Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Comertul electronic - forma moderna a afacerilor


Comertul electronic - forma moderna a afacerilor


Comertul electronic - forma moderna a afacerilor

De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse si servicii a cunoscut mai multe forme. Daca la inceput, in conditiile economiei naturale, schimbul lua forma trocului, prin care producatorii isi utilizau surplusul de productie,pentru a-si satisface celalalte nevoi de consum, odata cu adancirea diviziunii muncii si a aparitiei productiei destinate schimbului, aceasta a luat amploare. Dar comertul propriu-zis se naste cu adevarat doar odata cu aparitia banilor si a clasei sociale, a negustorilor, cei care intermediaza trecerea bunurilor de la producatori la consumatori si a cunoscut o crestere continua, inregistrand mai multe forme de-a lungul timpului. Evolutia pe care a avut-o ulterior societatea a permis imbunatatirea continua a formelor de comert.

Dezvoltarea simultana a telecomunicatiilor si utilizarii calculatoarelor a facut posibila cresterea exploziva a internetului si crearea unor tehnologii specifice care vor influenta esential activitatile economico-sociale. In asemenea conditii, se va dezvolta extensiv comertul electronic, care va revolutiona conducerea afacerilor si va dinamiza comertul international. Asemenea schimbari vor oferi consumatorilor noi posibilitati de alegere si cautare a celor mai competitive produse pe piata mondiala. [1]In acest context, despre comertul pe internet, se poate vorbi ca despre un nou domeniu de cunoastere. In esenta, acesta pastreaza unele dintre caracteristicile comertului electronic "traditional": schemele obisnuite de vanzare/cumparare bazate pe carti de credit, metodele de protectie criptografica a datelor, gestiunea securitatii site-urilor etc.

Exista insa si unele deosebiri care fac din comertul pe internet un domeniu nou, reprezentat de trei factori:

global (sunt implicate societati/clienti din intreaga lume)

de inteligenta (sunt angajate forte intelectuale deosebite in gasirea unor solutii)

de insecuritate (internetul nu a fost proiectat sa supravegheze tranzactii sigure, fiind tinta permanenta a atacurilor)

Comertul electronic pe internet reprezinta o forma maturizata a comertului electronic clasic si este in stransa legatura cu evolutia internetului si gradul lui de penetrare in societate.

1 Definitia comertului electronic

Definitiile comertului electronic, intalnite in diverse surse si apartinand unor diversi autori si specialisti, variaza in mod semnificativ. Unele dintre ele se refera la toate tranzactiile comerciale si financiare care se deruleaza pe cale electronica, inclusiv schimbul electronic de date, transferul electronic de capital si toate activitatile legate de cartile de credit/debit. Altele limiteaza comertul electronic la vanzarile cu amanuntul catre consumatori, platile putand sau nu sa se deruleze print intermediul internetul.

Una din definitiile acceptate pe scara larga ar putea fi urmatoarea:


Figura 3. O posibila definitie a comertului electronic

Comertul electronic (electronic commerce sau e-commerce in lb. engleza) este defapt un proces, prin intermediul caruia sunt cumparate, vandute sau schimbate, produse, servicii sau informatii, toate etapele procesului realizanduse prin intermediul unor retele de calculatoare.ROSCA I.G., BUCUR C., TIMOFTE-STANCIU C., PAIU O., VISEAN M., Comertul Electronci: Concepte, tehnologii si aplicatii. Ed. Economica, Bucuresti, 2004

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate