Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Tehnici si instrumente folosite in managementul calitatii


Tehnici si instrumente folosite in managementul calitatii
Tehnici si instrumente folosite in managementul calitatii

Instrumentele si tehnicile managementului calitatii utilizate in prezent de tot mai multe intreprinderi, pot fi grupate astfel:

  1. Tehnici si instumente clasice ale managementului calitatii;
  2. Tehnici si instumente moderne ale managementului calitatii

A. Tehnicile si instumentele clasice ale managementului calitatii au fost preluate, in cea mai mare parte din statistica, fiind utilizate pentru: a ordona si sintetiza datele referitoare la calitate; a lua decizii referitoare la calitatea loturilor de marfuri, pe baza analizei esantionului prelevat; a controla buna functionare a unui proces, in scopul asigurarii capacitatii acestuia de a obtine in mod constant, nivelul de calitate solicitat. Din randul acestora fac parte:
I. Tehnici si instrumente pentru date numerice:

1. Fise pentru inregistrarea datelor referitoare la calitate – intocmirea unei asemenea fise presupune parcurgerea urmatoarelor etape: definirea scopului urmarit prin culegerea datelor; stabilirea datelor necesare pentru atingerea scopului; stabilirea metodologiei de analiza a datelor; intocmirea fisei pentru inregistrarea datelor; efectuarea unei testari preliminare prin colectarea si inregistrarea catorva date; analiza si revizuirea formei de prezentare a fisei, in functie de necesitati.

2. Grafice pentru reprezentarea datelor referitoare la calitate – se utilizeaza in principal, urmatoarele tipuri de grafice: in coloane si in bare (sunt utilizate pentru compararea marimii elementelor analizate, in scopul evidentierii diferentelor dintre ele), liniar (este utilizat pentru evidentierea variatiei in timp a elementelor analizate), circular (permite evidentierea ponderii diferitelor elemente in cadrul fenomenului analizat) , radar (este utilizat in cazul unor analize complexe, care presupune luarea in considerare a unui numar mare de elemente), histograme (utilizate pentru reprezentarea grafica a distributiei unui ansamblu de date), diagrama de corelatie (utilizata pentru evidentierea relatiilor dintre doua categorii de date), diagrama Pareto (permite evidentierea celor mai importante elemente ale unei probleme asupra careia trebuie actionat cu prioritate) si diagrama de control (poate fi utilizata pentru evaluarea stabilitatii procesului, determinarea momentului in care trebuie ajustat, confirmarea imbunatatirii acestuia).

II. Tehnici si instrumente pentru date nenumerice:

1. Diagrama cauza si efect – permite evidentierea si ierarhizarea cauzelor (reale si potentiale) ale unui efect dat.

2. Diagrama procesului – este o reprezentare figurativa a etapelor unui proces, utilizata in investigarea posibilitatilor de imbunatatire a acestuia, sau in cazul proiectarii unui nou proces.

3. Brainstormng – este o tehnica utilizata si in managementul calitatii pentru identificarea solutiilor posibile ale problemelor si oportunitatilor privind imbunatatirea calitatii produselor sau proceselor.4. Benchmarking – este utilizat pentru compararea proceselor si performantelor produselor si serviciilor cu cele ale liderilor recunoscuti ca atare, la un moment dat, pe piata.

B. Tehnici si instumente moderne ale managementului calitatii – sunt preluate din domeniul creativitatii si managementului. Ele sunt aplicate in trei scopuri principale: identificarea problemelor importante care trebuie rezolvate si a cauzelor acestora (diagrama relatiilor si diagrama-arbore); stabilirea solutiilor pentru rezolvarea problemelor (diagrama matriceala si diagrama-arbore); determinarea programului concret pentru rezolvarea problemelor (diagrama PERT si diagrama deciziilor).

1. Diagrama relatiilor – permite identificarea cauzelor succesive ale unei probleme date.

2. Diagrama-arbore – permite evidentierea relatiilor dintre obiectivele de realizat si actiunile (mijloacele) necesare pentru atingerea lor.

3. Diagrama matriceala – permite vizualizarea si analiza relatiilor dintre elemente (fapte) si a criteriilor luate in considerare pentru caracterizarea lor. Prin utilizarea acestui instrument se urmareste definirea prioritatilor in selectarea elementelor (faptelor) care vor fi analizate.

4. Diagrama deciziilor – arata modul de desfasurare a unui proces, intr-o situatie bine definita, luand in considerare factorii aleatori posibili si masurile de contracarare necesare. Ea este utilizata in scopul determinarii etapelor care se parcurg pentru atingerea unui obiectiv, anticipand actiunile de intreprins in situatii nedorite.

5. Diagrama PERT – este utilizata pentru optimizarea planificarii unui proiect, asigurand continuitatea, prin detectarea rapida a riscurilor de intarziere.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate