Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Neglijenta in serviciu: continut legal si continut constitutiv


Neglijenta in serviciu: continut legal si continut constitutiv


Neglijenta in serviciu: continut legal si continut constitutiv.

Fapta consta in incalcarea din culpa de catre un functionar public a unei indatoriri de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a cauzat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 C.pen., sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane. Fapta e mai grava daca a avut consecinte deosebit de grave.

Elementul material consta in incalcarea unei indatoriri de serviciu de catre un functionar public sau functionar, prin indatorire de serviciu intelegand tot ceea ce cade in sarcina lui potrivit normelor care reglementeaza serviciul respectiv sau care sunt inerente naturii acesteia. Incalcarea indatoririi se poate face fie prin neindeplinirea ei, adica neefectuarea unui act ce trebuia indeplinit, fie prin indeplinirea defectuoasa. Urmarea imediata in varianta tip consta intr-o tulburare insemnata al bunului mers al unui organ sau institutie de stat, o paguba adusa patrimoniului sau o vatamare importanta intereselor legale. In cazul variantei agravate, consecinta este data de urmari deosebit de grave. Fiind o infractiune de rezultat, apare necesara stabilirea legaturii de cauzalitate.Latura subiectiva consta in vinovatie sub forma culpei cu cele doua forme: usurinta si neglijenta.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate