Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Modul de actionare a paternitatii


Modul de actionare a paternitatii


Modul de actionare a paternitatii

Prezumtia de paternitate este prevazuta in Codul Familiei la art. 53. Astfel copilul care s-a nascut in timpul unei casatorii il are ca tata pe sotul mamei. Daca acel copil se va naste dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei, el va avea ca tata pe fostul sot al mamei, in situatia in care a fost conceput in timpul casatoriei, el va avea ca tata pe fostul sot al mamei, in situatia in care a fost conceput in timpul casatoriei iar nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o alta casatorie.

Potrivit art. 51 , citat in art. 53, copilul nu va putea " reclama o stare civila contrara acelei care rezulta din certificatul sau de nastere". De astfel nimeni nu va putea contesta starea civila care rezulta din certificatul de nastere al copilului.

In ceea ce priveste modul de actiune a paternitatii, el opereaza independent de prevederile certificatului de nastere a copilului, care ar putea sa arate, de pilda, ca tatal copilului este altcineva decat sotul mamei sau ca tatal copilului este necunoscut.

S-a decis ca beneficiaza de prezumtia de paternitate copilul care desi s-a nascut in timpul casatoriei, in actul sau de nastere tatal nu a fost trecut si nu a introdus nici actiunea in tagaduirea paternitatii.In situatia in care sotul mamei nu a trecut in registrul de stare civila ca fiind tatal copilului, este posibila introducerea unei actiuni prin care sa se constate paternitatea si sa se ceara rectificarea actului de nastere.

De asemenea s-a decis ca, in sensul articolului 10 din Decretul nr 278/1990, prin rectificarea unui act de stare civila trebuie sa se inteleaga nu numai o indreptare a unei erori de inregistrare, ci si o indreptare a oricaror neconcordante, intervenite ulterior inregistrarii, intre datele consemnate in registrul de stare civila si exacta starea civila a parintilor.

Putem afirma, in cele din urma, ca prezumtia de paternitate reflecta infaptuirea principiului monogamiei casatoriei in tara noastra.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate