Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor




Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
» IMPACTUL SERVICIILOR DE CATERING ASUPRA STILULUI DE VIATA IN SOCIETATEA MODERNA


IMPACTUL SERVICIILOR DE CATERING ASUPRA STILULUI DE VIATA IN SOCIETATEA MODERNA




IMPACTUL SERVICIILOR DE CATERING ASUPRA STILULUI DE VIATA IN SOCIETATEA MODERNA

Stilul de viata si    obiceiurile alimentare in societatea moderna

Durata si calitatea vietii sunt o reflectare a stilului de viata dar depind nu numai de educatie ci si de structura genetica a fiecarui individ. Prelungirea duratei de viata se face prin 6 metode:

restrictie calorica si post periodic (1-2 zile/saptamana);




consumul regulat de medicamente anti-imbatranire;

o nutritie corecta (bine echilibrata nutritional, alimente sanatoase cu rol functional sau de protectie, diete individualizate);

control medical regulat si reglarea preventiva a functiilor vitale;

calitatea vietii (prosperitate, relaxare, pasiuni, vacante regulate);

exercitii fizice regulate si activitate fizica moderata.

Nutritia corecta si obiceiurile alimentare sanatoase au un rol important intr-un stil de viata inteligent. Dieta nesanatoasa, stilul de viata dezordonat, obiceiurile alimentare si de comportament gresite, poluarea, stress-ul sunt forte externe care determina reducerea duratei de viata si imbatranirea accelerata sau prematura. Formarea radicalilor liberi, glicozilarea, chelarea sunt fortele interne implicate in procesele biologice cu efect degenerativ. De aceea, se considera ca fortele anti-imbatranire, care prelungesc durata si calitatea vietii, sunt urmatoarele:

forte interne: homeostazie, stimularea sistemului imunitar, refacerea DNA, gene de longevitate;

forte externe: stare de bine, echilibru fizic si mental, gandire pozitiva, ambient sanatos, nepoluat, atmosfera confortabila in plan social si personal, consum regulat de medicamente anti-aging (anti-imbatranire), interventii medicale preventive de restabilire a echilibrului biologic al organelor, activitate fizica moderata.

Postul regulat si restrictia calorica (1000, 1500, maximum 2000 kcal/zi) previn obezitatea, diabetul, hipertensiunea, atacurile cerebrale, afectiunile dermatice, dezechilibrele neurologice, arteroscleroza si bolile coronariene, cancerul, alergiile, sindromul oboselii cronice etc.

Nutritia corecta respecta urmatoarele principii:

aport energetic si nutritional care sa acopere toate necesitatile fiziologice ale organismului uman;

selectarea drastica a alimentelor lipsite de risc in afectarea starii de sanatate (libere de toxine, agenti patogeni, componente cu efect cancerigen, teratogen, radioactiv, chimiotoxic etc.);

consumul regulat de alimente functionale cu beneficii pentru sanatate:

a. grupa I de calitate functionala (de protectie): usturoi, varza, soia, ghimbir (ginger), morcov, telina, pastarnac;

b.grupa II de calitate functionala: ceapa, ceai verde, citrice, grau integral, orez brun, rosii, ardei, vinete, brocolli, varza de Bruxelles;

c. grupa III de calitate functionala: menta, oregano, castraveti, rozmarin, cartofi, pepeni, cimbru, arpagic, orz, ovaz

restrictia calorica a dietei zilnice la 1000, 1500 respectiv 2000 kcal/zi, in functie de intensitatea activitatilor zilnice, varsta, sex;

adaptarea si modificarea periodica a dietei in functie de modificarea necesitatilor fiziologice ale organismului uman in etapele sale de viata.

Factorii care determina abordarea serviciilor de catering

 


Stilul de viata presupune o anumita filosofie de a trai frumos cat mai mult timp, pentru binele celorlalti si al tau. Mentinerea starii de sanatate, incetinirea proceselor degenerative si

prelungirea vietii sunt markerii de apreciere a calitatii stilului de viata.

Activitatea fizica moderata, activitatea mentala intensa si constanta pe parcursul vietii, pasiunile, relaxarea, vacantele regulate, gandirea pozitiva si altruista, lipsa consumului de droguri (inclusiv tigari), consumul controlat de bauturi alcoolice (recomandat, vin rosu 50-75 ml in timpul mesei principale sau la cina), lipsa excesului din consumul de medicamente formeaza reperele unui stil de viata inteligent.

Serviciile de catering au o imensa responsabilitate sociala in a crea si promova o oferta tentanta si valoroasa de produs catering, care sa rezolve corect necesitatile si exigentele de hranire pentru toate segmentele de consumatori.

Un sistem inteligent de catering reprezinta solutia in rezolvarea problemelor de nutritie, care genereaza boli si maladii devenite de necontrolat in societatea moderna (obezitate, diabet, boli cardiovasculare, cancer etc.). Profesionistii din catering, in special din sfera sociala, trebuie sa aiba abilitatea de a crea si promova meniuri valoroase si extrem de atractive, care sa elimine tentatia rezolvarii casnice a problemei alimentare, intr-o maniera, de cele mai multe ori, diletantista si iresponsabila. Problemele grave de sanatate ale generatiei tinere, manifestate prin diminuarea raspunsului imun al organismului, un sistem osos vulnerabil, o capacitate de focalizare si efort mental redusa sunt determinate, in buna parte, de un stil al alimentatiei incorect, dat de lipsa de educatie si informare din familie. Schimbarea mentalitatii privind alimentele si alimentatia precum si modificarea potentialului financiar, care dicteaza disponibilitatea de consum alimentar in spatiul ex-casnic, sunt parghiile de dislocare a consumului alimentar din spatiul casnic in cel public.



Factorii care determina optiunea clientului serviciilor de catering pentru servirea mesei in spatiul ex-casnic sunt urmatorii:

social - O ocazie speciala care este celebrata in societate constituie cel mai frecvent motiv de servire a mesei in afara domiciliului. Unele evenimente speciale ca zile de nastere sau aniversari familiale, momente speciale din an (Craciun, An Nou, Ziua indragostitilor), evenimentele personale sau de grup(promovarea in functie, castigarea unui concurs sau a unui examen) constituie ocazii sunt marcate prin mese festive. In unele cazuri, restaurantele isi pot adapta oferta catering in functie de natura evenimentului celebrat si exigentele clientului, prin asigurarea unui stil aparte de meniu sau prin atmosfera creata, care sa genereze relaxare si buna dispozitie (proiectarea unui film,auditii muzicale, program de cabaret etc).

afaceri - Calitatea restaurantului ales este direct corelata cu amploarea si importanta afacerii in derulare. Mesele de pranz si cina de afaceri sunt cele mai frecvente, in acelasi timp micul dejun sau gustarea de amiaza fiind oferite de unele retelele catering si de unele hoteluri private.

accesibilitatea si timpul - Un serviciu public poate fi convenabil ca localizare sau ca viteza de servire. Un cuplu de persoane cu servicii acaparatoare va decide sa ia masa in oras la intoarcerea acasa mai degraba decat sa o prepare la domiciliu. Acestia nu vor dori sa se deplaseze prea departe de casa dar nici sa consume produse sofisticate asa incat vor alege o pizzerie de cartier sau un restaurant cu profil chinezesc sau indian. O familie iesita la cumparaturi in week-end va decide sa ia masa de pranz intr-un fast-food plasat in zona comerciala. Functionarii, personalul medical din spitale si sanatorii, personalul didactic din scoli, licee sau universitati, care dispun de putin timp liber, vor decide sa ia masa de pranz in cantina institutiei in care lucreaza. Satisfacerea acestor necesitati de consum este corelata cu exigentele de accesibilitate si rapiditate in servire, care sunt particularitati ale pietei cateringului de larg consum, reprezentate de urmatoarele tipuri de unitati: fast-food-uri, pizzerii, cafe-baruri, cantine , braserii, ceainarii sau prin automate de vanzare plasate in scoli, spitale, birouri sau alte institutii.

atmosfera si serviciile - Atmosfera, curatenia, igiena, politica de primire si tratare a clientilor pot constitui elemente particulare de atractie pentru anumite segmente de consumatori. Prima impresie pe care o produce un restaurant este foarte importanta. Consumatorii potentiali aflati in trecere pot sa admire sau sa se lase impresionati de aspectul exterior al restaurantului si aceasta sa-i determine sa-l viziteze. Design-ul interior este insa la fel de important si cuprinde unele aspecte distincte: marimea si forma incaperii, mobilierul si accesoriile, culoarea si aranjamentul interior, iluminarea si conditionarea spatiilor etc.

Atmosfera este senzatia particulara pe care ti-o creaza un restaurant. Restaurantele de inalta clasa impun, de obicei, o atmosfera cu grad inalt de formalism, care este conferita de atitudinea si tinuta personalului, decor, servicii speciale, tipul clientelei care frecventeaza aceste restaurante etc. Alte restaurante, ca barurile sau pizzeriile, incearca sa creeze o atmosfera relaxanta, asa incat o persoana foarte sociabila sa devina usor o parte a acestui sistem.

Natura si calitatea atmosferei unui restaurant este afectata de multe aspecte distincte de organizare si operare:

decor si design interior;

aranjarea meselor si scaunelor;

serviciile speciale;

atitudinea si tinuta personalului;

tempoul servirii;

varsta, tinuta,grad de formalism al serviciilor;

nivelul de zgomot din restaurant, genul de muzica abordat;

conditionare si iluminare;

profesionalismul personalului de servire.

Armonia creata intre meniu, servicii, ambianta si profesionalismul personalului este esentiala in constituirea unei imagini particulare a restaurantului.

meniul - Lista de meniu a unui restaurant constituie un element de atractie, mai ales atunci cand ofera o extindere a experientei de consum, prin produse inaccesibile in sistem casnic. Tipul de meniu si varietatea ofertei pot incuraja noi experiente de consum. La nivelurile inferioare ale pietei de consum, lista de meniu este limitata, pentru ca si selectia consumatorilor este indreptata spre meniuri traditionale. In restaurantele de inalta clasa este incurajata experimentarea unor meniuri noi, de lux, unicat, exotice.

pretul - Nivelul de preturi afecteaza semnificativ alegerea consumatorului. Cu exceptia clientilor care isi permit restaurante de inalta clasa, majoritatea consumatorilor doresc produsul si serviciile de catering la preturi mici sau accesibile dar de calitate indiscutabila, acest raport calitate/pret cantarind greu in decizia de abordare a unui anumit tip de unitate catering.

Tendinte moderne in serviciile de catering



Aparitia si amplificarea cererii de produs catering este determinata de urmatoarele elemente cauzale:

modificarile in sfera sociala, economica si demografica din societatea moderna;

accentuarea participarii femeilor la activitatile diverselor domenii din societate;

schimbarile de optica privind alimentul si alimentatia, inclusiv obiceiurile alimentare;

modificarea atitudinii fata de sacrificarea timpului liber pentru procurarea, prepararea si servirea alimentelor;

accentuarea gradului de libertate al indivizilor societatii moderne, cresterea mobilitatii sociale si integrarea obiceiurilor alimentare ale unor etnii in cultura alimentara locala;

cresterea necesitatii de consum imediat, simplu, comod si placut, acasa sau in societate, prin comanda directa sau prin telefon,fax,e-mail (home delivered);

scaderea vanzarilor de produse neadecvate consumului rapid, cu prelucrare minimala, simpla si usoara, cu dotarea limitata de la domiciliul propriu;

cresterea interesului fata de o alimentatie sanatoasa dar deosebit de atractiva senzorial si pecuniar.

Multe dintre aceste elemente apar intercorelate ca efect. De exemplu, cresterea ponderii femeiior in volumul fortei de munca determina mult mai putin timp disponibil pentru planificarea si realizarea meniurilor zilnice ale familiei. In acelasi timp, cresterea bugetului familial, prin castigurile aduse de femei, duce la cresterea puterii de cumparare si alocarea unei parti importante din bugetul familial serviciilor catering, consumate in spatiul ex-casnic. Un cuplu de soti avand cariere proprii, persoanele singure sau batranii prefera sa consume produsul de catering, bun si relativ ieftin, eliminand rutina pierderii catorva ore pretioase in bucatarie. In plus, obiceiurile alimentare ale societatii moderne au cunoscut modificari esentiale. Cele trei mese ale zilei au fost inlocuite cu mese frugale, rapide, in care gustarile tip snack sunt multiplicate de mai multe ori in zi (5-7 ori). Produsul catering a fost realizat special pentru aceasta utilitate. In plus, traficul international intens a dus la aparitia si extinderea cererii de produse speciale, cu profil etnic, inedite si exotice.

Consumatorii societatii moderne au devenit interesati de o alimentatie sanatoasa si diete hipocalorice. Cererea enorma de produse proaspete, fara conservanti si libere de aditivi, hipocalorice, bogate in fibre, cu un continut redus de grasimi saturate si colesterol, cu un continut redus sau zero de zahar, sare,cofeina a incurajat sistemul de productie catering sa aduca modificarile impuse in structura si compozitia alimentelor.

Produsul de catering este menit sa satisfaca nu numai necesitatile fiziologice ale organismului uman ci urmareste si satisfactia psihologica, data de valoarea de simbol a statutului social si de prezentare atractiva, intr-un cadru ambiental cat mai placut. Accentuarea laturii psihosociale a alimentului si alimentatiei explica succesul industriei de catering in translatarea consumului de alimente in sfera ex-casnica. Alimente sau meniuri speciale pot fi „la moda” la fel ca orice alt obiect de larg consum. A servi cel putin una din mesele zilnice la un restaurant popular sau a-ti invita partenerul de afaceri la un restaurant dintr-o retea de lux reprezinta din start o emblema a puterii financiare pe care o ai in societate, care stabileste automat nivelul expectatiilor de afaceri pe care il pretinzi. Prin actul alimentar se ofera consumatorului o reasigurarea a pozitiei in societate pe care o are sau o pretinde

Tendintele generale manifestate in cererea catering sunt urmatoarele:

cresterea interesului pentru o alimentatie sanatoasa;

cresterea cererii de alimente ale meniurilor vegetariene, mai ales in cazul persoanelor tinere;

un declin al cererii de carne rosie si o accentuare a solicitarii carnurilor albe si a pestelui;

cresterea cererii de alimente proaspete si manifestarea unei reticente accentuate fata de aditivi, arome si coloranti sintetici;

cresterea importantei zonelor cu fumat interzis in restaurante;

cresterea importantei igienei si curateniei in sistemele de catering.

dezvoltarea accentuata a sistemelor de catering aferente liniilor de transport








Politica de confidentialitate





Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate

Alimentatie




OBLIGATIILE PRINCIPALE ALE COMERCIANTILOR IN RAPORT CU CONSUMATORII
PROIECT DIPLOMA Tehnologia si controlul calitatii produselor alimentare - OBTINEREA PASTEI DE TOMATE CU ARDEI
Proiect Tehnician in Turism si Alimentatie - SC Carpatina SA unitate reper pentru producatorii de ape minerale din Romania
DREPTUL LA REPREZENTARE
PREFERINTELE CULINARE SI SERVIREA TURISTILOR EVREI
PREFERINTELE CULINARE ALE TURISTILOR STRAINI SI TEHNICA SERVIRII ACESTORA
PREFERINTELE CULINARE SI SERVIREA TURISTILOR FRANCEZI SI BELGIENI
Grila de intrebari si raspunsurila Disciplina „Tehnologia laptelui si a produselor lactate”
PROIECT - CONTROLUL CALITATII ALIMENTELOR - OBSERVATII PRIVIND TEHNOLOGIA PRODUCERII SI APRECIEREA CALITATII ULEIULUI DIN GERMENI DE PORUMB
INSUSIRILE FIZICO-CHIMICE SI BIOLOGICE ALE CARNII DE PORC