Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
PREFERINTELE CULINARE ALE TURISTILOR STRAINI SI TEHNICA SERVIRII ACESTORA


PREFERINTELE CULINARE ALE TURISTILOR STRAINI SI TEHNICA SERVIRII ACESTORA


PREFERINTELE CULINARE ALE TURISTILOR STRAINI SI TEHNICA SERVIRII ACESTORA

Primirea si servirea turistilor straini

Studierea si cunoasterea gastronomiei popoarelor, in etapa actuala, constituie una din principalele sarcini ale celor ce lucreaza in sectorul de turism si, in mod special, in sectorul public de alimentatie.

Cunoasterea diversitatii preparatelor culinare, a bauturilor consumate de fiecare popor, apare, pe de o parte ca o necesitate organizatorica economica, iar pe de alta parte, ca un mijloc de cunoastere a obiceiurilor si a felului de trai al diferitelor popoare.

Preferintele culinare ale popoarelor sunt foarte diferite, chiar in cadrul aceleiasi tari existand deosebiri de la o regiune la alta, mai ales daca sunt situate la distante mari.Pentru turismul international, se impune cunoasterea gastronomiei unor popoare cu mari traditii culinare, cum sunt francezii, englezii, italienii, germanii, rusii etc.

Gastronomia romaneasca, foarte mult apreciata de toti turistii straini, are nevoie sa cunoasca si sa satisfaca diverse gusturi, supunandu-se regulilor generale de primire si de servire ale acestor turisti, sa-i faca sa se simta ca la ei acasa, sa se bucure de toata solicitudinea unei ospitalitati deosebite.

Primirea turistilor straini

Turistii sositi in unitati, in grup sau individual, sunt primiti de patronul localului, de seful de unitate sau de catre seful de sala, adresandu-li-se urarea de bun venit. Este de preferat ca salutul sa se faca in limba tarii din care provin turistii sau in una din limbile de uz international.

Dupa primire, turistii sunt condusi la masa preferata. Cei sositi in grup, la mesele dinainte rezervate, aducandu-li-se lista pentru alegerea meniului. In acest moment, contributia ospatarului principal, prin recomandarile facute, este de mare importanta.

La mesele turistilor organizati, cu meniul stabilit, este indicat ca in dreptul fiecarui tacam, sa existe cate o lista pentru meniu, in forma de pliant, avand o grafica corespunzatoare si cuprinzand printre altele si mentiunea ca masa este oferita in cinstea turistilor din tara respectiva.

Aceasta masura constituie un gest de politete, comesenii putand retine pliantul ca o amintire.

Alcatuirea meniurilor

Pentru a putea intocmi meniuri corespunzatoare, lucratorii din turism si alimentatie trebuie sa cunoasca bine preferintele si gastronomia fiecarui popor in parte, acestea fiind influentate de clima, productie agricola, mod de viata, traditie, obiceiuri si religie.

Pe langa celelalte considerente de baza, care stau la alcatuirea meniurilor, se va tine seama de urmatoarele particularitati specifice astfel:

supele cele m-ai apreciate sunt cele concentrate iar ciorbele cele mai putin acidulate;

cantitatile de carne si de grasimi sa fie reduse pe seama cresterii cantitatilor de legume si a sortimentelor de garnituri;

sa se evite preparatele care au in continut cantitati mari de maioneza;

ordinea preferintelor preparatelor cu carne, de catre turistii vest europeni este urmatoarea:

miel,

batal,

vanat,

vitel,

vita,

porc,

pasare.

continutul in grame a alimentelor intr-un meniu turistic, destinat unei zile, pentru o persoana, orientativ, se prezinta astfel :

carne, peste, oua, 200 g ;

cartofi, legume in preparate, 100 g ;

paste fainoase si piure, 150 g ;

legume proaspete si fructe, 300 g ;

produse zaharoase, 120 g ;

grasimi, 30 g ;

branzeturi asortate, 50 g.

Aceste cantitati in special reci sporesc cu 20%.

Servirea turistilor straini

Modul de organizare si desfasurare a operatiilor de transport, prezentare si servire a preparatelor si a bauturilor se vor efectua cu respectarea regulilor de tehnica servirii cunoscute, diferentiate numai de preferintele culinare, de obiceiurile si traditia in alimentatie, de componenta meniurilor, de timpul pe care il au la dispozitie pentru masa etc.

Se vor avea in vedere urmatoarele :

timpul servirii micului dejun si dejunului sa fie mai scurt deoarece turistii doresc sa foloseasca din plin timpul ramas la dispozitie, in vederea efectuarii vizitarii localitatii in care se afla, a obiectivelor turistice, culturale, economice, pentru tratament sau distractii;

aranjarea meselor sa se faca din timp, mai ales cand se cunosc meniurile, sau masa de serviciu sa fie aprovizionata cu un numar suficient de obiecte de inventar, pentru servirea si consumarea preparatelor si a bauturilor;

comenzile sa se ia imediat, dupa ce turistii s-au asezat la masa;

transmiterea comenzilor la sectie si aducerea preparatelor si a bauturilor sa se faca in mod operativ;

la servirea preparatelor, sa se foloseasca sistemul cel mai potrivit, tinandu-se seama de obiceiurile popoarelor respective, de caracteristicile preparatelor, de structura grupului (in varsta, adolescenti, copii etc.).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate