Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Ca sa traiesti o viata sanatoasa.vindecarea bolilor animalelor, protectia si ingrijirea, cresterea animalelor, bolile animalelor
Alimentatie Asistenta sociala Frumusete Medicina Medicina veterinara Retete

Alimentatie


Index » sanatate » Alimentatie
» Rosiile cu nitriti si nitrati: legumele care aduc cancerul


Rosiile cu nitriti si nitrati: legumele care aduc cancerul


Rosiile cu nitriti si nitrati: legumele care aduc cancerul

Cultivate in Romania sau importate, multe dintre rosiile de pe piata sunt  tratate cu hormoni de crestere si cu substante chimice. Tomatele pot contine reziduuri de pesticide, nitriti si nitrati, substante ce pot fi periculoase pentru sanatatea consumatorului.

Mari cantitati din rosiile de pe piata romaneasca au forme perfecte, dar fara niciun gust. Sunt foarte tari si rezista in aceasta stare saptamani intregi. Sunt rosii obtinute pe banda rulanta, tratate cu hormoni de crestere, pentru a se dezvolta foarte repede, si cu substante chimice, pentru a fi ferite de daunatori.

"E adevarata vorba lui Dinescu: «Pe rosiile acestea nici musca nu se pune». Atat sunt de proaste", a spus Ion Toncea,cercetator la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea. Unele dintre rosiile importate si puse la vanzare pentru romani sunt ameliorate genetic tocmai cu scopul de a nu se altera foarte repede pe rafturile supermarketurilor.

"Sunt ameliorate cu o gena numita «long shelf life», ceea ce face ca fructul sa capete un continut celulozic mai mare. De aceea sunt si atat de tari", ne-a spus Lucian Stoian, cercetator la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Bacau.

Din acest punct de vedere, el recomanda consumatorilor sa cumpere acele tomate care au dimensiuni mai mici. "Cele mai mari sunt si cele mai proaste", a zis Lucian Stoian. Cercetatorul a mai spus ca putem vorbi despre riscuri asupra sanatatii umane atunci cand rosiile sunt ameliorate cu gene de la bacterii sau de la animale.

"Rosiile modificate genetic sunt prematur introduse in consum pentru ca nu exista inca dovezi care sa certifice siguranta lor", a explicat cercetatorul. 

El ne-a mai spus ca exista o mare diferenta intre rosiile organice si cele conventionale. Rosiile bio sunt cultivate exclusiv pe un sol tratat cu fertilizatori organici, pe cand cele conventionale pot fi cultivate atat pe un sol fertilizat cu substante chimice, cat si pe un substrat inert, cum ar fi nisipul, roca sau mineralele.

"Prin urmare, rosiile conventionale sunt hranite cu chimicale, ceea ce face ca ele sa-si piarda din caracteristici. De aici si lipsa de gust", a mai spus Lucian Stoian.

ANSVSA va face controale de acum incolo

Pana acum, Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) nu a realizat controale in ceea ce priveste calitatea fructelor si legumelor. Intrebat de astfel de analize, Marian Zlotea, presedintele ANSVSA, vorbea la viitor despre actiuni in acest sens. La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele ANSVSA a dispus demararea, la nivel national, a unor controale oficiale privind calitatea legumelor si a fructelor de pe piata noastra.

Specialistii din judete vor verifica prezenta reziduurilor de pesticide, a nitritilor si a nitratilor din legume si din fructe.  "In ultima perioada, am primit o serie de semnale si de sesizari cu privire la calitatea indoielnica a unor legume sau a unor fructe ce ajung pe piata romaneasca.

De aceea, am decis sa extindem verificarile si pentru legumele si fructele care intra in tara noastra in urma schimburilor intracomunitare", a declarat presedintele ANSVSA, Marian Zlotea. Reprezentantii ANSVSA sustin ca vor fi prelevate probe de la fructele si de la legumele provenite din import, din comert intracomunitar si din productia autohtona, deci si de la rosii.
Aceste probe vor fi abia apoi analizate in laboratoarele sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene.

Rosiile ecologice sunt analizate constant

Daca in ceea ce priveste rosiile importate nu s-au facut verificari, iar de calitatea lor nu putem fi siguri, nu la fel stau lucrurile cu tomatele biologice. Culturile ecologice, inclusiv tomatele, sunt supuse in mod constant verificarii si analizelor privind calitatea. Simona Dimache, inginer agronom, responsabil cu dezvoltarea la o societate producatoare de legume bio, ne-a spus ca organismul de certificare face inopinat vizite periodice pe teren in acest sens.

"Orice abatere de la rigorile impuse de practicarea agriculturii ecologice inseamna ridicarea certificatului care atesta calitatea legumelor pe care le producem", a explicat Simona Dimache.

Cu toate ca se plang de lipsa de gust a rosiilor pe care le cumpara, romanii nu fac reclamatii la "Protectia consumatorului". "Nu exista sesizari cu privire la lipsa de calitate a rosiilor", a spus Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorului.

Peste jumatate din rosiile importate vin de la turci

Aproape 65% din rosiile importate vin din Turcia. In ceea ce priveste piata legumelor din Romania, cantitatea importata anul trecut de tara noastra a fost de 13 ori mai mare decat cea exportata.

Pesticidele cresc riscul leucemiei infantile

Copiii se pot imbolnavi din cauza chimicalelor din legume

Potrivit studiilor, rosiile hranite cu substante chimice au un continut de minerale si de vitamina C mult mai redus decat cele organice. Activitatea antioxidanta a rosiilor conventionale este mai mica decat a celor organice. Iepurii, gainile si soarecii, care au un instinct de autoconservare mai mare decat al nostru, prefera legumele organice in detrimentul celor tratate cu substante chimice.

Conform unui raport recent al Uniunii Europene, jumatate din fructele si legumele de pe piata comunitara contin pesticide. In urma programului national de monitorizare a pesticidelor din fructe si legume din 2007, s-au descoperit reziduuri de pesticide si in tomate.

Potrivit studiilor, una dintre cauzele care determina leucemia la copii ar putea fi si reziduurile de pesticide din alimentele pe care le consuma. De obicei, in rosiile conventionale, continutul de nitrati este mai mare. Studiile au descoperit o legatura intre consumul de nitrati si cancerul de stomac.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate