Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» BUGETUL ACTIVITATII PROMOTIONALE


BUGETUL ACTIVITATII PROMOTIONALE


BUGETUL ACTIVITATII PROMOTIONALE

Structura mixului promotional depinde in mare masura de resursele financiare destinate activitatilor promotionale, adica de bugetul promotional.

Pentru determinarea marimii bugetului promotional se pot utiliza mai multe metode:

w metoda procentajului din vanzari - este o metoda foarte raspandita ce presupune aplicarea unui procent la volumul vanzarilor (actual sau anticipat) sau la pretul de vanzare.

w metoda imitarii concurentei - este o metoda curent utilizata si presupune ca intreprinderea sa aloce pentru activitatea promotionala o suma comparativa cu cea a concurentilor sai.w metoda sumei disponibile - este o metoda utilizata in special de micile intreprinderi si presupune stabilirea resurselor disponibile activitatii de comunicare ramase dupa acoperirea celorlalte cheltuieli ale intreprinderii;

w metoda obiectivelor - presupune ca marketerul sa stabileasca clar ce doreste sa faca promovarea pentru intreprindere. Pentru aceasta, se stabilesc principalele obiective urmarite, modalitatile de atingere a acestor sarcini si costul intregii activitati. Totalul acestor costuri determina tocmai bugetul promotional.

Metode de stabilire a bugetului promotional

Tabelul 3

METODA

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

Procentului din vanzari

Simplu de utilizat.

Permite cresterea bugetului in perioadele cu vanzari ridicate.

Nu ofera o modalitate de distribuire a resurselor pe instrumente promotionale;

Nu asigura posibilitatea cresterii vanzarilor in perioada de activitate slaba.

Imitarii concurentei

Tine cont de activitatea concurentei. Determina o stabilizare a concurentei.

Poate conduce la situatia ca niciun concurent sa nu-si imbunatateasca pozitia pe piata. Presupune ca si concurenta sa aiba aceleasi obiective.

Sumei disponibile

Presupune fonduri limitate. Stimuleaza creativitatea, urmarindu-se rezultate maxime cu resursele disponibile

Nu tine cont de obiectivele de marketing

Obiectivelor

Se bazeaza pe realizarea obiectivelor de comunicare. Concentrarea asupra acestor obiective determina utilizarea fonsurilor cu eficienta maxima.

Presupune ca toate obiectivele prezinta aceeasi importanta in distribuirea fondurilor. Dificultati in estimarea costurilor necesare atingerii diferitelor obiective.

Intre marimea bugetului promotional si strategia promotionala adoptata de o firma exista o legatura de interconditionare, respectiv marimea bugetului promotional determina tipul de strategie de promovare accesibila firmei ( bugetul este calculat prin metoda sumei disponibile),

sau daca marketerii considera ca o anumita strategie de piata este mai eficienta in situatia data, in functie de acesta, se determina bugetul promotional (folosind metoda obiectivelor).

In final, trebuie stabilit modul in care bugetul promotional va fi cheltuit pentru diferitele instrumente promotionale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate