Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ASPECTE TEORETICE PRIVIND DEFICITUL BUGETAR


ASPECTE TEORETICE PRIVIND DEFICITUL BUGETAR


ASPECTE TEORETICE PRIVIND DEFICITUL BUGETAR

1.1. DEFICITUL BUGETAR - DEFINITIE SI CARACTERISTICI

Activitatea economica a fiecarei tari se desfasoara potrivit unui mecanism economic, in care principala functie este cea de conducere si reglare a proceselor economice. Un rol important in realizarea acestei functii revine pietei concurentiale, pe care se regleaza raportul de interese prin participarea agentilor economici la formularea cererii si ofertei, la infaptuirea lor si a echilibrului economic. In acest context, statul participa atat ca agent economic, cat si ca autoritate publica, prin functia acestuia de a crea si exercita cadrul legislativ. Statul influenteaza derularea proceselor economice prin parghiile economico-financiare la care poate apela: parghia fiscala, parghia vamala, cea a cheltuielilor publice. Piata genereaza, la randul ei, factori de influenta precum pretul, costul, profitul, dobanda etc. Cuantificat in forma monetara, acest mecanism financiar il reflecta, de fapt, pe cel economic. Bugetul de stat detine in cadrul sistemului financiar,Din punct de vedere juridic, bugetul de stat reprezinta o lege, un act normativ (necesita aprobarea in parlament) cu caracter previzional (prevazut pentru o perioada de timp in viitor) si obligatoriu, care prevede si autorizeaza veniturile si cheltuielile statului, pe durata unui an. Bugetul de stat reflecta opþiunile de politica economica, sociala si financiara ale statului, referitoare la o perioada de un an.

Unul din principiile de baza ale elaborarii bugetului de stat (ca de altfel a oricaarui tip de buget) este echilibrul bugetar, dar acesta din urma nu se realizeaza, de cele mai multe ori, in mod automat, prin acoperirea cheltuielilor bugetare cu veniturile bugetare, in astfel de situatii spunem ca bugetul se elaboreaza cu deficit[1] de finantare, care poarta numele de deficit de bugetare.

Deficitul bugetar este opusul surplusului bugetar care are loc atunci cand veniturile fiscale depasesc cheltuielile publice.

Deficitul care se bazeaza pe diferenta dintre suma cheltuielilor publice ocazionate cu platile prin transferuri si cele pentru cumparare de bunuri si servicii publice si suma veniturilor fiscale este considerat deficit primar. Daca la deficitul primar se adauga platile de dobanzi aferente imprumutului de stat, inscrise in buget sub forma de cheltuiala publica, se obtine deficitul total.

Deficitul total inregistrat intr-un an poate fi divizat in doua componente:

1. deficitul structural, care are loc atunci cand bugetul ajustat in mod ciclic este in deficit si

2. deficitul ciclic, care este definit ca deficitul bugetar total minus deficitul structural.

Deficitele bugetare au devenit, in societatea moderna, un fenomen cvasiobisnuit, pe fundalul amplificarii cheltuielelor publice si deteriorarii situatiei financiare a multor state, mai mult sau mai putin dezvoltate.

1.2. CAUZELE APARITIEI DEFICITULUI BUGETAR

Sistemul economiei de piata aduce cu sine probleme ale deficitului bugetar impreuna cu altele, cum ar fi: rata inflatiei sau somajul.

Existenta deficitului bugetar se datoreaza mai multor cauze, dintre care pot fi enumerate urmatoarele:

1. scaderea producerii de bunuri si servicii in economie, pe ansamblu;

2. cresterea cheltuielilor in scopul realizarii anumitor programe sociale;

3. cresterea activitatii sectorului obscur al economiei;

4. cresterea cheltuielilor marginale ale productiei sociale;

5. emisiunea monetara in exces si care sa nu justifice o crestere economica.

O importanta deosebita dintre cele enumerate o au scaderea ratei de producere a economiei si cresterea sectorului 'invizibil'. Existenta acestor motive duce la micsorarea bazei de impozitare.

In primul caz are loc micsorarea producerii de bunuri in cadrul tarii, scad veniturile directe ale persoanelor fizice si juridice, iar, in consecinta, scad veniturile la bugetul de stat. Deci, planul prevazut pentru bugetul de stat nu se indeplineste. In al doilea caz intreprinderile inceteaza sa mai plateasca impozitele datorate statului. Economia 'tenebra' se deosebeste de cea obisnuita, 'legala', prin faptul ca firmele si intreprinderile care functioneaza in cadrul acestei economii nu sunt inregistrate, deci nu platesc impozite.Tendinta de crestere a ratei datoriei externe semnalizeaza aproape cu certitudine aparitia unei crize de lichiditate, deoarece nici o tara nu poate inregistra modificari structurale atat de rapide incat nivelul critic al ratei datoriei externe sa se schimbe in mod substantial in fiecare an.

Cauzele aparitiei deficitului bugetarDaca echilibrul bugetar public se prezinta ca egalitate intre impozite si taxe (TA) pe de o parte, iar pe de alta parte, cheltuielile guvemamentale (G) si transferurile (TR), atunci:

BS = TA - G - TR

BD = - BS = G + TR - TA

unde: BS indica excedentul bugetar, BD indica deficitul bugetar.

Excedentul sau deficitul bugetar depinde, in mare parte, de venit. La nivelurile scazute ale venitului, bugetul este deficitar, deoarece platile guvemamentale sunt mai mari decat incasarile realizate din colectarea impozitului pe venit. In contrast, excedentul bugetar va fi mare, daca venitul este mare, datorita volumului impozitelor Incasate. De asemenea, aceasta formula demonstreaza ca deficitul bugetar nu depinde doar de politicile adoptate de puterea publica reflectate in cota de impozitare, cheltuieli si transferuri de sume - ci si de orice alt factor care ar putea produce oscilatia nivelului venitului.Gheorghe D. Bistriceanu, Lexicon de finante-banci-asigurari, Vol. II, Ed. Economica, Bucuresti, 2001, p.31.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate