Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Sistemul dreptului chinez si japonez


Sistemul dreptului chinez si japonez


Sistemul dreptului chinez si japonez

Autorii de drept comparat au remarcat faptul ca la originile sistemului traditional japonez, exista o certa influenta a dreptului traditional chinez, datorata in buna parte confucianismului, doctrina care a reprezentat unul din izvoarele religiei nationale japoneze - sintoismul.

Primele acte normative in vechiul drept japonez sunt datate din secolul al VIII-lea si reprezinta, in mare parte, compilatii ale unor modele chineze. Aceste acte normative denumite ritsu-ryo nu ajunsesera la conceptul de drepturi subiective, dar se apropiau de domeniu juridic, ele ramanand mai mult reguli de comportament neinsotite de sanctiuni juridice in masura in care stabileau obligatii concrete. In secolele ce au urmat, sistemul a fost parasit trecandu-se la formarea acelor sho, feudele japoneze care reprezentau domenii inviolabile. La randul sau sistemul sho a fost parasit pentru ca in secolul al XII-lea sa asistam la inflorirea castei militare a samurailor, care traia sub imperiul dreptului cutumiar, codificat in asa numitul bukeho, un adevarat cod al cavalerismului. Pentru restul populatiei continuau sa se aplice aceleasi ritsu - ryo, pana spre sfarsitul secolului al XIV-lea, cand acestea au cazut in desuetudine. Ca si in China, ideile de drept si justitie nu se bucurau de favoare in masura in care erau de natura sa tulbure pacea sociala.In locul normelor de drept in societate actionau giri, reguli de comportament asemanatoare riturilor chineze. Fiecare tip de relatii sociale comporta un giri special care reglementa atitudinile celor implicati.

Inceputurile erei Meiji, care s-a produs la mijlocul secolului al XIX-lea a insemnat sfarsitul dreptului traditional, receptarea, legislatiei europene, intrarea Japoniei in marele sistem de drept romano-germanic.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate