Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
TEHNOLOGIA OBTINERII ACIDULUI CITRIC PRIN FERMENTATIE


TEHNOLOGIA OBTINERII ACIDULUI CITRIC PRIN FERMENTATIE


TEHNOLOGIA OBTINERII ACIDULUI CITRIC PRIN FERMENTATIE

Acidul citric se foloseste in: industria alimentara, in industria farmaceutica si ca disolvant. El se poate obtine prin extragere din fructe citrice (in special lamii) sau pe cale de fermentatie.

Pentru obtinerea acidului citric pe calea fermentatiei in cea mai mare masura se foloseste melasa, ca materie prima.

Pentru obtinerea acidului citric din melasa se cunosc si se aplica procedee de fermentare la suprafata si procedee de fermentare submersa. Ca microorganisme se folosesc diferite tulpini de Aspergillus niger izolate din microflora spontana.

Procedeul de fermentare in suprafataIn vederea aplicarii acestui procedeu se deruleaza urmatoarea succesiune de operatiuni tehnologice:

diluarea melasei pina la o concentratie de 30 % zahar:

tratarea melasei diluate cu ferocianura de potasiu in scopul indepartarii metalelor grele (Fe, Cu, Mn);

aducerea pH-ului la valoarea 7 cu acid sulfuric;

aditionarea de acid fosforic pina la min. 0,02 % - 0,05 %;

sterilizarea materialului la temperatura de 1000C;

diluarea melasei in continuare pina la un continut de 15 % zahar;

racirea melasei sterile.

Melasa sterila racita se introduce in instalatia de fermentare, compusa din camere in care se afla tavi de aluminiu cu dimensiuni de 2 x 2,5 x 0,15 - 0,20 m. Aceste tavi sunt suprapuse, fiecare avind un stut de preaplin.

Mediul de fermentare (melasa pregatita conform regulilor mentionate) se introduce pe prima tava de sus din care intra in urmatoarele pina la o inaltime de 8-18 cm, determinata de pozitia stutului de preaplin fata de partea inferioara a tavilor.

Urmeaza insamintarea mediului cu spori de mucegai (Aspergillus niger), procesul de fermentatie desfasurindu-se pe o durata de 7-9 zile la temperatura de 300C.

Pe parcursul fermentatiei in camerele destinate in acest scop se introduce aer steril la un debit de 15 m3/m3/h, pentru stimularea activitatii fermentarii oxidative a glucidelor, cu formare de acid citric. Dupa incheierea fermentatiei miceliul de mucegai de la suprafata se indeparteaza, iar lichidul parcurge un sir de operatii tehnologice in vederea separarii acidului citric.

Mai intii lichidul se incalzeste si se adauga lapte de var pina cind pH-ul atinge valoarea de 8,5. Citratul de calciu format se precipita, fiind separat prin filtrare de partea lichida. Citratul se descompune cu acid sulfuric, eliberindu-se acidul citric.

Se adauga anumite substante chimice pentru indepartarea impuritatilor si a excesului de acid sulfuric. Urmeaza o noua filtrare dupa indepartarea excesului de acid sulfuric.

Se procedeaza in continuare la concentrarea in vacuum si cristalizarea prin procedeul continuu sau discontinuu. Cristalele de acid citric obtinute sunt separate in instalatii centrifugale, uscate, sortate si ambalate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate