Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» CONCEPTUL SI MIXUL DE MARKETING IN DOMENIUL TURISMULUI


CONCEPTUL SI MIXUL DE MARKETING IN DOMENIUL TURISMULUI


CONCEPTUL SI MIXUL DE MARKETING IN DOMENIUL TURISMULUI

Intr-o lucrare prezentata la Conferinta Anuala a Academiei Europene de Marketing, se sublinia ca marketingul consta in stabilirea , mentinerea si intarirea raporturilor cu consumatorii si alti parteneri, avand in vedere un profit, astfel incat obiectivele partilor sase realizeze. Aceasta se infaptuieste prin schimb mutual si indeplinirea promisiunilor.

Marketingul este privit ca fiind o adevarata lupta, fiind o modalitate de actiune pentru a iesi castigator, campul de batalie fiind considerat piata, iar obiectivele fiind cucerirea consumatorilor (prin atragerea si satisfacearea cerintelor acestora).

Consumatorul poate fi considerat elementul central al eforturilor de marketing. Toate activitatile firmei sunt desfasurate luand in considerare consumatorul.

Conceptul care sta la baza activitatii de marketing este acela de nevoie umana.

O nevoie umana este constientizarea unui sentiment de lipsa, oamenii avand nevoi fizice de baza, nevoi sociale, de apartenenta, nevoi personale, de cunoastere si autoexprimare, conform piramidei nevoilor elaborata de Abraham Maslow.De-a lungul timpului s-a realizat o specializare a marketingului de la domeniul bunurilor tangibile, catre domeniul serviciilor .

In acest fel a aparut marketingul social, marketingul serviciilor si valorilor culturale.

Marketingul in sectorul tertiar s-a dezvoltat foarte mult, aceasta pe de o parte datorita dinamismului de pe piata serviciilor, dar si a caracteristicilor serviciilor: intangibilitate, eterogenitate, perisabilitate, inseparabilitatea de persoana prestatorului .

Daca abordam serviciile din punctul de vedere al continutului lor, concret din perspectiva marketingului, putem identifica diverse specializari ale acestuia: marketing turistic, marketing bancar, marketingul transporturilor aeriene, marketingul asigurarilor, marketingul educational, marketingul sanatatii, marketingul securitatii rutiere.

Marketingul turistic reprezinta politica promovata de firma de turism, care studiaza in permanenta cerintele de consum turistic si urmarette prin metode si tehnici adaptarea permanenta a ofertei proprii la aceste cerinte, in vederea satisfacerii lor si a realizarii unei activitati economice rentabile, in coditiile date ale pietei.

Marketingul turistic presupune o buna cunoastere a exigentelor si tendintelor evolutive ale pietei, orientarea ofertei de produse turistice in concordanta cu dimensiunile si structrura cererii, stabilirea unei stategii de preturi si tarife, a unei strategii de distributie, utilizarea unor instrumente eficace de promovare a produsului turistic, estimarea posibilitatilor de vanzare in functie de sezonalitate.

Si in domeniul turismului, succesul unei firme depinde foarte mult de cat de bine este realizat mixul de marketing, care presupune imbinarea celor patru politici, fiecare dintre acestea avand o importanta deosebita pentru firma si aflate in stransa interdependenta una cu cealalta, iar absenta unei politici sau existenta unor deficiente in realizarea si aplicarea acesteia va genera deficiente in intreg sistemul de marketing.

F   Politica de produs

Produsul turistic reprezinta ansamblul de servicii si facilitati, se materializeaza in ambianta specifica a factorilor naturali, de atractie, a amenajarilor turistice create, care reprezinta elemente componente ale ofertei turistice si pot reprezenta puncte de atractie pentru turisti.

F   Politica de preturi si tarife

Aceasta presupune sa se stabilesca preturile pentru produsele turistice oferite, asa incat acesta sa acopere toate cheltuielile agentiei de turism, sa permita obtinerea de profit si sa fie accesibil unei palete cat mai largi de potentiali turisti. Indiferent cat de mare ar fi nevoia de turism a oamenilor, daca aceasta nu este solvabila, atunci produsele turistice, oricat de atractive ar fi, nu pot fi cumparate.

F   Politica de promovare

Practicand aceste politici, o firma de turism mai intai isi informeaza turistii despre existenta firmei si a produselor sale si apoi ii determina sa cumpere produsul in cauza. Un bun sau serviciu, oricat de bun ar fi si oricat de multe performante se ating prin cosumarea lui, daca nu este cunoscut pe piata, clientii nu stiu de existenta lui, nu se va bucura de succes. Din acest motiv o buna concepere a politicii de promovare este necesara pentru succesul unei firme.

F   Politica de distributie

Aceasta presupune alegerea canalelelor de distributie a produselor turistice oferite de o firma. Produsele pot fi distribuite direct, sau se folosesc canale de distributie. Pentru ca bunurile si serviciile sa ajunga la clienti in timp util si in cele mai bune conditii, este necesar ca fiecare firma sa-si alega si sa isi conceapa cu atentie sistemul de distributie.

Schimbarile majore din economia mondiala, concretizate in cresteri semnificative ale productiei in fiecare tara, dar si in reducerea barierelor politice si comerciale dintre tari, au condus, dupa 1970, la o evolutie exploziva a numarului calatoriilor si a tarilor participante la circulatia turistica, intensificand comunicarea in aacest domeniu si sporind nevoia de informatii avand caracter turistic.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate