Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
OFERTA DE MUNCA - factori de influenta si mod de manifestare


OFERTA DE MUNCA - factori de influenta si mod de manifestare


OFERTA DE MUNCA - factori de influenta si mod de manifestare

Pt orice lucrator individual munca genereaza 2 dezutilitati:

- sacrificarea timpului liber

- eforturile, eventualneplacerile, aduse de munca.

Fiecare ora de munca prestata in plus inseamna pt lucrator o dezutilitate suplimentara. Pe masura prelungirii programului de munca, dezutilitatea marginala a muncii (DmgL) tinde sa creasca, lucru prezentat grafic astfel:

y DmgLDmgL


O Ore lucrate x

De asemenea, pt ca salariatii sa fie motivati sa lucreze mai multe ore, salariul orar marginal (SOM) trebuie sa fie mai mare. Astfel:

SOMg

y

SOM

O Ore lucrate x

O de munca depinde de urmatorii factori:

  • marimea salariului
  • raportul dintre utilitatea si dezutilitatea muncii (exprimat prin relatia dintre salariu si timp liber sau dintre salariu si efortul depus)
  • nevoia de a subzista a salariatului si a familiei sale.

Avand in vedere acesti factori, curba O de munca este atipica. Pe piata bunurilor si serviciilor, curba ofertei se prezinta astfel:


P oferta

Q

Pe piata muncii, curba O de munca se prezinta astfel:

S of. de L

Efect de venit

Efect de substitutie

Efect de venit

L

Oferta de munca incepe la un nivel al salariului egal cu Sº care permite subzistenta salariatului si a familiei sale. Daca salariul orar creste, cantitatea de munca va creste si ea, obtinandu-se o curba a O de munca crescatoare. Oferta este crescatoare pana la un anumit nivel al salariului, S¹, suficient de mare, dupa care curba ofertei capata inclinatie negativa . De asemenea, curba ofertei poate fi  descrescatoare si atunci cand, la scaderea salariului orar, O de munca va spori intrucat salariatul va presta mai multe ore de munca in scopul asigurarii unui venit minim.

In determinarea marimi O de munca se remarca 2 efecte care actioneaza in directii opuse:

  • efectul de venit
  • efectul de substitutie.

Efectul de substitutie:

apare atunci cand numarul de ore de munca oferite creste pe masura sporirii salariului orar, in scopul obtinerii de venituri salariale mai mari

in aceasta situatie salariul tinde sa substituie timpul liber prin munca.

Efectul de venit:

apare cand salariatul tinde sa renunte la timpul de munca in favoarea timpului liber

cand salariul orar creste, individul va obtine un salariu mai mare pt un nr determinat de ore si el va renunta la munca suplimentara pentru a avea timp liber.

Marimea relativa a celor 2 efecte va determina forma sau alura curbei ofertei individuale de munca. In unele situatii, cele 2 efecte se balanseaza asupra ofertei respective si asupra curbei ei, influentand si alti factori: migratia lucratorilor dintr-o localitate in alta sau dintr-o firma intr-alta, cand salariul se modifica. Curba ofertei de munca nu este altceva decat curba de utilitate a venitului salarial.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate