Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Regimul politic al statului. Conceptul democratiei.


Regimul politic al statului. Conceptul democratiei.
Regimul politic al statului. Conceptul democratiei.

Regimul politic este acea latura a formei de stat prin care se defineste sistemul metodelor si principiilor de infaptuire a puterii de stat, in stransa legatura cu situatia drepturilor si libertatilor democratice ale cetatenilor si posibilitatea lor de a determina sau influenta politica statului pe baza participarii lor la adoptarea deciziilor.

Cea mai generala clasificare a regimurilor politice este aceea in regimuri autocratice si regimuri democratice.

Regimul autocratic se caracterizeaza prin inexistenta atat a conditiilor juridice formale cat si a conditiilor reale pentru manifestarea vointei poporului. Puterea de stat este exercitata de catre o persoana sau un grup de persoane prin metode dictatoriale, brutale, prin folosirea teroarei politienesti, prin negarea drepturilor si libertatilor individuale, in masura in care acestea sunt prevazute in legislatia statului respective. Asemenea regimuri politice sunt caracteristice multor state de tip antic si feudal si unor state de tip modern, de asemenea.

Regimul politic democratic presupune existenta unor conditii care sa faca posibila participarea maselor de cetateni la viata politica, influentarea politicii interne si externe a statului, exercitarea unui control asupra modului in care organelle de stat indeplinesc vointa lor.


Regimurile democratice se mai pot imparti si dupa criteriul democratiei directe sau indirecte. In regimurile de democratie directa, poporul exercita nemijlocit puterea de stat, in timp ce in regimurile politice de democratie indirecta conducerea de stat se realizeaza prin reprezentanti, prin organelle alese(democratie reprezentativa).

Pentru o abordare stiintifica a conceptului democratiei, este necesar sa desprindem cel putin urmatoarele trei laturi ale acestui concept, aflate intr-o stransa interdependenta:

a)      in interesul cui se exercita puterea de stat, in interesul poporului sau al unui grup social;

b)      care este modul de exercitare a puterii, ce forme imbraca sistemul politic, cum se realizeaza conducerea de stat a societatii, in ce masura masele participa la conducerea societatii si statului;

c)      care este conditia cetateanului in stat si societate, ce statut politico- juridic, drepturi si libertati ii sunt garantate.

Acesti trei factori se afla intr-o legatura organica, desi stabilesc impreuna limitele democratiei atat la nivelul regimului politic, cat si la cel al statutului politico-juridic al cetateanului.


Politica de confidentialitate


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate