Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Perioada de valabilitate a mandatului de perchezitie


Perioada de valabilitate a mandatului de perchezitie


Perioada de valabilitate a mandatului de perchezitie

In prezent nu exista o limitare in timp a duratei de valabilitate a unei autorizatii de perchezitie emisa de instanta de judecata. In baza alin. (4 ) al art. 100 C.proc.pen.[1], instantele emit autorizatii de perchezitie indicand totusi in cuprinsul acestora perioada de valabilitate a acesteia. Si anterior acestei reglementari au existat instante de judecata (de ex., Tribunalul Bucuresti) care, la solicitarea organului de urmarire penala, au emis autorizatii de perchezitie valabile o anumita perioada de timp, expres indicata in cuprinsul autorizatiei emise (de ex., pentru o perioada de 7 zile).

Majoritatea practicienilor care au contribuit la elaborarea acestui material au apreciat ca instanta de judecata ar trebui sa fie in masura sa stabileasca, in functie de complexitatea cauzei, perioada de valabilitate a autorizatiei emise. Acest lucru este oportun tocmai pentru a permite organelor de urmarire penala sa efectueze acest act de procedura in intervalul de timp cel mai potrivit. Desi pana la interventia Legii nr.356/2006 Codul de procedura penala nu prevedea un termen de valabilitate al autorizatiei de perchezitie, Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti prevede, in art.83 pct.8, printre categoriile de registre care se intocmesc si se pastreaza pentru evidenta activitatii instantelor, registrul de evidenta a sesizarilor privind autorizarea efectuarii perchezitiei date de judecator in cursul urmaririi penale.In acest registru se fac urmatoarele mentiuni:

-numarul curent;

-numarul si data adresei parchetului;

-numarul dosarului instantei;

-numarul si data incheierii de autorizatie;

-data si ora emiterii;

-numele si prenumele persoanei;

-sediul unitatii publice sau al persoanei juridice la care se efectueaza perchezitia, a sistemelor informatice si a suporturilor de stocare a datelor informatice;

-perioada de valabilitate;

-numele si prenumele judecatorului.Alin. (4 ) si (4 ) de la art. 100 C.proc.pen. au fost introduse prin art. I pct. 53 din Legea nr. 356/2006.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate