Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Principiile dreptului penal


Principiile dreptului penal


Principiile dreptului penal

In intregul sau, dreptul penal are urmatoarele principii:

legalitatii, care se refera la:

- nu exista fapta penala fara lege - nullum crimen sine lege.

- nu exista pedeapsa fara lege - nulla poena sine lege.

In alte cuvinte, nici o persoana nu poate fi trasa la raspundere penala decat pentru o fapta care, in momentul savarsirii ei, este prevazuta de lege ca infractiune; persoana care a savarsit o infractiune suporta numai pedeapsa prevazuta de lege si in conditiile ei, pentru infractiunea respectiva.

egalitatii in fata legii penale, care decurge din principiul egalitatii in fata legii juridice in vigoare.

umanismului, in sensul ca dreptul penal protejeaza persoana, cu drepturile si obligatiile acesteia, familia, natiunea, proprietatea, statul si structurile economice, sociale, culturale, sanatatea publica si mediul ambiant. Totodata, constrangerea penala respecta drepturile si libertatile infractorului ca om, in limitele executarii pedepsei ca masura educativa a lui.incriminarii faptelor care prezinta un anumit grad de pericol social. Prin "pericol social" se intelege lezare sau periclitarea ordinii sociale existente prin actiuni / inactiuni de o intensitate legal determinata.

prevenirii faptelor prevazute de legea penala. Legea penala sanctioneaza pe faptuitor, dar - cu aceasta ocazie - atrage atentia tuturor ca ea trebuie respectata, pentru ca viata sociala sa se desfasoare netulburata.

controlului social prin care se privegheaza asupra comportamentelor dezirabile intr-o societate statica determinata, din partea tuturor cetatenilor acesteia.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate