Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» MODALITATI DE ATRAGERE A INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA


MODALITATI DE ATRAGERE A INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA


MODALITATI DE ATRAGERE A INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE IN ROMANIA

1. Promovarea investitiilor directe

Investitiile directe sunt o sursa de capital, de know-how, tehnologie, abilitati de management care stimuleaza cresterea economica, contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei, determina un efect pozitiv de antrenare in economie si creeaza noi locuri de munca.

Promovarea si atragerea capitalului strain se va realiza prin:promovarea imaginii Romaniei ca destinatie atractiva pentru investitorii straini prin asigurarea unei informari complete si corecte asupra oportunitatilor de investitii;

acordarea de asistenta de specialitate pentru:

partenerii straini aflati in faza de informare, initiere, implementare si post-implementare a proiectelor de investitii, astfel incat sa fie reduse la minimum dificultatile pe care acestia le-ar putea intampina la infiintarea societatilor si intrarea pe piata romaneasca

investitorii straini deja existenti in Romania, astfel incat acestia sa fie stimulati sa isi dezvolte afacerile prin reinvestirea profitului sau prin noi investitii.

Pentru imbunatatirea capacitatii de absorbtie a investitiilor directe, un rol important revine Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), institutie publica a administratiei centrale, prin:

Elaborarea unei strategii de promovare a investitiilor directe, in stransa colaborare cu sectorul privat si cu autoritatile centrale si locale/regionale.

Promovarea unei noi legi de stimulare a investitiilor, care sa amendeze actuala Lege 332/2001 prin definirea prioritatilor investitionale la nivel national, regional, judetean sau local.

Pozitionarea ARIS ca punct focal de contact pentru investitorii potentiali sau deja existenti in Romania.

Din analizele SWOT si din strategiile sectoriale realizate a rezultat ca Romania isi va imbunatati capacitatea de absorbtie a investitiilor directe, in special in domenii precum: IT, componente auto, subansamble electronice, masini si aparate electrocasnice, mobila si industria lemnului, produse farmaceutice, realizarea de biocombustibili.

2. Motive pentru a se investi in Romania

Inca din 1990, Romania s-a aflat intr-un permanent proces de metamorfoza devenind una dintre cele mai importante piete emergente din Europa Centrala si de Est receptoare de investitutii straine directe. In acest sens, modelul pe care l-a urmat in ceea ce priveste investitiile si industriile preferate a suferit schimbari successive urmand cursul evolutiei mediului de afaceri din Romania.

Romania avand costuri manufacturiere competitive si un nivel ridicat al productivitatii, a reprezentat in sine, o adevarata oportunitate pentru investitorii straini care urmareau relizarea unor profituri ridicate prin implementarea unor activitati productive orientate catre export, in proximitatea granitei cu Uniunea Europeana, iar astazi chiar in cadrul pietei unice europene.

In ultimii ani investitorii straini au constientizat ca Romania reprezinta o piata de consum puternica si matura, si au orientat trendul investitional catre consumul in masa prin dezvoltarea de proiecte cu precadere in domeniul serviciilor, ITC, cercetare si dezvoltare si inovare tehnologica. Fiind una dintre cele mai mari piete europene, Romania ofera oportunitati excelente in ceea ce priveste piata, atat ca dimensiuni cat si ca populatie, oferind investitorilor un potential de piata semnificativ.

2.1. Avantajele oferite de Romania

Pentru a stimula investitiile straine directe si pentru ca investitorii straini sa considere Romania o posibila locatie pentru dezvoltarea afacerilor lor, tara noastra ofera urmatoarele avantaje:

Avantajele oferite de piata si de pozitia geografica

una dintre cele mai mari piete din Europa Centrala si de Est (peste 21 milioane de locuitori);       

locatie atractiva - permite un acces facil la tarile din fosta URSS, Balcani, din Orientul Mijlociu, Africa de Nord;

locatie atractiva - se afla la intersectia a 3 viitoare rute de transport europene: coridoarele nr 4, 7 si 9.

Avantajele resurselor

forta de munca calificata, cu solide cunostinte in tehnologie, IT si inginerie;

resurse naturale bogate, incluzand terenuri agricole fertile, petrol si gaze naturale;

potential turistic important.

Avantajele politice

stabilitatea puterii executive;

factor de stabiliate in zona- membru NATO;

factor de stabiliate in sud estul Europei;

membru UE incepand cu ianuarie 2007.

Avantajele relatiilor internationale

acordurile bilaterale incheiate de Romania cu alte state privind promovarea si protejarea reciproca a investitiilor;

relatii diplomatice bilaterale cu 177 de state din cele 191 state membre ale ONU, la care se adauga Sfantul Scaun, Ordinul Suveran Militar de Malta si Autoritatea Nationala Palestiniana;membru al Natiunilor Unite si al altor organizatii internationale: OSCE, Consiliul Europei, Organizatia Internationala a Francofoniei;

tratate de comert liber cu tarile UE, EFTA,CEFTA.

Avantajele economice

crestere economica sustenabila;

statutul de economie de piata functionala;

scaderea inflatiei;

asistenta financiara permanenta acordata in scopul dezvoltarii SMM;

cresterea interesului din partea investitorilor straini.

Avantajele imbunatatirii infrastructurilor

retea de telefonie mobila GSM bine dezvoltata;

infrastructura industriala bine dezvoltata, incluzand infrastructura petroliera si a produselor petrochimice;

prezenta sucursalelor si a reprezentantelor diferitelor banci internationale de renume;

infrastructura bine dezvoltata a tansporturilor feroviare;

angajamentul de a dezvolta o retea de autostrazi la standarde europene;

facilitati de transport maritime si fluvial extinse.

Avantaje sociale

acorduri intre Guvern si Sindicatele reprezentative;

inexistenta unor miscari sindicale majore;

dialog permanent intre puterea executiva si asociatiile sindicale;

piata muncii si relatiile de munca legiferate printr-un Cod al muncii.

Avantajele legislative

legislatie compatibila cu Acquis-ul comunitar;

prevederi legale similare cu cele din UE;

politica fiscala reglementata prin Codul fiscal;

politica fiscala competitiva: taxa unica de 16%.

Romania -partener de afaceri

Dimensiunea pietii

Romania ofera oportunitati de piata incredibile in ceea ce priveste marimea ei (a 9-a in EU27) si populatia (pe locul 7 in EU27) oferind investitorilor un puternic potential de piata. In trecut, cei mai multi investitori isi orientau activitatile de fabricatie spre exporturi, dar in ultimul timp, trendul investitiilor s-a orientat catre marile piete de consumatori si in aceasta privinta Romania se situeaza pe locul doi in Centrul si Estul Europei dupa Polonia, cu 21,7 milioane de locuitori. Capitala Romaniei are 1,9 milioane de locuitori care reprezinta 9% din populatia totala a tarii. Asemenea altor mari orase Est-Europene, Bucurestiul detine caracteristicile unei mari piete de consumatori.

Locatii strategice

Avantajul geo-strategic al Romaniei este reprezentat de locatia privilegiata, tara noastra aflandu-se la intersectia a 3 mari piete: Uniunea Europeana, statele CIS (cu care Romania a avut relatii bune din punctul de vedere al doctrinei politice si al relatiilor economice) si Orientul Mijlociu (Romania a avut intotdeauna legaturi foarte bune cu tarile din aceasta regiune).

Romania se situeaza la rascrucea a multor legaturi comerciale istorice care permit accesul la alte 200 de milioane de consumatori pe raza a 1000 km fata de Bucuresti. Canalul principal al acestor rute este Dunarea si portul Constanta, unul dintre cele mai mari porturi ale Marii Negre care face legatura cu Marea Nordului prin Canalul Rin-Main-Dunare.

Aflandu-se intre Centrul Europei, Rusia si Balcani, Romania actioneaza ca un centru de afaceri pentru sud-estul Europei. Si de asemenea face legatura intre diferite entitati economice conectandu-le unele cu altele din punct de vedere economic sau chiar politic.Forta de munca superior calificata

Romania intruneste toate conditiile pentru a ajunge una dintre cele mai atragatoare tari in materie de resurse umane putand oferi muncitori competenti si cu abilitati superioare la apoape cele mai mici costuri. Romanii au inregistrat un mare succes in cadrul concursurilor internationale, sunt calificati superior, vorbitori de multe limbi straine, iar numarul specialistilor IT si ai profesionistilor tehnici din tara noastra este intr-o crestere impresionanta. De asemenea universitaritatile aduc pe piata muncii absolventi foarte bine pregatiti mai ales in domeniile tehnice.

Potential economic

In ceea ce priveste perioada 2008-2010 se asteapta o crestere a produsului intern brut de 6%. Se previzioneaza ca investitiile vor ramane cel mai important factor ce determina cresterea PIB-ului aceasta datorita cresterii semnificative a investitiilor straine directe la care se adauga resursele bugetare si numarul mare de programe co-finantate de UE. Cresterea economica sustenabila a Romaniei in ultimul deceniu si perspectivele de crestere viitoare ademenesc investitorii straini.

Mediu de afaceri atractiv

Climatul mediului de afaceri este unul prietenos ce intentioneaza sa promoveze spiritul antreprenorial ca o consecinta a cresterii transparentei si stabilitatii mediului investitional.

Un climat sanatos al afacerilor conduce la cresterea competitivitatii ceea ce alimenteaza dorinta de a se implementa din ce in ce mai multe proiecte de succes.

Regulile competitionale sunt asemanatoare cu cele din Uniunea Europeana in ceea ce priveste practicile restrictive, concentrarile economice si ajutorul statal.

Legislatie competitiva

Romania a implementat sistemul de taxa fixa de 16%, acesta fiind unul dintre cele mai scazute si o rata de TVA de 19% in dorinta de a reduce presiunea fiscala a companiilor. Acest regim fiscal competitiv, plaseaza tara noastra printre cele mai atragatoare tari din punct de vedere al costurilor efective ale intreprinderilor.

Nou membru al Uniunii Europene

Cand un strain se gandeste la Romania, primul lucru care ii vine in minte este faptul ca este un nou membru al Uniunii Europene si ca este o fosta tara comunista care si-a regasit locul in familia europeana de care a apartinut. Dar Romania este mai mult decat un simplu nou membru, este un teren al oportunitatilor unde poate fi atins succesul in afaceri. Pentru companiile din afara Uniunii Europene, tara noastra reprezinta sansa de a intra pe piata europeana de pe o pozitie puternica.

Accesul la fondurile europene

Datorita statutului de membra a UE, Romania va beneficia de un fond total alocat pentru perioada 2007-2013 de 30 miliarde euro. Utilizarea fondurilor structurale se bazeaza pe programe. Potentialii beneficiari pot propune proiecte si pot solicita fonduri prin intermediul programelor operationale. Aceste programe dau indicatii asupra tipurilor de proiecte eligibile.   Cele mai accesibile tipuri de proiecte ce pot fi castigate de catre companii sunt cele pentru cresterea competitivitatii, integrare sociala, dezvoltare regionala, transport, mediu, agricultura, dezvoltare rurala si piscicultura. Beneficiarii acestor fonduri vor trebui sa cheltuiasca mai intai banii proprii si doar apoi sa revendice restituirea sumei.

Infrastructura

Prioritatea principala a Romaniei europene o reprezinta investitia in infrastructura destinata a remodela imaginea tarii noastre. Fondurile considerabile oferite de UE pentru perfectionarea proiectelor relationate transportului dau posibilitatea de a imbunatati in mod considerabil infrastructura drumurilor. Peste 4 miliarde de euro au fost alocate proiectelor ce urmaresc acest scop. Guvernul a desenat planuri foarte ambitioase in care in jur de 1 300 km de autostrazi vor fi construite pana in 2013 si aproximativ 2 000 km din drumurile nationale vor fi modernizate si construite in urmatorii ani.

Resurse naturale semnificative si potentialul turismului

Romania este o tara bogata in resurse naturale si cele mai importante sunt terenurile agricole si semnificativele depozite minerale (de exemplu de petrol, gaze naturale, sare, etc). Pamantul este fertil in majoritatea partilor tarii. Cernoziomurile si pamanturile negre necesare culturilor de cereale predomina in sudul si estul tarii.

Este o tara care merita sa fie vizitata. Este inzestrata cu superbe contraste intre campii, munti, dealuri si coasta marii, toate populate de oameni ospitalieri. Peisajele pitoresti ale muntilor, satele linistitoare, orasele agitate, manastirile medievale, nisipurile fine si frumoasele privelisti ale marii reprezinta doar cateva dintre bogatiile Romaniei. Faptul ca Sibiul a devenit in 2007 una dintre capitalele europene culturale oficiale aduce la cunostinta un important aspect a ceea ce Romania aduce Europei si anume contributia ei la cultura.

Crearea cadrului legislativ favorabil ISD

In conditiile lipsei de capital autohton, corelate cu existenta unor disponibilitati considerabile de capital in tarile dezvoltate, solutia investitiilor externe in tarile ex - comuniste devine nu numai necesara, dar chiar absolut indispensabila pentru economiile nationale. Avand in vedere principiul economiei de piata, cererea de astfel de investitii fiind foarte mare iar oferta bine controlata, pretul investitiilor straine nu poate fi decat mai mare si greu de suportat. Succesul acestuia in planul intereselor nationale ale statelor in tranzitie depinde in mare masura de orientarea strategica a acestor factori in corelare si compatibilitate cu factori interni si cu capacitatea de acumulare interna de capital autohton.

Pentru strategiile de tranzitie devine o componenta esentiala tocmai atragerea si buna orientare a noilor investitii private spre telurile majore: relansarea economica, crearea economiei de piata si asigurarea bunei functionalitati a acesteia, crearea unor conditii reale de atractivitate a investitiilor straine pe calea consolidarii acumularii de capital autohton, impulsionarea procesului de creare de noi intreprinderi private, mai ales in domeniul productiei de bunuri necesare pietei deja conturate, externe si interne precum si mentinerea deplinului control asupra evolutiei pe termen mediu si lung asupra economiei nationale, in scopul asigurarii independentei economice si politice, elemente ce vor constitui, multa vreme, coordonate esentiale ale existentei socio-economice a popoarelor.

O atentie deosebita este acordata de investitorii straini infrastructurii din statele central si est-europene, care este apreciata pozitiv in Polonia, Ungaria, Cehia si Slovacia si nesatisfacatoare in Bulgaria si Romania.

Impozitarea societatilor cu capital strain in totalitate sau chiar partial se face diferit de la o tara la alta, fluctuand intre 30 si 50%. Se aplica politicii de discriminare a investitorilor autohtoni, lucru ce nu poate fi gasit in practicile statelor dezvoltate.

Multe state in cauza aplica investitorilor straini tratamente complet egale cu cele ale investitorilor autohtoni. Chiar daca la inceput s-au prevazut anumite stimulente pentru acestia, majoritatea statelor central si est europene au renuntat la asemenea facilitati si discriminari ale propriilor cetateni in favoarea strainilor. Anumite facilitati sunt acordate doar unor proiecte deosebite la care, in actualele conditii, investitorilor particulari autohtoni nu ar avea posibilitati financiare de acces.

In toate statele respective exista anumite restrictii care insa sunt similare celor practicate de statele OECD, iar statele dezvoltate si investitorii din aceste state nu la considera ca obstacole si masuri deranjante.

Cercetari de specialitate efectuate la Institutul Est-European din München releva ca toti investitorii potentiali occidentali intervievati considera ca factor determinant al evolutiei investitiile straine directe  in tarile de tranzitie regimul juridic din aceste tari cu privire la investitiile straine.

Diminuarea si eliminarea riscului de tara

Aceasta constituie o alta componenta strategica in politica de atragere de investitii straine. Riscul de tara care vizeaza posibilitatea unor pierderi financiare ale investitorilor straini, urmare a unor probleme survenite in tara primitoare de investitii in legatura cu anumite probleme politice si macroeconomice, este coordonata esentiala a investitorilor straini in luarea deciziilor de a investii intr-o tara sau alta.

Elementele componente ale acestui risc de tara: politica macroeconomica, strategia comerciala, prioritatile de investitii, politica si stabilitatea financiara, stabilitatea monetara sunt elemente carora investitorii straini le acorda o deosebita atentie.CONCLUZII

Investitiile straine directe pot juca un rol important in modernizarea economiei nationale si in promovarea cresterii economice datorita efectelor pozitive pe care acestea le au asupra productivitatii, transferurilor tehnologice, introducerea cunostintelor manageriale, perfectionarea fortei de munca, accesul la noi piete, etc.

Pornind de la aceste considerente, autoritatile publice au demarat o serie de avantaje pentru atragerea investitiilor straine dintre care le amintim pe cele ale pietei, ale resurselor, ale relatiilor internationale si de asemenea avantaje politice, sociale si legislative. In urma acestor oportunitati oferite de tara noastra se doreste ca Romania sa fie privita ca un partener de afaceri capabil sa satisfaca cerintele potentialilor investitori.

Dovezi certe ale modului pozitiv in care este perceput climatul investitional din Romania sunt reprezentate de firme ce detin pozitii importante pe piata pe care isi desfasoara activitatea si care au decis sa isi investeasca o parte din capitaluri la noi in tara. Astfel de exemple pot fi date de Yazaki, unul dintre liderii mondiali din domeniul productiei de cablaje electrice care a investit 14 milioane de euro in construirea unei fabrici in parcul industrial din Ploiesti. Un alt exemplu ar fi Johnson Controls, unul dintre cei mai mari producatori din lume in domeniul sistemelor auto si care a investit suma de 16,5 milioane euro in scopul constructiei unei fabrici producatoare de tapiterie in domeniul auto in Ploiesti. Pe prima pozitie in clasamentul investitorilor straini dupa capitalul social subscris se afla compania franceza Renault SA ce a investit in compania romaneasca Automobile-Dacia SA.

Potentialul investitional al tarii noastre a fost mereu atractiv pentru investitorii straini insa, oportunitatile de patrundere pe piata romaneasca  s-au concretizat incepand cu anul 1997, odata cu modificarea legislatiei tarii noastre si inceperea reformei de privatizare a companiilor de stat din diferitele ramuri industriale ale tarii noastre.

Investitiile straine directe sunt dispersate in toate sectoarele economiei, iar investitorii provin in principal din Europa. Romania este atractiva pentru investitorii straini datorita costurilor salariale scazute si a fortei de munca bine pregatita.

Investitiile straine directe sunt imporatnte pentru noi datorita "importului de know-how" si a tehnologiilor moderene pe care investitorii le aduc din tarile de origine.

S-a constatat faptul ca in general, investitiile straine directe au crescut anual insa nu intotdeauna suficient cat sa acopere deficitul balanti de plati.

Totusi, aderarea la Uniunea Europeana, in viitor poate fi considerata un impediment pentru anumiti investitori datorita alinierii remuneratiei fortei de munca la standardele din comunitatea euopeana

Anul 2006 a fost unul extrem propice din punctul de vedere al investitiilor straine directe din Romania, acestea fiind puternic favorizate de contextul investitional international si de conjunctura economiei romanesti. Preluarea unor pachete majoritare in cadrul unor societati nationale de prestigiu, precum Banca Comerciala Romana au clasat tara noastra pe un onorant loc doi intre tarile Europei Centrale si de Est din punctul de vedere al investitiilor straine directe, lasandu-se totusi impresia ca in Romania cuantumul acestor investitii poate creste substantial prin dirijarea fondurilor straine catre alte domenii de activitate cu potential in domeniu.

Incepand cu anul 2007, investitiile straine directe in Romania se afla la un stadiu de maturitate care manifesta o tendinta crescatoare, mentinand tara pe a doua pozitie in topul statelor est europene, dupa Polonia.  Volumul investitiilor straine directe din Romania s-au situat la o valoare medie de 7,7 miliarde USD (5,5 miliarde euro), ceea ce o situeaza pe locul 30 intr-un clasament mondial realizat de Economist Intelligence Unit (EIU).

In 2008 Romania ocupa prima pozitie in randul celor mai atractive tari pentru investitori din Sudul Europei, avand un procent de 52% din totalul investitiilor , fiind urmata de Turcia ,Bulgaria si Grecia.In 2009, procentul se va reduce si mai mult, la 36,4% si la 30% in 2013.

Investitiile straine directe genereaza beneficii suplimentare colaterale pentru tarile recipiente si nu numai cele strict legate de producerea de bunuri si servicii. Acestea aduc tehnologii din strainatate, inclusiv echipament si fabrici in sine, ca si procese moderne de productie, precum si capital nou si locuri de munca in tarile care au nevoie acuta de ele.

Investitiile directe straine ajutata in mod cert economia locala, facand posibila cresterea productivitatii si a productiei in sectoarele respective, sporind in acelasi timp venitul national pe masura reducerii preturilor si a imbunatatirii calitatii si ofertei serviciilor si a produselor pentru consumatori. Investitiile straine nu s-au dovedit a fi benefice numai pentru industria in care s-a investit direct, ci au generat si efecte pozitive colaterale pentru intreaga economie.

Datorita numeroaselor beneficii ale investitiilor straine directe, consideram ca acestea sunt un element esential in dezvoltarea economica a unei tari, un exemplu in acest sens fiind chiar Romania.

BIBLIOGRAFIE

Cerna Silviu- Economie monetara si financiara internationala 2005 Editura Universitatii de Vest Timisoara

* * *

Beata K. Smarzynska, Shang-Jin Wei, "Pollution Havens and Foreign Direct Investment: Dirty Secrets or Popular Myth?", (SSN Working Paper, Sept. 2001)

Diana Farrell, Jaana K. Remes, and Heiner Schulz, New Horizons: Multinational Company Investment in Developing Economies, Mckinsey Study

Tripartite Meeting on Labor Practices in the Footwear, Leather, Textiles and Clothing Industries, International Labor Office" ,Geneva 2002

* * *

Agentia Romana pentru Investitii Straine - Evolutia investitiilor sraine directe din Romania in anul 2006

Raportul anual asupra investitiislor straine directe 2006

* * *

https://www.arisinvest.ro/level2.asp?id=285&LID=1

https://www.arisinvest.ro/assets/pdf/romania_your_business_partner.pdf

https://www.bizwords.ro/stiri/investitii/1885/Investitii-straine-directe-de-peste-5-5-miliarde-euro-in-2006.html

www.bnr.ro

www.mckinsey.com/knowledge/mgi/newhorizons

https://rbd.doingbusiness.ro/larive_foreign_direct_investment_sept2007.htm

https://www.referatele.com/referate/economie/online13/Lucrare-de-licenta-Investitiile-straine-directe-in-Romania-referatele-com.php

https://www.wall-street.ro/articol/Economie/24406/Investitiile-straine-directe-in-Romania-ar-putea-depasi-8-5-mld-dolari-in-2007.htmlhttps://www.arisinvest.ro/level1.asp?id=283&LID=1

https://www.arisinvest.ro/assets/pdf/romania_your_business_partner.pdfPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate