Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Caracterele raportului juridic civil


Caracterele raportului juridic civil


Caracterele raportului juridic civil

Ca orice raport juridic, raportul juridic civil se caracterizeaza prin aceea ca este o relatie sociala, ca are un caracter volitional si, in plus, partile se afla pe pozitie de egalitate juridica.

Caracterul social al raportului juridic civil

Raportul de drept civil este un "raport social" pentru ca se stabileste intre membrii societatii, priviti fie in calitate de subiect individual, fie in calitate de subiect colectiv.

Caracterul social al normei de drept civil nu se schimba nici in cazul normelor privitoare la anumite lucruri (bunuri), deoarece prevederile lor se adreseaza conduitei oamenilor in legatura cu acele lucruri, stabilindu‑le "regimul juridic"[1].

Caracterul volitional al raportului juridic civil

Caracterul volitional al raportului juridic civil rezulta, in primul rand, din "vointa legiuitorului", vointa transpusa in dispozitia normei juridice si prin care se reglementeaza conduita participantilor la raporturile juridice respective.In al doilea rand, caracterul volitional al raportului juridic si, in special al celor civile, rezulta din "actele juridice civile" ale partilor, adica din manifestarea vointei acestora atunci cand intra intr‑un raport juridic, de exemplu, vanzatorul si cumparatorul isi manifesta vointa cu privire la lucrul vandut si la pretul platit. Rezulta, deci, ca raportul juridic civil are "un caracter dublu volitional" (exprima vointa legiuitorului si a partilor).

Caracterul de egalitate juridica a partilor reprezinta o caracteristica specifica raporturilor juridice civile si se exprima prin nesubordonarea unei parti fata de cealalta parte.Gh. Beleiu, Drept civil roman, Ed. Sansa, 1992, p. 61.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate