Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Raporturile dintre autoritatile administratiei nationale si institutiile administrative europene integrate


Raporturile dintre autoritatile administratiei nationale si institutiile administrative europene integrate


Raporturile dintre autoritatile administratiei nationale si institutiile administrative europene integrate

Uniunea Europeana trece printr-o faza in care nu se poate spune ca vechile state suverane mai exista in forma lor clasica, dar nici nu se poate vorbi de o reala integrare. A fost creat un tip de ordine federala, care este sub controlul statelor ce au generat-o. Aceasta constructie incompleta a sistemului comunitar se reflecta si in administratie. Care este relatia dintre administratiile nationale si administratia U.E. din care acestea fac parte?

In primul rand, trebuie facuta o distinctie clara intre un corp multinational - Consiliul - si unul transnational - Comisia. Comisia, aparatoarea interesului comunitatii, a fost conceputa ca o entitate separata de Consiliu, care reprezinta interesele nationale.

Primele doua caracteristici ale UE, ca administratie europeana, sunt functia executiva si imposibilitatea de a se autofinanta, deoarece nu are puterea de a colecta taxe. Comisia Europeana a fost creata tocmai pentru a face legatura intre birocratiile nationale si cele transnationale. Comisia s-a dezvoltat cooperand cu institutiile nationale si nu cu grupuri sociale sau cu electoratul. De aceea, acest organism european poate fi definit ca o institutie de gradul II sau derivata.Comisia Europeana a fost creata pe baza mai multor institutii nationale. A devenit o obisnuinta recrutarea oficialilor organismelor europene din administratiile nationale, folosirea unor inalti functionari publici din administratiile nationale, care continua sa se considere dependenti de acestea. De asemenea, declararea faptului ca administratiile nationale controleaza anumite pozitii cheie, interventia administratiilor nationale pentru a ajuta la propulsarea unor functionari publici in organismele europene, contactele oficialilor UE cu administratiile nationale sunt tot atatea exemple care confirma cele sus mentionate.

In prezent, aceste organisme europene nu formeaza un corp institutional supranational, dar nici nu apartin administratiilor nationale. Ele pot fi considerate ca avand sarcina de a asigura controlul administratiilor nationale asupra mecanismului transnational.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate