Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» Marca de produs


Marca de produs


Marca de produs

Asociatia Americana de Marketing defineste marca astfel: un nume, un termen, un simbol, un semn sau un desen ori o com­binatie de aceste elemente care servesc la identificarea bunurilor sau serviciilor unui vanzator sau a unui grup de vanzatori si la diferentierea lor de cele ale concurentilor.

Marca serveste, inainte de toate, la identificare, la diferentiere. Ea are ca scop sa indice consumatorului ca un anu­mit produs are o anumita origine si ca, in legatura cu acesta, exista garantii precise. De asemenea, ea este un mijloc de exprimare, o semnatura care da indicatii numeroase, atunci cand imaginea de marca este valoroasa si aceasta intr-un spatiu cat mai mic[1].

Producatorii care dau nume de marca articolelor pe care le realizeaza pot adopta una din urmatoarele solutii:

. Aceeasi marca pentru toate produsele. Este solutia adoptata, de exemplu, de firma Electroputere. Avantajul este ca transmite, fara efort, prestigiul unui produs catre ansamblul gamei de produse. In schimb, exista riscul ca un singur produs de proasta calitate sa degradeze imaginea intregii marci.. O singura marca pentru intreaga linie de produse. Prin aceasta sunt atenuate atat efectele pozitive, cat si cele negative ale sinergiei. Este strategia aleasa adesea de catre distribuitori.

. O marca generica cu un complement (adaugire) pe produs. Semnatura este suficient de puternica pentru a da impre­sia ca produsele apartin aceleiasi familii.

O marca pentru fiecare produs. Aceasta strategie este adoptata atunci cand intreprinderea doreste ca fiecare produs sa aiba viata sa proprie si, eventual, sa ramana in concurenta cu celelalte bunuri fabricate. De exemplu, S.C. BERE S.A. Craiova a lansat marci de bere: Craiova Pils, Golden s.a.P.Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora, Bucuresti, 1997, p. 558Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate