Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
DEFINITIA NOTIUNII DE LEASING


DEFINITIA NOTIUNII DE LEASING


DEFINITIA NOTIUNII DE LEASING

Notiunea de leasing in contextul vietii economice nu va fi nicidecum utilizata ca o interpretare unitara si din aceasta cauza o definitie acceptata de toti teoreticienii de seama ai acestui instrument de finantare nu se va gasi in literatura de specialitate.

Aceasta denumire provine din limba engleza (to lease) si inseamna inchiriere, respectiv arendare.

Definirea notiuni de leasing in modul cel mai concludent s-ar putea face prin prezentarea diferentelor esentiale care exista intre contractele de leasing fata de contractele traditionale specifice de inchiriere, arendare si vanzari de marfuri cu plata in rate.

Prima definitie provine din limba germana si prin traducere reprezinta:;,Leasingul este o afacere exprimata in forma juridica facand parte din categoria similara a contractelor de inchiriere si de arendare, imbracata intr-un sistem de plati in rate'. Aceasta definitie este dedusa din continutul economic al contractelor de leasing si din operatiunea partenerilor contractuali de a finanta si de a accepta finantarea. Lexiconul economic german evita sa prezinte o definitie exacta, generala notiuni de leasing. ln interpretarea acestui lexicon se enunta urmatoarele mentiuni in incercarea de prezentare a unei definitii; ,,Leasingul este o forma deosebita de inchiriere de bunuri de investitii si de consum.'ln continuare in functie de factorii implicati in afacerea de leasing sunt descrise formele de leasing, si anume:

Leasing direct;

Leasing indirect;

Leasing operational;

Leasing financiar;

Leasing sale- and- lease- back;Leasing personal.

Legislatia Romaniei cu privire la reglementarea operatiunilor de leasing defineste in mod elocvent si cu clar viziune aceasta notiune a leasingului. La articolul 1 din Ordonanta Guvernului nr. 51/28.08.1997, republicata ln Monitorul Oficial nr. 9 din 12 ianuarie 2000, se precizeaza: "prezenta ordonanta se aplica operatiunilor de leasing prin care o parte, denumita locator/finantator,transmite pentru o perioada determinanta dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti, denumita utilizator, la solicitarea acesteia, contra unei plati periodice, denumita rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.' Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile convin astfel si daca utilizatorul achita toate obligatile asumate prin contract.

Toate definitiile prezentate anterior conduc la clarificarea notiunii de leasing si la formularea conceptului teoriei universale. Dar totodata, din cauza complexitatii acestei notiuni, sub denumirea de contracte leasing, sunt intelese o gama larga si variata de contracte pe o latime de banda de la contracte normale de inchiriere pana la contacte de vanzari cu plata in rate. ln literatura de specialitate, dupa afirmatia unor specialisti proeminenti, lipseste o definitie generala a leasingului, acceptata pe plan mondial de toti teoreticienii din acest domeniu.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate