Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Notiunea de act juridic civil si elementele sale


Notiunea de act juridic civil si elementele sale


Notiunea de act juridic civil si elementele sale

Actul juridic civil este definit ca fiind manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, respectiv, de a da nastere, modifica ori stinge raporturi juridice civile.

Termenul de "act juridic" are doua sensuri:

ca operatiune "negotium juris" - deci manifestarea de vointa facuta cu scopul de a produce efecte juridice;

ca mijloc de proba "instrumentum probationis" - deci inscris constatator al operatiunii juridice.Actele juridice civile se clasifica dupa mai multe criterii:

dupa numarul partilor care isi manifesta vointa de ale incheia, ele se impart in acte juridice unilaterale si acte juridice bi- sau multilaterale.

dupa scopul urmarit de parti la incheierea lor, ele se impart in acte juridice cu titlu oneros (acte comutative aleatoare) si cu titlu gratuit (libertati si acte dezinteresate).

dupa efectele produse, actele juridice se clasifica in acte juridice constitutive, translative si declaratoare de drepturi.

dupa importanta lor in raport cu un bun sau cu un patrimoniu, actele juridice se impart in acte juridice de conservare, de administrare si de dispozitie.

dupa cum existenta lor depinde sau nu de existenta altor acte juridice, distingem acte juridice principale si acte juridice accesorii.

dupa cum sunt sau nu reglementate expres de lege, deosebim acte numite (tipice) si acte nenumite (atipice).

dupa modul de executare a lor, actele juridice sunt cu executare dintr-odata, acte ino ictu (ex. donatia) si acte juridice cu executare succesiva (ex. vanzarea cu plata in rate).

Elementele actului juridic sunt

consimtamantul, capacitatea, obiectul si cauza (art. 948 Cod civil) precum si forma (cand este ceruta ca o conditie de validitate a actului), respectiv modalitatea (in actele juridice afectate de modalitati).

Consimtamantul poate fi viciat prin eroare, violenta si leziune.

Capacitatea de a incheia un act juridic civil reprezinta aptitudinea unui subiect de drept civil de a deveni titular de drepturi si obligatii prin incheierea de acte juridice civile.

Obiectul actului juridic il reprezinta actiunile sau inactiunile la care sunt indrituite ori de care sunt tinute partile actului juridic.

Cauza (scopul) actului juridic consta in scopul urmarit de parti la incheierea unui asemenea act.

Conditia formei actului juridic este ceruta uneori de lege pentru insasi valabilitatea sa (ad validitatem), alteori doar ca o conditie de proba (ad probationem), iar alteori pentru opozabilitatea fata de terti.

Modalitatea constituie un element esential numai in actele juridice afectate de modalitati , nu si in cazul actelor juridice pure si simple. Modalitatile actului juridic sunt termenul si conditia.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate