Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Normele tehnice (tehnologice)


Normele tehnice (tehnologice)


Normele tehnice (tehnologice)

Termenul "norma" desemneaza o categorie de baza a stiintelor sociale, cum sunt stiintele juridice si economice, sociologice si lingvistice etc. El are o larga intrebuintare si in stiintele naturii, in matematici si fizica si, in general, in tehnica si productie. Mijloacele de exprimare a normei variaza in functie de mijloacele cu care opereaza fiecare stiinta: cuvinte, cifre, desene, grafice etc. Cu toate acestea, termenul "norma", indifferent de aplicarea lui, are o semnificatie de baza, o regula generala, o unitate de masura, un criteriu de apreciere stabilit de oameni si care serveste ca indreptar pentru comportarea sau activitatea lor.

Normele tehnice ocupa un loc deosebit datorita specificului lor in comparatie cu celelalte norme sociale, si anume : ele reglementeaza comportarea oamenilor in procesul de productie, fata de natura, fata de mijloacele de productie si uneltele de munca.Normele tehnice sunt expresia raportului dintre legile naturii si conduita umana. Fiecare productie este o productie sociala. In productie, membrii societatii adapteaza natura nevoilor lor umane. Pentru a produce este necesara cunoasterea felului de a actiona asupra naturii, iar acest lucru se stabileste prin reguli tehnice. Regula tehnica poate fi o simpla reteta culinara, dar si un patent industrial modern. Regulile tehnice, ca si toate regulile de comportare a oamenilor sunt rezultatul practicii productive si generalizeaza aceasta practica. Regulile tehnice moderne din industrie si din agricultura mecanizata sunt rezultatul cercetarii stiintifice si constituie stiinta naturala aplicata.

Stiintele naturii descopera legile dezvoltarii si miscarii fenomenelor din natura, iar regulile tehnice sunt expresia sociala nemijlocita a acestor legitati naturale. Daca o regula tehnica este corect formulata sau nu, se stabileste in decursul practicii productive, care va confirma regulile tehnice.

Scopul normelor tehnice este de a se obtine, cu minimum de efort, maximum de rezultat. Ele se formeaza ca urmare a dezvoltarii cunostintelor tehnice si a deprinderilor practice, ajutand oamenii sa obtina, cat mai repede si mai economicos, rezultatul urmarit.

Normele tehnice pot fi incalcate de oameni; de aceea si acestea sunt sanctionate, prin faptul ca nerespectarea indicatiilor cuprinse in ele duce la obtinerea unui rezultat nefavorabil, diferit de cel urmarit. Daca cineva, de exemplu, utilizand o masina nu respecta normele tehnice de functionare a acesteia, care au fost fixate de producatorul masinii, sanctiunea va consta in neobtinerea rezultatului dorit, in stricaciuni provocate in functionarea masinii. In acest sens, normele tehnice - facand legatura dintre legile naturii si comportarea oamenilor potrivit acestor legi - sunt un indicator al corectitudinii cunoasterii cerintelor legilor obiective si a atitudinii, a conduitei corespunzatoare.

Normele tehnice nu fac parte, de regula, din sistemul reglementarii juridice a relatiilor sociale. Totusi, aplicarea unor norme tehnice, prezentand un interes deosebit, este asigurata si prin forta coercitiva a statului. In acest sens, normele tehnice fac corp comun cu actele normative juridice, capatand, pe langa aspectul lor tehnic, tehnologic, un caracter juridic. Este vorba, in primul rand, de normele securitatii muncii, de normele tehnice de circulatie publica, precum si de alte norme tehnice a caror aplicare rezulta din obligatia de serviciu. De pilda, obligatia unui sofer dintr-o societate comerciala de a ingriji, conform normelor tehnice, automobilul care i-a fost incredintat.

Normele de drept, consacrand o serie de categorii de norme tehnice, concura la dezvoltarea productiei in diferitele ei domenii ( industrie, agricultura, transporturi etc.), la procesul tehnic in general. La randul lor, normele tehnice pot fi folosite si in activitatea juridical, prin prelucrarea mecanica, cibernetica a unor fapte si date juridice, pentru a se inlesni cunoasterea si imbunatatirea legislatiei, pentru o mai mare eficacitate in lupta impotriva elementului infractional.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate