Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Criterii financiare pentru evaluarealor de investitii


Criterii financiare pentru evaluarealor de investitii


Criterii financiare pentru evaluarea proiectelor de investitii

Alegerea celor mai eficiente proiecte de investitii este un atribut esential ce revine managementului financiar.

Criteriile financiare pentru evaluarea proiectelor de investitii au in vedere62:

incidenta proiectelor asupra rezultatelor si rentabilitatii intreprinderii;incidenta proiectelor asupra echilibrului financiar;

incidenta proiectelor asupra nivelului riscului suportat de intreprindere.

Incidenta proiectelor asupra rezultatelor si rentabilitatii intreprinderii.

Fiecare proiect de investitii antreneaza cheltuieli si venituri pe toata durata sa de viata. Aprecierea contributiei proiectelor asupra rentabilitatii intreprinderii se realizeaza prin intermediul unor indicatori de rezultate, stabiliti prin confruntarea fondurilor alocate initial cu rezultatele viitoare posibile de indeplinit.

Evaluarea proiectului se face atat pe baza profitului contabil, rezultat prin compararea veniturilor totale cu cheltuielile totale generate de proiect in cursul fiecarui an urmator, cat si pe baza rezultatului brut, determinat prin confruntarea incasarilor suplimentare cu platile suplimentare.

Incidenta proiectelor asupra echilibrului financiar.

Acest criteriu vizeaza incidenta operatiilor de investitii asupra solvabilitatii intreprinderii.

Plasarea sumelor de bani initiale pentru achizitionarea activelor imobilizate ridica problema finantarii globale. Investitia implica pe toata durata de viata o nevoie de fond de rulment suplimentara.

Investitia poate produce o capacitate de finantare suplimentara.

Influenta investitiilor asupra echilibrului financiar rezulta din confruntarea resurselor suplimentare cu nevoile suplimentare pe care le degaja.

Incidenta proiectelor asupra nivelului riscului suportat de intreprindere.

Cheltuielile pentru finantarea investitiei, caracterul incert al activitatii si rezultatelor viitoare, finantarea suplimentara necesara acoperirii nevoilor suplimentare determinate de proiectul de investitii expun intreprinderea la riscuri de insolvabilitate, riscuri de exploatare si financiare.

Indicatorii de evaluarea a proiectelor de investitii trebuie sa permita compararea cu alte proiecte din sectorul respectiv de activitate, din alte sectoare si chiar cu cele din intreaga economie, precum si compararea unor proiecte concurente intre care trebuie sa se defineasca o ordine de prioritate.

Proiectele de investitii pot fi apreciate atat prin metode traditionale si/sau metode fondate pe actualizare.

Metodele traditionale permit calcularea unor indicatori de eficienta a investitiilor cum sunt:

Rentabilitatea medie R:

Rezultatul mediu anual se determina prin raportarea rezultatelor totale realizate pe intreaga perioada de exploatare a proiectului la numarul de ani aferenti perioadei. Suma medie a capitalului angajat sau investitia medie anuala se determina in mod asemanator.

Indicele de profitabilitate neactualizat (I) permite realizarea unor comparatii cu alte investitii de talie diferita.

in care:

cash-flow-ul anual;

capitalul investit

Termenul de recuperare al capitalului investit neactualizat este un indicator centrat pe trezorerie. Daca proiectul va genera mai rapid lichiditati, riscul de insolvabilitate va fi mai mic. Termenul de recuperare al capitalului investit neactualizat se calculeaza cumuland an dupa an cash-flow-ul degajat de investitie, pana cand acest cumul va fi egal cu capitalul investit

Metodele traditionale prezinta limite intrucat se refera la rezultate medii, ignorand eventuala instabilitate a lor sau decalajul.

Metodele bazate pe actualizare

Pentru a realiza o comparatie intre cheltuielile de investitii si profiturile suplimentare antrenate de folosirea proiectului trebuie eliminata influenta timpului. Pentru aceasta se determina capitalizarea alocarilor anuale de resurse pentru finantarea investitiilor si actualizarea recuperarilor anuale de capital astfel :

la finele unei perioade de ,,n ' ani, valoarea dobandita sau capitalizata (V), pe baza unei rate ,,a' de valorificare este:

V- formula a dobanzii compuse

coeficientul de capitalizare sau dobandire inversand, obtinem valoarea actualizata (V

V

care se poate scrie:

V

Din aceste relatii se desprind doi coeficienti:

- coeficientul de capitalizare (dobandire sau de fructificare);

- coeficientul de actualizare. 

Se foloseste coeficientul de actualizare pentru a analiza baza de valori actuale, iar coeficientul de capitalizare pentru a analiza baza de valori dobandita.

In literatura de specialitate procedeul de aducere a unor sume din trecut in prezent si ducerea lor in viitor, precum si aducerea celor din viitor in prezent se numeste actualizare.

Actualizarea vizeaza asigurarea comparabilitatii in timp a unor eforturi (cheltuieli) si efecte (venituri) exprimate valoric si care se succed pe o anumita perioada (de minimum 2 ani).

Daca facem o analiza asupra unei investitii si a fluxurilor pe care le genereaza, procedeul de actualizare de mai sus ramane acelasi, trebuie sa trecem de la incasari si cheltuieli viitoare la valoarea actualizata a acestora.

Principalii indicatori de eficienta utilizati in aprecierea proiectelor de investitii sunt:

valoarea actualizata neta;

rata interna de rentabilitate

termenul de recuperare al capitalului investit;

indicele de profitabilitate.

Valoarea actualizata neta (VAN) exprima surplusul de capital rezultat la incheierea duratei de viata a investitiei.

Aceasta metoda se bazeaza pe actualizarea fluxurilor de numerar viitoare. Ea se determina ca diferenta intre valoarea prezenta a intrarilor de numerar viitoare (venituri) si valoarea prezenta a iesirilor de numerar aferente unui activ (costuri).

in care:

valoarea actualizata a cash-flow-urilor viitoare, inclusiv a

valorii reziduale (VR

Icheltuielile initiale de investitii;

t = 1,2,3,...,n ani de viata economica a investitiei.

Daca valoarea actualizata neta este pozitiva, proiectul de investitii se accepta, deci cu cat veniturile actualizate vor fi mai mari decat capitalurile investite cu atat proiectul de investitii va fi mai eficient. Firma poate obtine profituri nete superioare celor necesare recuperarii investitiei initiale.

Daca valoarea actualizata neta este negativa proiectul de investitii se respinge, deoarece intrarile nete de trezorerie nu permit reconstituirea fondurilor alocate.

Valoarea actualizata neta are in vedere urmatoarele atribute:

este luata in considerare atat ritmicitatea cheltuielilor de investitii si a profiturilor, cat si informatiile semnificative, masurabile referitoare la decizie;

este legata direct de unul din obiectivele managementului financiar-maximizarea averii actionarilor.

Rata interna de rentabilitate (RIR) este definita ca o rata de actualizare care face sa existe egalitatea intre valoarea actualizata a intrarilor de fluxuri de numerar viitoare pentru un proiect si costul investitiei acestui proiect.

RIR

in care:

rata minima sau maxima de actualizare utilizate pentru calculul VAN.

7.3.1 Reprezentarea grafica a ratei interne de rentabilitate

Rata interna de rentabilitate presupune reinvestirea constanta in aceeasi intreprindere si la aceeasi rata interna de rentabilitate a veniturilor viitoare. Astfel, specialistii au propus un indicator modificat, care prezinta evaluarea proiectelor de investitii mult mai realist:

unde:

n

RIRM = rata interna de rentabilitate modificata;

= rata medie de reinvestire anuala a CF.

Rata interna de rentabilitate modificata reprezinta raportul intre valoarea finala a investitiei, rezultata din capitalizarea veniturilor viitoare si capitalul alocat in investitia analizata.

Pentru alegerea unui proiect, rata interna de rentabilitate a acelui proiect se compara cu costul capitalului solicitat.

Rata interna de rentabilitate prezinta cateva limite:

in situatia in care cheltuielile si veniturile perioadei pentru un proiect isi schimba semnul mai mult decat o data, daca au loc fluxuri de numerar neconventionale, nu poate fi adoptata o decizie luand in considerare numai acest criteriu;

in unele situatii rata interna de rentabilitate poate induce o alta ordine pentru un anumit proiect, decat cea stabilita prin intermediul valorii actualizate nete.

Termenul de recuperare (T al sumei alocate pentru investitii

exprima numarul de ani de recuperare, prin cash-flow-urile medii anuale actualizate (CF) a capitalului investit (I) si se stabileste conform relatiei:

Termenul de recuperare exprima numarul de ani, dupa care suma

fluxurilor marginale de trezorerie devine egala cu suma investitiei.

Termenul de recuperare impune anumite reguli privind luarea deciziei de alegere a unui proiect.

Proiectul de investitii se accepta daca durata de viata a investitiei este mai mica decat timpul cerut si se respinge, daca perioada de recuperare este mai mare decat timpul impus.

Acest indicator permite alegerea variantei optime in functie de rapiditatea recuperarii capitalului investit. Deci alegerea unui proiect de investitii vizeaza un termen de recuperare mai mic decat durata de viata a investitiei.

Termenul de recuperare prezinta limite, intrucat elimina de la selectie proiectele de investitii cu o rentabilitate buna pe termen lung si care pot fi semnificative pentru prosperitatea intreprinderii.

Indicele de profitabilitate (IP) exprima valoarea actualizata neta

scontata (V) pentru o cheltuiala initiala de investitie egala cu unu, respectiv rentabilitatea relativa a investitiei pe intreaga perioada de recuperare a acesteia.

Indicele de profitabilitate se prezinta sub forma raportului intre valoarea actualizata neta a intrarilor de trezorerie si cheltuiala pentru investitie, dupa relatia:

deci (pentru ,,n" ani)

Firma trebuie sa retina acele proiecte de investitii care au un indice de profitabilitate supraunitar, sa fie indiferenta in alegerea proiectului daca acelasi indice este egal cu unu si sa respinga proiectul daca indicele de profitabilitate este mai mic decat unu.G. Vintila - Gestiunea financiara a intreprinderii, Editura Economica si Pedagogica Bucuresti, 2000

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate