Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Modele de organigrame practicate in managementul unitatilor


Modele de organigrame practicate in managementul unitatilor


Modele de organigrame practicate in managementul unitatilor

Desfasurarea activitatii unei unitati economice sub multiplele ei aspecte (tehnice, economice, sociale etc.) care, de fapt, coincide cu exercitarea functiunilor sale, presupune conceperea si realizarea unei structuri organizatorice care sa favorizeze atingerea obiectivelor pe care si le-a fixat si, implicit, a scopurilor urmarite de componentii sai. Este vorba de constituirea unor elemente structurale ale unitatii economice cu caracter de executie (de productie si de servire) si functionale care sa contribuie, dupa caz, la obtinerea productiei, servirea acesteia si la exercitarea functiilor managementului.

Structura manageriala (functionala) reuneste ansamblul posturilor din sistemul de management, compartimentelor functionale si relatiile organizatorice astfel constituite incat sa se asigure conditii economice, tehnice si de personal necesare desfasurarii procesului managerial si a proceselor de executie.Structura functionala poate fi reprezentata grafic prin organigrama, care evidentiaza modul de grupare a organismelor, posturilor de conducere, compartimentelor si relatiilor organizatorice dintre acestea, distribuite pe niveluri ierarhice.

Organigrama reprezinta elementele componente ale structurii distribuite pe nivele si linii ierarhice existente, redate prin semne distincte. Ea poate fi apreciata ca un instrument deosebit de important pentru informare si analiza a organizarii conducerii, cat si in activitatea de cercetare si proiectare a acesteia.

Prin intermediul organigramei se pot evidentia erori de de subordonare a diferitelor posturi sau compartimente, a gradului de incarcare a cadrelor de conducere, se pot face aprecieri asupra respectarii unor principii generale de elaborare a structurii etc.

In elaborarea organigramei se apeleaza la sistemul de coordonate rectangulare, pe abscisa se ordoneaza functiunile unitatii, reprezentate prin compartimente si / sau posturi, iar pe ordonata ierarhia acestora.

Din punctul de vedere al disciplinei "Logistica intreprinderilor agroalimentare', este necesar a se cunoaste locul pe care il ocupa departamentul logistic in cadrul organigramei agentului economic, precum si atributiile pe care acesta le indeplineste in cadrul managementului unitatilor agroalimentare.

In practica, exista doua modele de organigrame care sunt cel mai des intalnite, si anume :

organigrama fara functie logistica (figura nr. 1) ;

organigrama cu functie logistica (figura nr. 2).Alegerea uneia din cele doua variante este atributul Adunarii Generale a Actionarilor si depinde de dimensiunea economica a unitatii agroalimentare, precum si de optiunea acesteia de a externaliza anumite activitati ( cum ar fi cea de aprovizionare cu resurse materiale si de desfacere a produselor agroalimentare).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate