Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Normele organizatiilor sociale


Normele organizatiilor sociale


Normele organizatiilor sociale

Normele organizatiilor sociale constituie o categorie importanta a regulilor sociale. Ele sunt creatia organizatiilor sociale nestatale, a partidelor politice, a organizatiilor profesionale, economice, sportive etc.

Normele elaborate de organizatiile sociale se deosebesc de celelalte norme sociale nejuridice ( cum sunt normele de morala, obiceiurile, regulile de convietuire sociala) prin faptul ca exprima vointa unei anumite organizatii, respectarea lor fiind asigurata prin fortele de care dispune aceasta organizatie.

Normele de drept si normele organizatiilor sociale se afla intr-o influenta reciproca. Astfel, o asemenea influenta a fost caracteristica pentru relatiile dintre statul feudal si biserica feudala.

Actele organizatiilor sociale pot fi impartite in diferite categorii, in functie de intinderea materiala a efectelor pe care le produc. Normele cu caracter intern sunt cuprinse in statutele acestor organizatii si in alte acte elaborate de ele, cum sunt regulamentele, rezolutiile etc.Unele forme ale organizatiilor sociale, in special cele ce emana de la organizatiile politice, au un caracter politic si pot fi caracterizate ca norme politice.

Normele organizatiilor sociale pot produce efecte juridice numai atunci cand actele normative in care sunt cuprinse sunt aprobate de stat. Aceasta aprobare poate fi de trei feluri: o aprobare prealabila, prin imputernicirea organizatiei sociale de a reglementa anumite domenii ale relatiilor sociale prin fome de reglementare juridica : elaborarea concomitenta de catre un organ de stat si o organizatie sociala a unor acte care cuprind norme juridice; aprobarea ulterioara de catre un organ de stat a unui act al organizatiei sociale, acestui act conferindu-i-se astfel caracter normative juridic.

Actele juridice ale organizatiilor sociale nu-si pierd caracterul lor social, ele avand o natura mixta de acte sociale si juridice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate