Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Rolul analizei economico-financiare si utilizatorii rezultatelor acesteia


Rolul analizei economico-financiare si utilizatorii rezultatelor acesteia


Rolul analizei economico-financiare si utilizatorii rezultatelor acesteia

Într-un mediu deosebit de complex si agitat, necesitatea cresterii eficientei economice in toate ramurile economiei face ca analiza economico-financiara sa joace un rol din ce in ce mai important. Deoarece prin analiza economico-financiara se stabilesc punctele tari si slabe din activitatea unei firme dar si masurile ce trebuie a se aplica pe termen scurt si lung in vederea atingerii obiectivelor stabilite, analiza diagnostic constituie o parte componenta a managementului strategic al firmei. În concluzie, analiza economico-financiara are un rol fundamental in evaluarea, reglarea si ameliorarea performantelor economico-financiare ale firmei si totodata are un caracter permanent, indiferent daca se realizeaza de un compartiment din cadrul firmei, de societati specializate de consultanta, de audit etc.Pornind de la faptul ca analiza este o metoda a cunoasterii se poate spune ca in procesul de conducere, analiza economico-financiara reprezinta un instrument operational care permite cunoasterea starii sistemului si luarea masurilor de reglare a disfunctionalitatilor. Procesul de conducere se caracterizeaza printr-un ansamblu de interventii prin care se prevede, se organizeaza si se coordoneaza activitatea firmei, se iau decizii si se controleaza activitatea acesteia in vederea realizarii obiectivelor curente si de perspectiva cu respectarea principiilor de eficienta economica si utilitate sociala.

Analiza economico-financiara are un rol deosebit in cunoasterea si comensurarea influentei diversilor factori ce conduc la cresterea eficientei intregii activitati economice. Realizarea obiectului de activitate al firmei se desfasoara si se realizeaza sub actiunea unei multitudini de factorii endogeni si exogeni, iar rolul analizei economico-financiare este de a determina cauzele actiunii acestor factori, de a cerceta fenomenele economico-financiare ce rezulta din actiunea acestora si nu in ultimul rand sa elaboreze solutii de prevenire si inlaturare a cauzelor cu actiune negativa si sa creeze conditii pentru cauzele cu efecte pozitive, dorite de conducerea firmei.

Analiza economico-financiara are un loc bine definit in structurile functionale ale conducerii; ea intra sub incidenta perfectionarii transformandu-se intr-un instrument al centrelor de decizie in amplul proces de sporire a eficientei oricarei activitati. În concluzie analiza economico-financiara ofera informatii cheie necesare oricarei firme in obtinerea celor mai bune performante economico-financiare.

Principalii utilizatori ai informatiilor furnizate de analiza economico-financiara sunt:

1) FURNIZORII DE CAPITAL

Actionarii si consultantii acestora sunt interesati de performantele curente ale investitiei realizate si rezultatele privind rentabilitatea si performantele viitoare. De asemenea se intereseaza cum managementul controleaza si orienteaza resursele firmei in interesul lor.

Investitorii in obligatiuni au tinte diferite fata de cei care participa la capitalul social al firmei. Principalele aspecte urmarite de investitori sunt capacitatea de plata, adecvarea fluxului de lichiditati la nivelul indatorarii iar profilul financiar al ramurii reprezinta un indiciu important pentru estimarea riscului investitiei in obligatiuni emise de companii.

Bancile si alti investitori sunt o categorie interesata in principal de monitorizarea  capacitatii de plata si de gradul de indatorare al firmei. În momentul in care o banca finanteaza cu o mare parte din capital o anumita firma, este normal ca aceasta sa urmareasca si sa se implice in performantele managementului firmei astfel incat sa poata monitoriza si aprecia performantele obtinute de firma.

2) PARTENERII DE AFACERI

Furnizorii sunt interesati atat in dezvoltarea viitoare a afacerilor cu partenerii comerciali, cat si de securitatea financiara a clientilor lor. În anumite cazuri relatia dintre ofertant si client poate fi de natura speciala, de exemplu atunci cand cea mai mare parte din oferta companiei este directionata catre un singur client, analiza financiara a acestui client devine deosebit de importanta.

Clientii au cea mai relaxanta atitudine fata de parteneri desi ei nu scapa din vedere eventualele efecte negative ale problemelor financiare ale furnizorilor (scaderea calitatii, discontinuitatea in aprovizionare ca urmare a problemelor financiare etc.).

Angajatii si organizatiile sindicale se bazeaza in special pe siguranta locurilor de munca si negocierea salariilor. Ambele categorii au nevoie de informatii financiare la nivelul firmei dar si la cel al ramurii pentru negocieri sau pentru a previziona niveluri viitoare ale somajului si ale salarizarii. În majoritatea statelor dezvoltate relatiile salariati-organizatii sindicale-patronat sunt deosebit de stranse si eficiente datorita faptului ca se bazeaza pe informatii economico-financiare la nivelul firmei, al ramurii si economiei nationale.

3) STATULFiscul asigura o parte importanta din venituri prin impozitarea firmelor (profit, valoare adaugata etc.). Din acest motiv, profilul financiar al industriilor din cadrul economiei nationale este util in stabilirea obiectivelor fiscale, precum si in comensurarea factorilor care influenteaza veniturile bugetare.

Guvernul si organizatiile cvasiguvernamentale trebuie sa formuleze politici economice, sa conduca economia si sa monitorizeze anumite zone economice. Unul dintre elementele care joaca un rol deosebit de important in realizarea obiectivelor sunt ratele financiare medii ale industriilor. Printr-o evaluare si analiza corecta si eficienta a informatiilor economico-financiare de la nivelul microeconomic, guvernul poate evalua corect sanatatea si performantele sectoarelor economice. De asemenea o atentie deosebita trebuie acordata si sectorului bancar, de asigurari precum si operatiilor care au un impact major asupra sanatatii financiare a economiei (privatizarea, nationalizarea, divizarea, fuziunea etc.). Toate acestea au un impact mai mare sau mai mic asupra economiei nationale si deci trebuie sa fie analizate ca atare.

Autoritatile locale au ca interes principal industriile care caracterizeaza zona pe care o administreaza, avand ca obiectiv principal asigurarea unor performante economico-financiare cat mai ridicate.

4) ALTI UTILIZATORI

Managementul firmei analizeaza si daca este cazul utilizeaza propriile rezultate si performante financiare raportand totul la situatiile existente in economie si la principalii concurenti, pentru a-si stabili cu precizie pozitia si modalitatile de actiune. Monitorizarea evolutiei si performantelor ramurii influenteaza nivelul, marimea si momentul investitiilor, politica de cercetare-dezvoltare, politica de marketing-promovare etc.

Managementul trebuie sa fie intotdeauna acela care sa asigure expansiunea firmei pe cele mai bune si eficiente cai de dezvoltare si promovare.

Organizatiile profesionale au drept scop sa reduca interferentele statului in activitatile profitabile. Sunt organisme care se autoregleaza si care pot castiga incredere importanta publicului, dar in cele mai multe cazuri beneficiaza de o putere de influenta redusa.

Analistii si consultantii se regasesc fie ca firme de consultanta pentru furnizorii de capital, fie ca agenti de rating care produc si furnizeaza informatii economico-financiare. Aceasta categorie este cea care intelege cel mai bine importanta existentei si utilizarii profilului financiar al ramurii.

Auditorii-orice judecata a auditorilor se sprijina pe continuitatea versus noncontinuitatea exploatarii ca fundament al evaluarii activelor si datoriilor firmei.

Publicul are un interes modest fata de informatiile economico-financiare ale firmei, lucru datorat limitarii accesului la aceste informatii.

În concluzie, exista o gama larga de utilizatori ai informatiei oferite de analiza financiara a firmei.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate