Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Riscul in viata economica


Riscul in viata economica


Riscul in viata economica

Pentru a intelege mecanismele riscului pe pietele de capital trebuie sa cunoastem bine esenta si caracteristicile riscului in economie. Fiecare actiune a noastra are o consecinta viitoare asupra careia nu avem nici o certitudine. Cand punem ceva bani in contul nostru bancar, nu stim cat putem sa cumparam cu banii cand ii vom scoate, pentru ca nu stim cu cat vor creste preturile intre timp. Cand cumparam actiuni la bursa, ne putem da doar cu parerea asupra pretului la care vom putea mai tarziu sa le vindem. Lumea noastra este o lume a riscului permanent, dar exista unele activitatii care ne sporesc riscul, iar altele care ni-l reduc. In fiecare an, romanii cheltuiesc multe miliarde de lei pe asigurari de tot felul, un gen de activitate care ne reduce riscul, dar cheltuiesc, de asemenea, multe, miliarde de lei si pentru a juca tot felul de jocuri de loterie, jocuri si "concursuri" la televiziune, jocuri de noroc in cazinouri etc., toate legale, un gen de activitate care ne mareste artificial riscul cu care ne confruntam. Unora dintre noi ne place riscul.

In general, oamenilor nu le place riscul si de aceea, sunt gata sa plateasca pentru a-si reduce riscul. Un parasutist acrobat care nu-si deschide parasuta decat cu putin inainte de a ajunge la pamant, chiar daca ii place riscul, nu risca prea mult pentru ca s-a specializat, a strans destula informatie, scump platita prin multe experiente si cercetari stiintifice si si-a achizitionat echipament performant si foarte scump care-i reduce riscul mult mai mult decat credem noi care‑l  privim admirandu-i curajul. La fel fac speculatorii financiari, care suporta riscul prin operatiuni de hedging in locul majoritatii celorlalti investitori.Majoritatea oamenilor, in orice domeniu ar fi, nu vor sa se specializeze pentru a-si reduce pe cheltuiala proprie riscul. N-ar putea-o face in orice domeniu al vietii de zi cu zi si i-ar costa foarte scump. De aceea, in multe domenii exista institutii economice specialitate care, la un cost mult mai mic decat am face-o fiecare dintre noi individual, ne dau posibilitatea acelora care suntem mai putin pregatiti si carora ne displace riscul sa trecem o buna parte din risc pe umerii unora mai specializati si mai dornici decat noi sa infrunte riscul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate