Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Tulburarea de posesie si actiunea penala


Tulburarea de posesie si actiunea penala
TULBURAREA DE   POSESIE - art. 220 -

Continutul juridic

Potrivit alin. 1, infractiunea consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia.
Conditii preexistente

Obiectul juridic principal consta in relatiile sociale referitoare la posesia asupra bunurilor imobile. in cazul formei agravate, obiectui juridic secundar consta in relatiile sociale referitoare la integritatea corporala sau libertatea persoanei sau la integritatea bunurilor.

Obiectul material este reprezentat de bunul imobil fata de care se realizeaza actiunea de ocupare, bun care se afla in posesia altuia. Posesia legitima este aparata chiar si fata de proprietarul bunului. Ca si in cazul furtului, posesia nelegitima nu poate fi opusa proprietarului. In forma agravata din alin. 2, infractiunea are ca obiect material, corpul victimei, fata de care se exercita violenta sau, dupa caz, semnele de hotar desfiintate.

Subiect activ poate fi orice persoana, chiar si proprietarul imobilului, daca acesta se gaseste in posesia legitima a altei persoane.

Participatia penala este posibila sub toate formele.

Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Elementul material presupune o actiune de ocupare, de luare in stapanire, a unui imobil aflat in posesia altuia. Ocuparea imobilului, totala sau partiala, trebuie sa fie efectiva, adica sa aiba o anumita durata.

Ocuparea imobilului trebuie sa se realizeze fara drept, fara a avea un titlu legitim. Ca modalitati concrete, fapta se savarseste prin alte mijloace decat cele care determina forma agravanta din alin. 2, putand consta, de exemplu, in imprejmuirea cu gard a terenului ocupat, instalarea intr-un imobil, efec­tuarea lucrarilor de intretinere a terenului ocupat etc.

Latura subiectiva presupune intentia, care poate fi directa sau indirecta.

Forme. Sanctiuni

Tentativa este posibila, dar nu se pedepseste.

Consumarea infractiunii are loc in momentul ocuparii imobilului, in mo­mentul luarii acestuia in stapanire. Daca, dupa luarea in stapanire a imo­bilului, faptuitorul ramane in acel imobil, tulburarea de posesie prelungindu-se in timp, ia forma continua de savarsire. In acest caz, infractiunea se epui­zeaza in momentul in care inceteaza ocuparea fara drept a imobilului, in­stanta suprema considera ca, fiind o infractiune continua, tulburarea de po­sesie se considera consumata fie ia data cand faptuitorul a incetat actiunea ilicita din proprie initiativa, fie la data pronuntarii hotararii de condamnare.

Sanctiunea consta in inchisoare de la o luna la 2 ani sau amenda.

Continutul agravat

Infractiunea are doua forme agravate, prevazute in alin. 2 si 3.

Potrivit alin. 2, infractiunea este mai grava, daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia.Agravanta ia in considerare mijloacele folosite de catre faptuitor pentru ocuparea imobilului, mijloace alternative, enumerate in mod limitativ.

Violenta este de natura fizica si are acceptiunea de la loviri sau aite violente, art. 180 Cp.

Amenintarea presupune constrangerea morala, in acceptiunea prevede­rilor art. 193 Cp.

Desfiintarea semnelor de hotar presupune distrugerea sau inlaturarea acestora.

Stramutarea semnelor de hotar presupune deplasarea lor spre interiorul terenului invecinat. Pentru existenta infractiunii de tulburare de posesie, sa­varsita prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, este indiferent daca, in momentul savarsirii faptei, posesorul imobilului a fost sau nu de fata.

Activitatea secundara constand in intrebuintarea de violente, amenintari etc, trebuie sa fie folosita de catre faptuitor ca mijloc pentru realizarea activitatii principale constand in ocuparea imobilului.

Participatia penala, in cazul formei agravate din alin. 2, este posibila sub forma instigarii si a complicitatii anterioare. Aceasta deoarece, in caz de coautorat sau complicitate concomitenta, se va retine forma agravata din alin. 3.

Sanctiunea consta in inchisoare de la 6 luni la 5 ani..

Potrivit aiin. 3, forma agravata exista claca fapta prevazuta in art. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna.

Agravanta presupune cooperarea faptuitorilor intr-o concomitenta de
timp si de loc, sub forma cdautoratulur si a complicitatii concomitente.
Circumstanta are continut identic cu cea prevazuta in cazul furtului calificat,
art. 209 aiin. 1 lit. a) Cp., Ia care facem trimitere. :

Sanctiunea consta in inchisoare de la unu la 7 ani.

6. Aspecte procesuale

Potrivit alin. 4, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prea­labila a persoanei vatamate, daca imobilul se afla in posesia unei persoane private, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte ai statului. impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Dispozitia „cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului', din art. 220 alin. 4 Cod penal, este neconstitutionala.Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate