Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Protectia muncii


Index » business » Protectia muncii
INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRU LUCRARI DE INSTALATII TEHNICO-SANITARE SI DE INCALZIRE


INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRU LUCRARI DE INSTALATII TEHNICO-SANITARE SI DE INCALZIRE


INSTRUCTIUNI PROPRII DE SECURITATE A MUNCII PENTRU LUCRARI DE INSTALATII TEHNICO-SANITARE SI DE INCALZIRE

Instructiunile proprii cuprind masuri de prevenire a accidentarii si imbolnavirii profesionale, luand in considerare pericolele specifice acestor activitati in corelatie cu cerintele desfasurarii proceselor de munca in conditii de securitate.

Scopul acestora este eliminarea sau diminuarea riscurilor de accidentare in munca sau imbolnavire profesionala.Angajarea personalului muncitor pentru lucrari de instalatii tehnico- sanitare si de incalzire se face numai pe baza unui examen si aviz medical.

Repartizarea personalului se va face tinand seama de:

calificarea profesionala;

modul de insusire a prevederilor instructiunilor proprii de securitate a muncii;

experienta si aptitudini conforme cerintelor necesare exercitarii meseriei.

In cazul tehnologiilor complexe, a unor conditii de munca deosebite sau care se pot modifica in timp, se vor repartiza numai lucratori cu cunostinte si aptitudini deosebite si care nu au incalcat anterior disciplina tehnologica sau prevederile normelor de securitate a muncii.

Personalul muncitor va executa numai lucrarile incredintate de seful formatiei de munca si numai acelea pentru care este calificat si autorizat.

Personalul muncitor este obligat:

sa poarte echipamentul individual de protectie cu care a fost dotat;

sa nu foloseasca echipamentul individual de protectie in alte scopuri decat cel pentru care I s-a acordat;

in cazul schimbarii specificului activitatii sa solicite echipament individual de protectie adecvat.

Este interzisa utilizarea echipamentelor individuale de protectie care nu sunt realizate si certificate in conformitate cu standardele si normativele in vigoare.

Salariatii sunt obligati:

sa respecte tehnologia de lucru si instructiunile de securitatea muncii la locul de munca;

sa mentina curatenia la locul de munca;

sa nu consume bauturi alcoolice in timpul programului de lucru;

sa nu fumeze decat in locurile special amenajate;

sa respecte disciplina la locurile de munca;

sa acorde primul ajutor in cazul producerii unui accident de munca;

- sa instiinteze imediat conducatorul locului de munca despre producerea unui accident de
munca sis a nu schimbe starea de fapt a evenimentului, numai daca acesta o impune.

Inainte de inceperea lucrului se verifica daca sculele, dispozitivele si utilajele ce urmeaza a fi folosite sunt in buna stare.

Este interzisa pastrarea in incaperile de lucru , cu exceptia celor special amenajate a: rezervoarelor, bidoanelor cu combustibili lichizi, carbide, uleiuri si a vaselor cu acizi, vopsele, diluanti.

La lucrarile de instalatii care se executa in exteriorul cladirilor in aproprierea unor mase metalice sau retele electrice, vor fi luate masuri contra descarcarilor electrice. In timpul ploilor insotite de descarcari electrice va fi interrupt lucrul, iar muncitorii se vor adaposti in locuri protejate.

Toate locurile de munca unde exista pericol de intoxicare, sufocare,electrocutare, cadere de la inaltime etc. , vor fi marcate cu tablite avertizoare, iar spatiul respectiv va fi izolat si imprejmuit fata de zona inconjuratoare.

Toate suprafetele pe care se circula (podete, pasarele, platforme, etc.),vor fi in permanenta mentinute in stare de curatenie, indepartandu-se orice urma de noroi sau grasimi care ar putea ptovoca caderea prin alunecare a personalului muncitor.Locurile de munca de pe caile publice vor f astfel amenajate incat sa asigure circulatia pietonilor si vehiculelor in deplina siguranta.

Locurile de munca vor f iluminate corespunzator si dupa caz ventilate, in vederea eliminarii riscului de accidentare sau imbolnavire profesionala datorat gazelor nocive sau explozive ce se pot produce in timpul lucrului sau din alte cause.

Accesul lucratorilor in retele de canalizare,in puturi, camine, camere de deversare si alte constructii anexe, subterane sau in legatura directa cu spatiile prin care circula apele uzate se va face numai dupa aerisirea spatiilor respective. Este obligatoriu sa se controleze daca s- a facut aerisirea spatiilor de lucru si numai dupa aceea vor intra lucratorii. Aerisirea se va face prin ridicarea capacelor de la caminele situate in zona care se lucreaza.

I6 Esta interzisa folosirea flacarii deschise (hartie, lumanare, chibrit etc.) pentru detectarea existentei gazelor in camine, canale, rezervoare, etc.

Intrarea in camine, canale, decantoare,rezervoare etc., se va face cu echipamentul de protectie si numai dupa verificarea starii scarilor de acces. Incazul in cazul in care constructiile respective nu sunt prevazute cu scari fixe, se vor utilize scari mobile, cu lungimi care sa depaseasca cu cel putin I m adancimea la care se coboara.

Lucrarile in puturi, camine adanci, etc., vor fi executate de echipe alcatuite din minim trei personae, dintre care unul intra in interior find legat cu funie de centura de siguranta; ceilalti doi raman la suprafata pentru a-I supraveghea sau scoate afara in caz de pericol.

Este interzisa ridicarea cu mana a capacelor de fonta ale caminelor. In acest scop vor fi utilizate carlige speciale, rangi de fier sau tarnacoape.

Se intrezice circulatia lucratorilor pe conducte indiferent de diametrul acestora sau de inaltimea la care se afla montate.Cand nu exista alta posibilitate se va face cu scari duble fixe, pasarele, podete special amenajate.

Transportul sculelor de mana se va face in ladite sau truse speciale a caror masa nu va depasi 20 kg.

Inainte de inceperea lucrarilor de sapatura se va urmari stabilirea existentei si naturii instalatiilor subterane si felul cum sunt amplasate in pamant.

In cazul cand in timpul lucrului se descopera constructii si instalatii subterane, care nu s-au cunoscut dinainte, se intrerup imediat lucrarile si se evacueaza personalul muncitor pana la identificarea instalatiilor descoperite Numai dupa luarea de masurilor de protectie necesare se va putea contina lucrul.

Se interzice executarea sapaturilor in aproprierea cablurilor electrice subterane, daca nu au fost scoase de sub tensiune. In cazuri deosebite, cand intreruperea curentului nu sa poate face, lucrarile se vor executa numai cu luarea de masuri care sa asigure securitatea lucratorilor. In acest caz se interzice folosirea rangilor,tarnacoapelor si a penelor metalice. Saparea pamantului in aproprierea cablurilor electrice sub tensiune sa va face cu deosebita atentie, fara a se executa lovituri bruste.Se vor opri lucrarile si se va evacua personalul muncitor din zona sapaturilor, santurilor atunci cand se constata existenta gazelor. Lucrarile se vor relua numai dupa eliminarea completa a gazelor din zona sapaturilor si numai dupa luarea unor masuri sigure impotriva unor emanatii ulterioare.

Pamantul rezultat din sapaturi sau imbracamintea desfacuta va fi asezat in partea opusa celei pe care vor fi aduse materialele. Pamantul va fi asezat la o distanta de minimum 0,70 m de la marginea santului, iar in cazul santurilor adanci la o distanta de minimum I m.

La spargerea bolovanilor cu barosul sau dalta muncitorii stint obligati sa poarte ochelari de protectie.

Lucratorii care executa operatii de curatare a conductelor sunt obligate a purta manusi si ochelari de protectie.

Operatiile de prelucrare a tevilor (taierea, indoirea, fasonarea, etc.) vor fi executate pe bancul de lucru din ateliere. Se interzice executarea operatiilor de prelucrare a tevilor pe schelele de montaj, cu exceptia ajustarii racordurilor intre conducte, in vederea definitivarii pozitiei de montaj.

Prelucrarea tevilor metalice in vederea executarii 'pozitiilor' sau a prefabricatelor, precum si operatiile de pilire, gaurire,lipire si sudare a tevilor si confectiilor metalice, se vor executa cu scule, dispozitive si utilaje in buna stare de functionare.

Aparatele electrice portabile si fixe folosite vor fi obligatoriu conectate la instalatia de legare la pamant.

Inainte de utilizarea echipamentelor de munca electrice sau actionate electric salariatii sunt obligati sa verifice vizual imposibilitatea atingerii pieselor care se afla normal sub tensiune si starea legaturii la centura de impamantare.

Este interzisa efectuarea de improvizatii la echipamentele de munca electrice sau actionate electric sau in dispozitivele de alimentare cu energie.

Este interzisa depozitarea tevilor la distanta mai mica de 0,75 m de marginea santului. In cazul depozitarii tevilor pe marginea santului vor fi luate masuri pentru a impiedica rostogolirea acestora in sant.

Este interzisa coborarea tevilor, tuburilor sau a armaturilor in sant prin aruncare.

Este interzisa folosirea elementelor de sprijinire a peretilor santurilor ca suport pentru tuburile ce urmeaza a fi instalate in sant.

Coborarea tevilor cu mufe in santuri va fi facuta numai cu mufa in sus.

Este interzis a se face controlul cu mana al coincidentei orificiilor suruburilor la imbinarea tevilor prin flanse. In acest scop vor fi folosite dornurile sau suruburile.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate