Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelorAfaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Management


Index » business » Management
» Impactul ISO 9000 asupra IMM-URILOR


Impactul ISO 9000 asupra IMM-URILOR
Impactul ISO 9000 asupra IMM-URILOR

Impactul ISO 9000 de certificare pe intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri) este destul de problematic. Desi exista complexitate a literaturii de specialitate referitoare la managementul calitatii in organizatiile mari, exista doar un numar limitat de articole privind standardele de calitate, punerea in aplicare si adaptare la organizatiile mai mari si afecteaza in mod semnificativ modul in care initiativele de calitate diferite pot fi puse in aplicare.

Un numar de autori sustin ca una dintre problemele cele mai importante pentru implementarea standardelor ISO in intreprinderile mici si mijlocii este lipsa de resurse referitoare la bani, timp;iar oamenii aveau nevoie sa puna in aplicare si sa mentina standarde. Cu toate acestea, cercetarea empirica dovedeste ca punerea in aplicare a ISO in companiile mici este in stransa legatura cu timpul si banii, deoarece majoritatea dintre beneficii reprezinta un atu important in aceasta perspectiva.
Pe de alta parte, literatura de examinare pentru certificarea ISO 9000 a condus la concluzia ca succesul standard global si al contributiei catre Managementul Calitatiisi al Excelentei in Afaceri depinde in mare masura de modul in care companiile certificate pun in aplicare aceste cerinte . Cu alte cuvinte, cheia pentru succesul lor consta in angajamentul real al companiilor de a imbunatatirii calitatea si in motivele lor pentru certificare. Din acest motiv, o cercetare empirica a fost efectuata in societati grecesti certificate, in scopul de a evalua valoarea reala si contributia pe termen lung a punerii in aplicare a standardelor ISO 9000 pentru companii certificate.
In scopul studiului, un instrument de masurare Managementul Calitatii, sub forma unui chestionar, a fost construit si trimis la toate companiile grecesti certificate, evaluandu-se:

motivele care sa ii determine certificarea;

nivelul lor de performanta, in opt domenii principale Managementului Calitatii (descrise cu 80 probleme legate de baza referitoare la Managementul Calitatii), atat inainte cat si dupa certificare;

beneficiile globale la punerea in aplicare a standardelor ISO 9000;La un interval de rating pe o scara de sase puncte (de la 0 - nu de la toate, l - foarte scazuta. 2 - scazut. 3 - moderat, 4 - mare, la 5 - foarte ridicat) a fost aleasa pentru toate elementele chestionar (110 itemuri). Aceasta scara de peste cinci puncte a fost aleasa ca fiind Scala Likert, in scopul de a preveni aparitia unor erori a tendintei centrale.
Chestionarul certificat de ELOT (Organizatia greaca de Standardizare) a fost trimis tuturor companiilor ISO 9000. Instrumentul de masurare al managementului calitatii a fost mai intai testat pentru fiabilitatea sa, valabilitate de continut si valabilitatea de predictie. Toate masurile corespunzatoare si testele au dovedit ca instrumentul a fost de incredere si valabil si, prin urmare, adecvat pentru analize suplimentare.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate