Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Raportul juridic penal


Raportul juridic penal


Raportul juridic penal

Definitie: Raportul juridic penal este raportul care se realizeaza intre stat si ceilalti membri ai societatii, prin care statul are dreptul sa impuna, prin organele sale specializate, respectarea valorilor sociale ocrotite de legiuitor prin prevederile legii penale si sa traga la raspundere penala pe cei care au savarsit infractiuni, iar membrii societatii au obligatia sa se conformeze legii si sa suporte sanctiunile penale ce li se aplica, decurgatoare din ea.

Se observa ca raportul juridic penal este impus de forta imperativa a legii si nu rezulta dintr-un acord de vointa a partilor, ca intr-un raport juridic civil anume.

Ca orice raport juridic, si cel penal are subiecte, obiect, continut, fireste in forme specifice lui.

Subiectele raportului juridic penal de conformare sunt statul si persoana fizica nedeterminata, care are calitatea ceruta de lege. Continutul sau sunt drepturile si obligatiile subiectelor raportului, anume: pe de o parte, statul are dreptul sa pretinda tuturor persoanelor fizice sa coopereze pentru ocrotirea valorilor sociale aratate de legea penala, are obligatia sa stabileasca masuri de prevenire si combatere a infractiunilor in limitele legii; pe de alta parte, persoanele fizice au obligatia sa se conformeze dispozitiilor legii penale si dreptul de a se supune numai la ceea ce prevede legea penala in vigoare. Obiectul raportului juridic penal de conformare, de respectare a obligatiilor impuse de legea penala.Acest raport se naste in momentul intrarii in actualitate a normei penale, dureaza cat dureaza norma respectiva, se modifica odata cu modificarile in continut a normei incriminatoare si se stinge odata cu iesirea din vigoare a legii penale. Nasterea acestui raport juridic are loc in momentul savarsirii unei infractiuni, prin vointa libera a infaptuitorului, spre deosebire de raportul juridic procesual penal care ia nastere din momentul constatarii lui. Modificarea raportului juridic penal de conflict are loc din anumite cauze expres prevazute de lege, cum ar fi cauze de inlaturare sau modificare a executarii pedepsei. El se stinge odata cu indeplinirea drepturilor si obligatiilor de catre subiectele lui.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate