Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
MASURI DE SIGURANTA SI INTERVENTII DE URGENTA


MASURI DE SIGURANTA SI INTERVENTII DE URGENTA


MASURI DE SIGURANTA SI INTERVENTII DE URGENTA

Acest capitol din Manual se refera la normele de sanatate, siguranta si securitate a muncii aplicate personalului de intretinere in timpul efectuarii sarcinilor de serviciu si la riscurile la care sunt expuse alte persoane in cazul in care nu sunt luate masurile necesare de protectie.

In ceea ce priveste inaltimea de montaj a aerotermelor, a centralelor de tratare a aerului si a conductelor, muncitorii trebuie sa lucreze cu grija si sa nu neglijeze folosirea centurilor de siguranta in timpul interventiilor.

1) Cerinte de siguranta

Conform Normelor de protectia muncii, toate persoanele trebuie sa se asigure ca activitatile pe care le efectueaza ei sau personele subordonate lor nu prezinta riscuri de accidente sau moarte.Orice persoana este de asemenea responsabila sa informeze autoritatea locala si sa faca tot posibilul pentru a preveni aparitia oricarui risc, pericol sau accident, ce pot rezulta ca urmare a unor actiuni neconforme cu regulile de protectia muncii.

In mod special:

1. Este datoria oricarui angajator:

a) Sa asigure pe cat posibil ca normele de protectia muncii sunt respectate la locul de munca, nu doar de angajati ci si de orice alte persoane ce isi desfasoara activitatea la punctul de lucru sau ce sunt afectate de activitatea subcontractorilor.

b) Sa furnizeze informatii pentru a respecta cerinta de la punctul (a).

2. Este datoria oricarui angajator ca in timpul lucrului:

a) Sa asigure sanatatea si siguranta sa proprie, precum si a celorlate persoane afectate de actiunile sale.

b) Sa coopereze cu angajatorul sau cu orice alta persoana in vederea furnizarii documentelor ce trebuie respectate.

3. Este interzisa evacuarea in atmosfera a substantelor periculoase.

4. Toate punctele de lucru trebuie mentinute cat de curat posibil, conform cu destinatia lor. Este interzisa acumularea de gunoaie si deseuri.

5. Este interzisa desfasurarea lucrului daca exista un risc de producere de accidente ce poate fi eliminat.

6. Este necesara asigurarea sigurantei accesului si conditiilor de munca pentru a asigura o protectie optima. Toate usile de acces si tablourile localurilor cu echipamente electrice sau mecanice trebuie sa fie prevazute cu panouri de avertizare. Trebuie prevazute si folosite schelele, balustradele, picioarele de protectie si scarile necesare unui lucru in conditii de siguranta.

7. Este necesara folosirea echipamentului individual de protectie (de exemplu ochelari de protectie, masti, haine speciale, centuri de siguranta etc.)

8. Toate materialele si substantele trebuie depozitate in conditii de siguranta, conform reglementarilor existente.

Este obligatoriu ca personele ce efectueaza lucrari de montaj si intretinere a instalatiilor sa respecte legislatia de protectie si securitate a muncii in vigoare.

2) Masuri principale de protectie a muncii

Lista prezentata mai jos contine principalele masuri de siguranta si securitate a muncii ce trebuie respectate in timpul desfasurarii oricaror activitati de montaj, intretinere sau control la instalatii.

Lista nu este limitativa, datorita numeroaselor variante de operatii ce pot rezulta din aceste sarcini.

1. Inainte de inceperea oricarei activitati, se va planifica modalitatea ei de desfasurare, se va verifica daca nu prezinta nici un risc de defectare a echipamentelor si daca nu reprezinta un pericol pentru ceilalti.

2. Inainte de a incepe lucrul, informati persoana responsabila asupra locului in care va veti afla, asupra sarcinilor de indeplinit si asupra perioadei de timp necesara pentru aceasta.

Aceasta este cu atat mai importanta cand lucrati singur sau cand va desfasurati activitatea intr-un loc indepartat.

Nu incepeti singur lucrul daca nu sunteti sigur ca prezinta siguranta. Nu va asumati riscuri!

3. Asigurat-va ca panourile de avertizare, balustradele si echipamentul de protectie necesare desfasurarii in siguranta a activitatii, sunt disponibile.

Daca se afla in apropierea echipamentelor electrice, acestea nu pot fi confectionate din metal.

4. Dupa terminarea lucrului, inlocuiti imediat balustradele, usile de acces si toate celelalte dispozitive de protectie.

Este interzis lucrul pe partile mobile ale echipamentelor. Acordati o deosebita atentie in cazul lucrului pe partile stabile ale echipamentelor sau in vecinatatea utilajelor in functiune.

Asigurati-va ca partile mobile ale utilajelor sunt protejate corespunzator cu balustrade.

5. Verificati periodic daca echipamentele, uneltele si dispozitivele utilizate sunt intretinute corespunzator, daca nu sunt defecte, daca nu necesita interventii, reparatii si daca tipul lor este corespunzator operatiei desfasurate.

6. Asigurati-va ca personalul este instruit corespunzator si ca este capabil sa efectueze sarcinile de serviciu.

7. Nu ridicati, mutati sau manevrati incarcaturi ce pot provoca accidente. Este necesara utilizarea echipamentelor de manevrare, astfel incat operatiunea sa se desfasoare in conditii de siguranta.

8. Este necesara asigurarea corespunzatoare a ventilatiei si iluminarii, precum si a celorlate masuri de siguranta, in cazul existentei aburilor, fumului, asbestului, sau altor substante toxice.

9. Iesirile de siguranta ale cladirii trebuie mentinute in permanenta curate si libere, pentru a se putea realiza o evacuare eficienta in caz de pericol.

10. Trusele de prim ajutor trebuie sa fie in permanenta utilate complet si pozitionate in locuri accesibile.

O persoana responsabila cu echipamentele si instruita in acordarea primului ajutor trebuie sa fie disponibila oricand in timpul programului de lucru.

11. Inaintea oricarei interventii la utilaje sau echipamente este necesara intreruperea alimentarii electrice, scoaterea sigurantelor si plasarea unor placute de avertizare pe izolator si pe tabloul cu sigurante fuzibile.

12. Lasati echipamentul sa se opreasca normal.

13. Sunt interzise fumatul, utilizarea flacarilor libere si folosirea echipamentelor pasibile de a produce scantei in cazul lucrului la sau in apropierea alimentarilor cu gaze.

14. In cazul utilizarii apei pentru efectuarea interventiilor, asigurati-va ca nu exista riscul refularii sau contaminarii sistemului de alimentare cu apa.

Asigurat-va ca nu atingeti din greseala cu cealata mana alte echipamente in timp ce lucrati la sau langa instalatii electrice. Nu atingeti simultan cele doua capete ale circuitelor, chiar daca sunt izolate.

16. Inainte de verificarea circuitelor cu instrumentele corespunzatoare, considerati-le ca fiind sub tensiune. Inainte si dupa utilizarea lor, verificati instrumentele la o sursa cunoscuta de curent electric.

17. Nu inlaturati siguranta de la un circuit sub tensiune decat daca este neaparat necesar. Intotdeauna izolati mai intai circuitul. In cazul circuitelor ce nu pot fi izolate, utilizati intotdeauna instrumentul optim de inlaturare al sigurantei.

18. Toate uneltele si instrumentele trebuie sa fie izolate electric in mod corespunzator. Nu utilizati niciodata rigle metalice in apropierea echipamentelor electrice.

19. Nu lucrati niciodata la un circuit sub tensiune, dacat daca este absolut necesar. In acest caz, asigurati-va ca mai este cineva in apropiere. Acea persoana trebuie sa fie instruita in acordarea primului ajutor in caz de electrocutare. Este necesara luarea masurilor necesare de protectie prin utilizarea suportilor izolatori, ecranelor, incaltamintei, manusilor de protectie si a uneltelor corespunzatoare. Acestea trebuie verificate inainte de utilizare. Este necesara montarea panourilor de averitzare in vederea prevenirii intreruperilor si implicarilor persoanelor neautorizate.

20. Scoateti din functiune echipamentele automate de stingere a incendiilor aflate in vecinatatea aparatelor electrice.

21. In timpul interventiilor la echipamente, izolati circuitele electrice sau intrerupeti alimentarea curentului electric.

3) Legitimatia de lucru

Existenta si utilizarea legitimatiilor de lucru aduce urmatoarele avantaje:

1. Asigura ca doar personalul avand instruirea si experienta necesare vor efectua interventiile.

2. Reduce riscul accidentarilor personalului de intretinere.

3. Reduce riscul accidentarilor in general

4. Reduce riscul defectarilor si reglarilor necorespunzatoare la instalatii.

5. Faciliteaza monitorizarea activitatilor de intretinere.

6. Reduce riscul efectuarii unor interventii neeficiente.

7. Furnizeaza dovezi persoanelor autorizate ca au fost luate masurile necesare pentru prevenirea producerii de accidente.

Folosirea acestor legitimatii de lucru se axeaza pe faptul ca doar persoanele detinatoare ale unor legitimatii eliberate si autorizate de o persoana responsabila numita in prealabil, au dreptul sa efectueze activitati operationale sau de intretinere la instalatii.

Persoana responsabila trebuie sa fie informata cu privire la operatiile ce urmeaza sa fie efectuate, sa se asigure ca persoana ce solicita permisul are cunostintele si experienta necesare, ca a fost instruita corespunzator, ca prin efectuarea activitatii nu vor fi afectate in mod negativ alte activitati si ca vor fi respectate cerintele solicitate de alte activitati.

Se vor inregistra informatii cu privire la activitatile desfasurate. Legitimatiile de munca vor permite urmatoarele:

1. Accesul la camera comutatoarelor, la platforme, acoperisuri etc.

2. Oprirea si pornirea instalatiilor.

3. Efectuarea operatiilor ce implica substante chimice.

4. Realizarea oricaror activitati ce prezinta riscuri.

4) Instruirea

Pentru a diminua riscurile si pericolele si pentru a se asigura luarea precautiilor necesare in caz de accident sau de urgenta, se recomanda ca personalul de intretinere sa fie supus periodic instructajelor in ceea ce priveste urmatoarele aspecte:

1. Acordarea primului ajutor.

2. Acordarea primului ajutor in caz de electrocutare.

3. Cunoasterea pericolului de incendiu si utilizarea corespunzatoare a echipamentelor de stingere a incendiilor.

4. Cunoasterea localurilor tehnice.

5. Noutatile din domeniul tehnicilor de intretinere.

7. Alarmele de securitate.

8. Orice alte aspecte legate de siguranta si securitatea muncii.

5) Incendiul

Unele interventii pot implica sau genera temperaturi excesive si incendii. De aceea este esentiala luarea masurilor necesare in vederea reducerii riscului deteriorarilor provocate de incendiile ce pot aparea in timpul interventiilor si impiedicarii distributiei focului.

In special:

1. Deoarece majoritatea conductelor sistemului de umidificare sunt confectionate din cupru, sudarea lor se va face cu oxi acetilena. In timpul sudarilor, lipirilor cu alama tare si lipirilor moi se va asigura utilizarea acoperitoarelor reflectoare si absorbante de caldura, a barierelor si a ecranelor de protectie.

2. In cazul existentei riscului de foc, se vor prevedea echipamentele necesare de stingere a incendiului. Acestea trebuie sa fie corespunzatoare riscului si sa fie agrementate.

3. Sistemul de alarma la incendiu trebuie sa functioneze corect si sa fie verificat periodic.

4. Toate usile si trapele de acces, in mod special usile rezistente la foc trebuie sa fie pastrate inchise.

5. Instructiunile de utilizare si reglementarile existente trebuie sa fi respectate cu srtictete in cazul lucrului la sau in vecinatatea instalatiilor ce contin substante combustibile sau explozive.

6. In locurile cu risc de incendiu, afisele 'Fumatul interzis' trebuie sa fie dispuse in mod vizibil si respectate cu strictete.

7. Deoarece punctele de racordare sunt confectionate din material plastic combustibil, in caz de incendiu ele trebuie considerate ca fiind prima prioritate de stingere.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate