Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» SEMNIFICATIA TEHNICO-ECONOMICA SI SOCIALA ALE PRODUSULUI IN OPTICA MARKETINGULUI


SEMNIFICATIA TEHNICO-ECONOMICA SI SOCIALA ALE PRODUSULUI IN OPTICA MARKETINGULUI


SEMNIFICATIA TEHNICO-ECONOMICA SI SOCIALA ALE PRODUSULUI IN OPTICA MARKETINGULUI

Clasificarea conceptelor reprezinta una din premisele actiunii practice eficiente in orice domeniu al cunoasterii. Obtinerea unui efect maxim cu un efort dat nu se poate realiza decat printr-o pregatire conceptuala a produsului in optica pe care marketingul a consacrat-o in domeniul stiintei economice a firmei.

In perioada contemporana, conceptia clasica ce defineste produsul drept "o suma de atribute si caracteristici tangibile fizice si chimice reunite intr-o forma identificabila" a suferit sub influenta marketingului o modificare structurala. Reprezinta ansamblul elementelor ce declanseaza cererea exprimata de consumator pe piata produselor trebuie considerata in prezent intr-o conceptie de sisteme ce inglobeaza alaturi de substantele materiale a bunului, intreaga ambianta cel inconjoara format dintr-o paleta larga de elemente acorporale. Literatura de specialitate defineste tot mai frecvent aceasta acceptie cu caracter integrater prin terminarea de produs total.Plecand de la aceste considerente, componenta ce defineste un produs in optica marketingului pot fi grupate in felul urmator:

a)        componente corporale cuprinzand caracteristici merceologice ale produsului si ambalajului sau determinat de substante materiale ale acestora, capitalul si utilitatile lor functionale (forma, volum, continut, greutate, colorit)

b)        acorporale includ elementele si nu au un corp material nemijlocit: numele si marca, interactiuni de utilizare, pretul, licenta de fabricatie

c)        comunicatiile privitoare la produse cuprind ansamblul informatiilor transmise de producator sau distribuitor, utilizatorul potential, actiunile specifice de promovare la locul vanzarii cat si cele de publicitate

d)        imaginea produsului inseamna sinteza reprizelor mentale de natura cognitiva, afectiva, sociala si personala a produsului in randul utilizatorilor, o imagine clara, pozitionata si diferentiata "scoate" produsele respective in evidenta in ansamblul domeniului de receptie conferindu-i o pozitie de sine statatoare in oferta globala la fel cum o imagine difuza, poate compromite succesul de piata al unei marfi corespunzatoare calitatii.

Fata de aceasta conceptie integrata ce defineste un bun prin componentele mentionate, specialistii propun prin componentele mentionate, specialistii propun si o conceptie functionala ce desemneaza un produs ca o "suma de functii partiale sau util partiale distincte intre ele desi nu apar pe piata ca atare". O astfel de definire grupeaza functiile dupa natura lor in obiective si subiective in raportul cu modul in care sunt percepute de beneficiarul produsului. Fiecare dintre aceste functii sunt corespondent determinate in corpul material al bunului creeaza terenul de actiuni al analizei valorice de proiectare a unui nou produs.

Cele doua conceptii (integrala si functionala) nu sunt opozitii ci reprezinta doar unghiuri diferite de abordare a aceluiasi intreg produs total.

Se poate afirma ca produsul nu trebuie conceput exclusiv din punct de vedere tehnic ci trebuie incadrat intr-un program complex de marketing privind lansarea si comercializarea sa pe piata.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate