxim al concentratiilor acestora determinat in mediul de lucru, precum si precizarea datelor de identificare al fiselor tehnice de securitate intocmite pentru acestea.

Lista echipamentelor tehnice si o scurta prezentare a lor

Lista personalului necesar, specializat si autorizat

1.Prezentarea organizarii activitatii de protectie a muncii; modul de asigurare a instruirii de protectie a muncii a diferitelor categorii de personal si altor participanti la procesul de munca

Organizarea activitatii de protectia muncii si instruirea personalului se va face de catre persoanele din cadru firmei conform legii nr. 319 din 14 iulie 2006.

Activitatea de informare si instruire a personalului din cadrul firmei se va face in fiecare luna, la aceasta activitate va lua parte tot personalul firmei .De asemenea personalul va primi informatii si instructiuni de lucru adecvate:

la introducerea unui nou echipament de munca sau a unor modificari a echipamentului existent ;

la introducerea oricarei noi tehnologii sau proceduri de lucru;

la executarea unor lucrari speciale.

Fiecare lucrator trebuie sa isi desfasoare activitatea, in conformitate cu pregatirea si instruirea sa, precum si cu instructiunile primite din partea responsabilului cu protectia muncii, astfel incat sa nu expuna la pericol de accidentare sau imbolnavire profesionala atat propria persoana, cat si alte persoane care pot fi afectate de actiunile sau omisiunile sale in timpul procesului de munca.

Lucratorii vor beneficia de echipamente de protectie constand in salopete de unica folosinta, cizme de cauciuc, manusi de protectie din cauciuc, ochelari pentru protectie si masca cu filtru pentru a evita inhalarea substantelor chimice.

2.Datele de identificare ale proiectelor pentru constructii si tehnologie si/sau rapoarte de expertiza.; descriere tehnica succinta a constructiilor, schita generala de amplasare a spatiilor in care se desfasoara procesul de munca.

Amplasamentul

Spatiul folosit pentru depozitarea echipamentelor are o suprafata de aproximativ 30 mp. Cladirea din care face parte spatiul este situata in intravilanul comunei Miroslava , nu este locuita de persoane fizice , singura utilizare a acesteia este de depozitare existand o zona de tampon intre camera in care se depoziteaza materialele si restul incaperilor.

Distantele fata de vecini:

la NE - drum la o distanta de 17m fata de ax

la SE - proprietate particulara la o distanta de 15m

la NV - drum particulara la o distanta de 12m

la SV -cadire la o distanta de 30m

Utilitati si conditii de exploatare:

Racord electric la reteaua publica

Apa potabila - alimentarea cu apa se face cu hidroforul;

Canalizare - scurgerea apei se face in fosa vidanjabila proprie cladirii aici se face si neutralizarea substantelor nocive;

Pardoseala impermeabila din mozaic asigura scurgerea apelor reziduale catre fosa septica

Accesul pompierilor si masinilor de pompieri este posibil a se efectua la toate fatadele cladirii atat auto cat si pietonal

3.Prezentarea activitatilor cu precizarea principalelor riscuri de accidentare si/sau imbolnavire profesionala, generate in procesul de munca, precum si a sistemului de masuri preventive

Dezinsectia si  deratizarea necesita cunostinte biologice suficiente precum si cunoasterea modului de comportare a fiecarei insecte si rozatoare precum si proprietatile chimice ale materialelor folosite in inlaturarea acestora.

Etape:

Cunoasterea insectelor ( diagnostic);

Realizarea dezinsectiei (terapie);

Masuri de prevenire pentru impiedicarea aparitiei unui nou caz (profilaxie).

Este important ca planul de dezinsectie si deratizare sa fie realizat numai de specialisti, fiind important faptul ca in spatiile in care se intervine pentru dezinsectie si deratizare traiesc si oameni.

Cunostintele de specialitate sunt importante pentru asigurarea protectiei sanatatii omului, animalului si mediului inconjurator

Dezinsectia este actiunea de combatere a artropodelor daunatoare pentru sanatatea oamenilor si animalelor. Insectele, acarieni, vehiculeaza si transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase si parazitare, fiind necesare masuri de prevenire si combatere. Astfel, dezinsectia este de foua feluri:

  profilactica (preventiva), cu scopul impiedicarii inmultirii si raspandirii daunatorilor. Are un cararcter permanent, acest tip de dezinsectie facandu-se o data la 3 luni.

  terapeutica (de combatere), cu scopul de a distruge si a indeparta insectele. Se realizeaza in mod repetat asupra focarului, la intervale de 10-14 zile, fiind urmata de dezisectia profilactica.

 Dezinsectia are un rol foarte important, intrucat insectele si acarienii constituie un permanent pericol de boli si pierderi ecomomice. Acest pericol este cu atat mai mare cu cat insectele daunatoare au foarte mare capacitate de inmultire, fiind si foarte vorace. Printre cele mai cunoscute boli raspandite de insecte si acarieni, fie prin intepatura fie prin contact cu alimentele, se afla tuberculoza, afectiuni cutanate, dermatoze, febra recurenta, tifosul exantematic, iritatii ale mucoaselor oculare, toxiinfectii alimentare, viroze, malaria, etc.

Pentru efectuarea dezinsectiei se vor respecta urmatoarele proceduri:

  folosind utilajele de stropit se executa pe toate suprafetele incaperilor, atat pe pereti cat si pe pardoseala, pulverizari sub forma de benzi si baraje cu solutii preparate;

  se insista cu tratamentul mai ales asupra posibilelor focare de infectie, spatii libere si crapaturi in pereti, unghiul paviment-perete, tocurile de la usi si ferestre, spatiile din jurul dozelor electrice, peretii din spatele incalzitoarelor sau a mobilierului;

  se aplica solutiile pana la acoperirea completa a suprafetelor tratate;

  in cazul combaterii in spatii deschise a musetelor si/sau a tantarilor, se vor folosi sisteme de pulverizare cu ceata rece.

 Cele mai cunoscute insecte daunatoare intalnite in Romania sunt gandacii de bucatarie, mustele, tantarii, moliile de haine, moliile de covare, plosinitele de casa, paianjenii de casa, puricii de om, greierii de casa, viespile, furnicile negre.

Deratizarea reprezinta actiunea de combatere a rozatoarelor daunatoare (soareci, sobolani) si mentinerii acestoara la un nivel numeric redus, printr-un un complex de masuri aplicate permanent. In acest scop se utilizeaza momeli toxice pe suport de cereale/alimente sau cerate (rezistente la umezeala).

Deratizarea are un rol foarte imporatant, intrucat rozatoarele constituie un permanent pericol de boli si pierderi economice. De aceea, deratizarea se efectueaza in mod continuu si ritmic, in scopul impiedicarii refacerii rapide a populatiei de daunatori. Fiind bine cunoscut rolul rozatoarelor in transmiterea unui numar mare de boli bacteriene, virotice si parazitare, atat la om cat si la animale, deratizarea previne si combate transmisia acestor boli de catre rozatore, prin muscatura sau contact. Printre cele mai cunoscute boli raspandite de soarecii si sobolani, se afla trichineloza, leptospiroza, bruceloza, febra aftoasa, gastroenterita virotica, antraxul, turbarea, toxiinfectiile alimentare etc. De asemnea, deratizarea poate avea efect si asupra pierderilor economice, intrucat soarecii si sobolanii distrug, polueaza si fac inutilizabile o gama variata de alimente, instalatii, spatii, cu mult mai multe decat alimentele consumate.

Pentru efectuarea deratizarii, trebuiesc indeplinite urmatoarele conditii:

  se va plasa momeala in locuri protejate, aproape de cuiburi sau pistele de deplasare, suficient pentru o continua hranire in timpul combaterii;

  pe toata perioada de expunere nu se vor atinge, de catre persoane neautorizate, dozele otravite; personalul specializat este singurul autorizat sa atinga si sa manipuleze cadavrele de rozatoare. Acestea vor fi ingropate la minim 50 m de orice sursa de apa si cel putin 1 m adancime,sau le va incinera cuptoare autorizate; rezultatele deratizarii vor fi atent monitorizate, printre acestea numarandu-se controlul starii momelilor toxice, lipsa urmelor de rozatoare in pulberile aplicate, lipsa excrementelor de rozatoare.

Reprezentand o treime din fauna globului pamantesc, rozatoarele sunt mamiferele cele mai numeroase si raspandite. Asta doarece prolificitatea este mare datorita maturitatii sexuale timpurii (intre 1,5 si 3 luni), perioadri de gestatie scurta (intre 16 si 21 zile), a fatari frecvente (intre 2 si 8 ori / an), cu un numar mare de pui la fatare (intre 4 si 12), existand posibilitatea de reproducere a primelor generatii chiar in primul an de viata. Longevitatea este de 2 - 4 ani, harciogul atingand chiar 10 ani.

 Principalele rozatoare din Romania sunt popandaul, sobolanul cenusiu (sobolanul de casa)si soarecele de padure.

Dezinfectia este metoda de decontaminare prin care se urmareste distrugerea in mediul fizic inconjurator a formelor vegetative ale microorganismelor in scopul prevenirii si combaterii infectiilor si a bolilor transmisibile.

Dezinfectia are un rol foarte important, intrucat germenii patogeni constituie un permanent pericol de boli si pierderi ecomomice. Acestia sunt un permanent focar de boli infectioase si parazitare, atat la om cat si la animale, fiind necesare masuri de prevenire si combatere. Astfel, dezinfectia este de foua feluri:

  profilactica (preventiva), avand ca scop distrugerea eventualilor germeni patogeni sau conditionat patogeni, care in mod normal constituie microbismul local si se dezvolta, influentand negativ starea de sanatate a oamenilor si animalelor;

  terapeutica (de combatere), avand ca scop combaterea unor boli infectioase sau parazitare, din momentul inregistrarii primelor cazuri de boala si pana la lichidarea intreg

In spatii inchise se realizeaza in general cu mijloace tehnice actionate manual, pompe de presiune

Substantele se vor folosi in dozele recomandate de producator si numai de catre persoane specializate in domeniu si cu experienta in acest tip de activitate. In acest scop pentru utilizarea acestor substante vor fi desemnate doar doua persoane considerate competente care vor respecta cu strictete toate masurile de prevenire a accidentelor iar lucrul cu aceste substante se va face cu mare precautie chiar daca nu vor fi folosite substante din grupa celor deosebit de toxice.

In acest context cei ce utilizeaza aceste substante sunt familiarizati preventiv si cu masurile de prim ajutor in caz de accidente.

Masuri de prevenire a riscurilor producerii unor accidente

Inainte de fiecare interventie se va face identificarea celui mai apropriat centru medical

personalul va avea asupra lor numarul de telefon pt cazuri de urgenta

citirea cu atentie a prospectului inainte de preparare

nu folositi pulverizatorul sub presiune atunci cand se afla in imediata apropiere persoane si animale

in folosirea aparatelor pentru pulverizarea substantelor se vor respecta masurile de securitate cerute de producatorul substantei cat si masurile de protectie personale pentru utilizator (echipament de protectie)

dupa fiecare utilizare si mai ales la sfarsitul sezonului de stropire , aparatele, recipientele cat si toate partile care vin in contact cu substanta de stropit , trebuie curatate cu deosebita grija si curatate, clatite

prepararea substantelor se face numai in aer liber , niciodata in incaperi de locuit

prepararea substantelor pulverulente se va face intr-un recipient separat,se va amesteca in prealabil bine , si abia apoi se va turna in pulverizatorul sub presiune

la umplerea aparatului se vor folosi intodeauna palniile , iar procesul de umplere se va supraveghea pe intreaga durata

se vor evita revarsarea recipientului , impurificarea apelor publice, a canalizarii pluviale si menajere

la umplere se va avea grija ca agentul de pulverizare sa nu intre in atingere cu mediul inconjurator, natura si reteaua de apa potabila

se va interzice accesul persoanelor neautorizate in incinta cladirii in care se curate aparatele;

asigurarea conditiilor de igiena la locul de munca;

luarea de masuri pentru eliminarea riscului de incendiu si explozii prin: instruiri,verificarea periodica a sistemelor de blocare si avertizare , asigurarea rezervei intangibile de apa necesara pentru interventii, dotarea cu mijloace de stingere a incendiului, asigurarea echipamentelor de protectie;

Personalul este familiarizat si cu o serie de masuri de prim ajutor, considerate obligatorii cum ar fi:

In caz de intoxicatie prin inghitirea de toxic, se vor provoca imediat varsaturi. Se va bea apa calda si sarata ori cu bicarbonat de sodiu (o lingura la un litru de apa) in care s-au pus 10 comprimate de carbune medicinal sfaramate. In lipsa se poate da orice carbune de lemn, maruntit fin. De asemenea, intoxicatul va putea bea 2 cani de apa amestecata cu 3-5 albusuri de ou. Dupa eliminarea toxicului prin varsaturi se poate da un purgativ salin (sare amara, sulfat de sodiu). Nu i se va da intoxicatului lapte sau purgative uleioase deoarece pesticidele se dizolva in materiile grase si se absorb mai rapid in organism.

Nu se indica voma in urmatoarele cazuri

o       daca victima este inconstienta, in coma;

o       daca victima are convulsii 

o       daca victima a inghitit substante caustice sau corosive.

Daca substantele toxice au ajuns pe piele si pe haine intoxicatul se va dezbraca imediat si se va spala cu multa apa simpla sau apa cu sapun, dupa care se va imbraca cu haine curate.

In tulburarile de respiratie se va face respiratie artificiala avand grija ca mai inainte sa se indeparteze resturile de voma sau secretiile pulmonare din gura. Cand intoxicatia s-a produs prin respiratia vaporilor toxici ori prin varsarea de substante toxice pe haine, intoxicatul va fi transportat mai departe de locul contaminat cu pesticide inainte de a i se aplica primele ingrijiri.

Cel care da primul ajutor va lua masuri de protectie pentru a nu se contamina si el cu substante toxice: infasurarea mainii cu un prosop, batista, manusi.

Prepararea substantelor :

prepararea substantelor se face numai in aer liber , niciodata in incaperi de locuit

se prepara substantele pulverulente intr- un recipient separat, si se va amesteca prealabil bine , si abia apoi se va turna in pulverizatorul sub presiune

la umplerea aparatului se vor folosi intodeauna palniile , iar procesul de umplere se va supraveghea pe intreaga durata

se vor evita revarsarea recipientului , impurificarea apelor publice, a canalizarii pluviale si menajere

la umplere se va avea grija ca agentul de pulverizare sa nu intre in atingere cu mediul inconjurator, natura si reteaua de apa potabila

Masuri de prevenire si stingere a incendiilor

Exploatarea sistemelor, instalatiilor, dispozitivelor, echipamentelor, aparatelor, masinilor si utiliajelor, de orice categorie, cu defectiuni, improvizatii sau fara protectia corespunzatoare fata de materialele sau substantele combustibile din spatiul in care sunt utilizate este interzisa.

La utilizarea mijloacelor instalatiilor, dispozitivelor, echipamentelor, aparatelor, masinilor si utiliajelor, de orice categorie ) este obligatorie respectarea instructiunilor de functionare, folosire si intretinere, precum si a normelor si masurilor specifice de prevenire si stingere a incendiilor, emise si aprobate potrivit legii.

Pe timpul exploatarii instalatiilor aferente constructiilor (electrice, de apa, incalzire, ventilare, conditionare, canalizare, paratrasnet, etc) si instalatiilor tehnologice se interzice:
a) utilizarea necorespunzatoare a sistemelor, instalatiilor, aparatelor si echipamentelor sau solicitarea acestora peste limita admisa;
b) functionarea peste programul stabilit sau neasigurarea supravegherii conform instructiunilor de functionare;
c) functionarea fara sisteme, aparate si echipamente, necesare pentru controlul si mentinerea parametrilor privind siguranta in functionare sau inlocuirea acestora cu altele supradimensionate;
d) intretinerea necorespunzatoare a elementelor prevazute pentru izolare electrica ori pentru separare;
e) depasirea termenelor stabilite pentru efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii sau executarea necorespunzatoare a acestora;
f) executarea lucrarilor de intretinere si reparatii sau a unor modificari de catre personal neautorizat si necalifcat

este interzis a se intra in depozit cu lumanari, chibrituri aprinse sau lampi de petrol, iluminatul realizandu-se cu corpuri de iluminat electrice prevazute cu globuri de protectie.

se interzice fumatul sau accesul cu foc deschis in aceste spatii;

se interzice depozitarea a oricarui fel de carburant in cantitate mai mare decat cea stabilita de reglementarile in vigoare;

mentinerea in buna stare a instalatiilor si sistemelor de captare si scurgere la pamant a descarcarilor electrice atmosferice (paratrasnet) si a electricitatii statice la constructii si instalatii, utilaje si echipamente tehnologice, conform reglementarilor tehnice.

elementele de limitare a propagarii focului, de izolare termica si de etansare la fum si la gaze fierbinti din alcatuirea constructiilor si a instalatiilor se mentin permanent in buna stare, pentru a-si indeplini rolul stabilit.

instruirea personalului de executie, control si supraveghere, asupra masurilor de prevenire si stingere a incendiilor, precum si informarea serviciului de pompieri.

spatiul va fi dotat cu extinctor chimic uscat, bioxid de carbon sau apa pulverizata

4.Lista cu substantele chimice periculoase care vor fi folosite in cadrul activitatii   SC. ECOPROFIS S.R.L.

Nr. Index

Denumirea chimica

Nr. EC

Nr. CAS

Clasificare

Etichetare

Limite de concentratie

607-422-00-X

α-cipermetrin

T; R25

Xn; R48/22

Xi; R37

N; R50-53

T; N

R: 25-37-48/22-50/53

S: (2-)36/37/39-45-60-61

clorpirifos (ISO);

tiofosfat de O,O-dietil si de O,3,5,6-tricloro-2-piridil

T; R25

N; R50-53

T; N

R: 25-50/53

S: (1/2-)45-60-61

C ≥ 25 %: T, N; R25-50-53

3 % ≤ C < 25 %: Xn, N; R22-50-53

0,0025 % ≤ C < 3 %: N; R50-53

0,00025 % ≤ C < 0,0025 %: N; R51-53

0,000025 % ≤ C < 0,00025 %: R52-53

07-319-00-X

deltametrin (ISO)

(1R,3R)-3-(2,2-dibromovinil)-2,2-dimetilciclopropan-carboxilat de(S)-α-ciano-3-fenoxibenzil

T; R23/25

N; R50-53

T; N

R: 23/25-50/53

S: (1/2-)24-28-36/37/39-38-45-60-61

amestec de:

cis-4-hidroxi-3-

(1,2,3,4-tetrahidro-

3-(4-(4-trifluorometil-benziloxi)fenil)-1-naftil) cumarina;

trans-4-hidroxi-3-

(1,2,3,4-tetrahidro-

3-(4-(4-trifluorometil-benziloxi)fenil-1-naftil) cumarina

T+; R26/27/28

T; R48/23/24/25

N; R50-53

T+; N

R: 26/27/28-48/23/24/25-50/53

S: (1/2-)28-36/37/39-45-60-61

015-041-00-X

malation (ISO);

ditiofosfat de 1,2-bis(etoxi-carbonil)etil si de O,O-dimetil

Xn; R22

N; R50-53

Xn; N

R: 22-50/53

S: (2-)24-60-61

C ≥ 25 %: Xn, N; R22-50-53

0,25 % ≤ C < 25 %: N; R50-53

0,025 % ≤ C < 0,25 %: N; R51-53

0,0025 % ≤ C < 0,025 %: R52-53

bensultap;

1,3-bis(fenilsulfoniltio)-2-(N,N-dimetilamino)propan

Xn; R22

N; R50-53

Xn; N

R: 22-50/53

S: (2-)60-61

cipermetrin cis/trans 40/60;

(1RS,3RS;1RS,3SR)-

3-(2,2-diclorovinil)-2,2-dimetil ciclopropan carboxilat de (RS)-α-ciano-3-fenoxibenzil

Xn; R20/22

Xi; R37

N; R50-53

Xn; N

R: 20/22-37-50/53

S: (2-)24-36/37/39-60-61

permetrin (ISO) ;

3-(2,2-diclorovinil)-

2,2-dimetilciclopropan-carboxilat de m-fenoxibenzil

Xn; R20/22

R43

N; R50-53

Xn; N

R: 20/22-43-50/53

S: (2-)13-24-36/37/39-60-61

C ≥ 25 %: Xn, N; R20/22-43-50-53

1 % ≤ C < 25 %: N; R43-50-53

0,025 % ≤ C < 1 %: N; R50-53

0,0025 % ≤ C < 0,025 %: N; R51-53

0,00025 % ≤ C < 0,0025 %: R52-53

Prezentam de asemenea si o serie de produse care vor fi folosite in cadrul activitatii ddd a firmei sc.ecoprofis.srl precum si o scurta descriere a lor:

Empire 20

DOW AGROSCIENCES, SUA

Avizat de Ministerul Sanatatii cu nr. 539 / 31.01.2002

Mod de actiune

Empire 20 asigura o combatere efectiva si completa a insectelor de disconfort, taratoare, prin doua moduri: contact si ingestie.

In momentul contactului (cand insecta trece prin zona tratata) microcapsulele se lipesc pe periile de pe picioare, corp sau antene, iar pelicula microscopica de insecticid incepe imediat sa fie absorbita prin cuticula insectei. Microcapsulele pot fi astfel transferate de la o insecta la alta prin contact fizic normal, astfel ca pot fi distruse si insectele care au scapat de tratamentul direct

Contine:

200 gr./litru Clorpirifos, substana activa.

Proprietati fizico - chimice:

Empire 20 este o suspensie de microcapsule. Substanta activa, printr-un proces fizic si chimic de invelire, este acoperita de o membrana dura de polimer.

Grupa de toxicitate III (Moderat toxic)

Ambalaje:

- Fiola 5 ml (5 fiole/cutie)

- Flacon 1000 ml

Microcapsulele se lipesc de majoritatea suprafetelor fara a fi absorbite. De asemenea procesul de microcapsulare asigura o rezistenta mare la cele mai nefavorabile conditii, temperaturi inalte, umiditate ridicata sau lumina solara puternica, astfel incat Empire 20 se poate utiliza cu succes si in locuri dificile cum sunt conductele, gurile de apa, gurile de canal, poduri de case etc.

Empire 20 poate fi folosit si in locuri de mare sensibilitate cum ar fi spitale, scoli, hoteluri, restaurante, magazine alimentare, deoarece nu are miros, nu pateaza si nu lasa urme.

Mod de aplicare. Doze

Empire 20 distruge toate insectele taratoare de disconfort si alte artropode daunatoare cu care intra in contact.

Combate cu succes urmatoarele specii de insecte:

Blatella germanica, blatella orientalis, blatella aschinai, Suppela logipalpa, Periplaneta Americana, Formicidae spp., Dermestidae spp., Ixodidae spp., Argasidae spp., Ctenocephalidaes felis, Ctenocephalidaes canis, Xenopsylla cheopsis, Pulex irritans, Dermaptera spp., Tribolium confusum, Tribolium castaneum, Sitophilus spp, Oryzaephilus surinamensis, Pyralidae spp, Thysanura spp.

Empire 20 se aplica in amestec cu apa cu ajutorul unor pulverizatoare de mana sau

pompe cu presiune reziduala.

In cazul unor infestari usoare se folosesc 50 ml Empire 20 la 5 litri apa (o concentratie de 1%) si se aplica pe o suprafata de 100 mp.

In cazul unor infestari puternice se folosesc 100 ml Empire 20 in 5 litri apa (o concentratie de 2%) si se aplica pe o suprafata de 100 mp.

Inainte de utilizare se recomanda agitarea solutiei.

Pentru a evita formarea rezistentei din partea insectelor fata de produs se recomanda rotatia produselor folosite in combaterea insectelor de disconfort.

Insectele nu sunt respinse de produsul Empire 20 si ca urmare, nu evita zonele tratate.

Fendona 1,5 SC

BASF, Germania

Contine:

15 gr / l Alphacypermethrin, substanta activa.

Proprietati fizico-chimice:

Fendona 1,5 SC se prezinta sub forma de suspensie concentrata de culoare alba, foarte slab solubila in apa. Suspensia de lucru nu are miros, nu infunda duzele aparatelor de dispersie si nu pateaza.

Grupa de toxicitate:III (Moderat Toxic)

Mod de actiune

Fendona 1,5 SC are un rapid efect insecticid de contact si ingestie. Excelenta sa stabilitate

ofera garania unei combateri eficiente pe o perioada lunga de timp, realizand procente de

mortalitate de peste 90% pentru un interval cuprins intre 90 - 120 zile.

Avizat de Ministerul Sanataii cu nr. 147 / 04.11.2002

Ambalaje

- Fiola 10 ml (5 fiole/cutie)

- Flacon 1000 ml

Mod de utilizare. Doze

Fendona 1,5 SC se aplica prin stropire cu aparatura clasica sau alte echipamente uzuale.

Doza recomandata este de 20- 30 ml Fendona 1,5 SC la un litru de apa, ce se

administreaza pe o suprafata de 20 metri patrati. Un volum mai mare de solutie se aplica pe suprafete absorbante.

Doza de 20 ml la un (1) litru de apa va fi folosita impotriva insectelor zburatoare sau ca tratament de intretinere in cadrul unui program de combatere pe termen lung.

Doza de 30 ml la un (1) litru de apa se aplica ca si tratament initial sau in cazul unei infestari foarte puternice. Dispersia solutiei se face pe benzi de 30 cm in jurul incaperilor la intersetia peretelui cu pardoseala, in jurul tocurilor de la usi si ferestre, pe peretii din spatele caloriferelor, mobilierului, frigiderului, etuvelor, in zona de trecere a tevilor (calorifer,gaz, apa), pe peretii din grupurile sanitare pana la 1,5 metri inaltime, precum si toate zonele in care s-a stabilit o infestare cu insecte.

La exterior se trateaza prin stropire: magazii, grajduri, rampe de gunoi, caile de acces spre ele, precum si vegetatia din imprejurimi, evitandu-se contactul cu furajele animalelor.

Toxicologie

Fendona 1,5 SC prezinta o moderata toxicitate acuta orala si o scazuta toxicitate cutanata asupra mamiferelor.

Fendona 1,5 SC este usor iritanta asupra pielii si ochilor.

Fendona 1,5 SC nu are efecte negative asupra pestilor si pasarilor, nu prezinta pericole pentru oameni si animale domestice, nu se acumuleaza in mediu.

Ambalaje

- Fiola 10 ml (5 fiole/cutie)

- Flacon 1000 ml

Fendona 15 SC este recomandat in Romania pentru actiuni de igenizare generala a

cladirilor de interes public: spitale, cantine, restaurante, scoli, gradinite, hoteluri, sali de spectacol si locuinte.

Fendona 15 SC poate fi utilizat si la dezinsectia spatiilor inainte de depozitarea produselor agro - alimentare, impotriva daunatorilor- problema ce apare in timpul depozitarii: (Tribolium castaneum- Gandacul roscat al fainii, Sitophylus oryzae - Gargarita orezului, Rhizopertha dominica - Cariul cerealelor).

K-Othrine 25 SC

BAYER AG, Germania

Avizat de Ministerul Sanatatii cu nr. 218 / 23.01.2002

Contine:

25 gr / l Deltametrin, substana activa.

Proprietati fizico- chimice:

K-Othrine 25 SC se prezinta sub forma unei suspensii concentrate.

Grupa de toxicitate: III (Moderat Toxic)

Mod de actiune

K - Othrine 25 SC este un piretroid de sinteza ce actioneaza asupra sistemului nervos al insectelor prin contact si in mai mica masura prin ingestie. In prima faza K-Othrine 25 SC determina stimularea sistemului nervos al insectelor, ceea ce duce la o excitabilitate ridicata, iar in faza urmatoare determina paralizia totala a acestora (efect knock-down).

Ambalaje:

- Fiola 10 ml (5 fiole/cutie)

Mod de utilizare - doze

Insecte de combatut  k-otrine apa suprafata

Insecte taratoare 

Suprafete neporoase(sticla,plastic) 50-60 ml 5 litri 100 mp

Suprafete poroase(beton,tencuiala,caramida) 25-30 ml 5 litri 50 mp

Insecte zburatoare

Suprafete neporoase(sticla,plastic)  30-40 ml 5 litri 100 mp

Suprafete poroase(beton,tencuiala,caramida) 15-20 ml 5 litri 50 mp

La aplicarea in fisuri si crapaturi se foloseste o solutie 1%, de exemplu 1 parte

K - Othrine 25 SC la 99 parti apa si se aplica atat cat este necesar.

In conditii de clima tropicala se utilizeaza doza cea mai ridicata.

Insectele ce pot fi combatute cu K-Othrine 25 SC includ clasele:

- Hymenoptera (viespi si furnici)

- Diptera (Muste)

- Hemiptera (Plosnite)

- Lepidoptera (Molii)

- Coleoptera (Gandaci)

Storm

Storm blockbait

Storm pellets

BASF, Germania

Avizat de Ministerul Sanataii cu nr. 152 / 04.11.2002

Avizat de Ministerul Agriculturii si Alimentaiei cu nr. 1747 / 09.07.1996

Avizat de Ministerul Sanataii cu nr. 151 / 04.11.2002

Contine:

0,005% flocoumafen (50ppm.), substana activa.

Proprietati fizico-chimice:

Este preparat sub forma de momeala solida, ce contine ingrediente ca sroturi de grau, ceara, substante aromatizante, etc.

Grupa de toxicitate: III (Moderat Toxic)

Ambalaje

- Cutie 40 g

Formulari

- Storm blockbait

- Storm pellets

Actiune - efect

Storm actioneaza asupra mecanismului coagularii sangelui, principalul loc de actiune fiind ficatul rozatoarelor. Moartea survine in general in urma hemoragiei interne la 3 - 10 zile dupa ingerarea produsului.

Aplicare

Pentru a avea o maxima eficienta in combaterea rozatoarelor este necesar sa se

stabileasca cele mai bune puncte de plasare a momelilor: locurile de hranire, de trecere sau ascunzatorile rozatoarelor. Pentru distrugerea sobolanilor, punctele de plasare al momelilor se fixeaza de obicei la o distanta de 10 - 15 metri, iar in cazul popularii masive distanta se poate micsora.

Cantitatea de momeala pe statie este cuprinsa intre 150 - 200 grame pentru sobolani si 20- 60 grame pentru soareci. Locul de plasare al momelilor trebuie sa fie inaccesibil pentru copii, adulti, animale si pasari.

Punctele de plasare ale momelilor se verifica la intervale de 3 - 4 zile, iar cantitatea de momeala se completeaza, in functie de consumul din statie (punct).

Storm realizeaza o performanta deosebita in combaterea rozatoarelor, fiind necesara o "singura hranire" cu momeala pentru a rezulta moartea daunatorului. Majoritatea infestarilor cu rozatoare sunt controlate deplin in maximum 21 de zile de la inceperea tratamentului.

Storm este un produs extrem de periculos, in caz de ingestie sau inhalare, la contactul cu pielea si ochii.

Storm este foarte toxic pentru animale, pesti, pasari si nevertebrate.

Antidotul in caz de intoxicare este VITAMINA K1, tratamentul facandu-se sub

supravegherea medicului.

5.Lista echipamentelor tehnice

Activitatea firmei va fi una restransa pentru inceput, fiind atestata ambulatoriu si se rezuma in prestari servicii la locuinte particulare, sedii de firme si in general spatii reduse ca marime.

Pentru aceasta firma dispune de pulverizatoare sub presiune cu urmatoarele caracteristici:

model: Solo 473P,

masa proprie cca 3.9 Kg

volum rezervor 12 litri,

sistem de pompare : pompa cu piston

capacitate camera aer 1,3 litri

cilindri 80 cm2

presiune de lucru pana la 4 bari

dimensiune gabarit 540mm x 360mm x 220mm

Ulterior se vor achizitiona diverse echipamente in functie de dezvoltarea firmei. Astfel se are in vedere achizitionarea a doua pulverizatoare de o mai mare capacitate, un atomizer, si a unui aparat generator de ceata calda si ceata rece.

6.Lista personalului necesar, specializat si autorizat

Tabel nominal cu persoanele care vor folosi si gestiona substantele chimice periculoase

NUME

ACT IDENTITATE

DOMICILIU

FUNCTIA 

Antochi Ionut Aurelian

CI seria MX nr 371780/26.05.2003, Iasi CNP 1790411221287

Mun.Iasi, Str Neculau nr. 3, bl 588, sc B et 4 ,ap 13, jud Iasi

Administrator 

Vornicu Sebastian

CI seria MX nr 605463/10.05.2006 SPCLEP Iasi CNP 1741121221249

Mun.Iasi, Str Magurei nr. 6, bl 626, sc C, ap 3, jud Iasi

Administrator  

Cele doua persoane desemnate pentru utilizarea substantelor chimice dispun de studii superioare in domeniul agricol respective chimic fiind licentiate in aceste domenii si avand experienta teoretica si practica in prepararea si utilizarea diverselor produse de dezinsectie si deratizare.

De asemeni desi nu face obiectul activitatii firmei, ing. Antochi Ionut dispune si de autorizare legala de la Directia Fitosanitara Iasi, de comercializare a produselor chimice toxice.

Copiile acestor documente vor fi atasate la prezentul memoriu.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate