Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Exemplificarea rolului creator al jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului


Exemplificarea rolului creator al jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului


UNIVERSITATEA NICOLAE TITULESCU

Facultatea de Drept Anul III zi

Disciplina Protectia Internationala a Drepturilor Omului

Fisa seminar

Exemplificarea rolului creator al jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului prin prisma urmatoarelor notiuni

Notiunea de «lege»in sens european

"Curtea a considerat intotdeauna notiunea de «lege» in sensul sau material si nu formal: ea a inclus in acest concept si texte de rang infralegislativ si dreptul nescris. Intr-un domeniu acoperit de dreptul scris, «legea» este textul in vigoare pe care jurisdictiile competente l-au interpretat cu luarea in considerare, la nevoie, a datelor tehnice noi." (Hotararea CEDO din 24 aprilie 1990, cauza Kruslin impotriva Frantei);

in dreptul intern:

lato sensu: izvorul de drept creat de organe ale autoritatii publice investite cu competente normative (parlament, guvern, organe administrative locale) cuprinzand norme general obligatorii: legi, decrete, hotarari si ordonante ale Guvernului, regulamente si ordine ale ministerelor;

stricto sensu: act juridic al parlamentului.

Notiunea de «domiciliu»

in sens european:

"In privinta cuvantului «home» ce figureaza in textul englez, se considera in anumite state parti ca el acopera si localurile profesionale. O asemenea interpretare este in deplina concordanta de altfel cu versiunea franceza: termenul de "domiciliu" are un inteles mai larg decat cel de «home» si poate acoperi, de exemplu, biroul unui membru al unei profesii liberale. Si in acest caz este de nedorit sa se stabileasca distinctii precise: unele activitati profesionale sau comerciale pot fi derulate de acasa, si dintr-un birou sau dintr-un local comercial pot fi gestionate activitati de ordin personal. Daca am atribui un inteles restrans cuvintelor «home» si domiciliu, an putea crea chiar pericolul unei inegalitati de tratament" (Hotararea CEDO din 16 decembrie 1992, cauza Niemietz impotriva Germaniei);

in dreptul intern

- art. 13 din Decretul nr. 31/1954: "domiciliul unei persoane este acolo unde isi are locuinta statornica sau principala";

- art. 26 din OUG 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani:

(1) Domiciliul persoanei fizice este la adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala.

(2) Domiciliul minorului este la parintii sai sau la acela dintre parinti la care el locuieste statornic ori, dupa caz, la reprezentantul sau legal sau la persoana fizica ori juridica la care este incredintat in plasament.

(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica si in cazul persoanei fizice puse sub interdictie.

art. 29 din OUG 97/2005: Resedinta este adresa la care persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu.

Notiunea de «familie»

in sens european:

"Conceptul de «viata familiala» nu este limitat doar la familiile intemeiate pe o casatorie, ci poate include si alte relatii de facto. Pentru a determina daca o relatie se analizeaza ca «viata familiala» poate fi utila luarea in considerare a unui anumit numar de elemente, precum faptul de a sti daca membrii cuplului locuiesc impreuna si de cat timp, daca au avut sau nu copii impreuna, in mod natural sau altfel, ca dovada a angajamentului unuia fata de celalalt.

In speta, Curtea constata ca X este un transsexual care a suferit o operatie chirurgicala de schimbare de sex. El traieste cu Y din 1979, asumandu-si in ochii tuturor rolul de partener masculin. Cuplul a solicitat si obtinut un tratament care sa ii permita lui Y sa conceapa un copil. X a sustinut-o pe Y in toata aceasta perioada si se comporta in ochii tuturor ca "tatal" lui Z de la nasterea acesteia (n.n. - nascuta prin inseminare artificiala). In aceste conditii, Curtea apreciaza ca legaturile familiale de facto unesc pe cei trei reclamanti." (Hotararea CEDO din 22 aprilie 1997, cauza X, Y si Z impotriva Regatului Unit)

in dreptul intern: Art. 48 din Constitutia Romaniei:

(1) Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.

(2) Conditiile de incheiere, de desfacere si de nulitate a casatoriei se stabilesc prin lege. Casatoria religioasa poate fi celebrata numai dupa casatoria civila.

(3) Copiii din afara casatoriei sunt egali in fata legii cu cei din casatorie.

Notiunea de «infractiune»

In sens european:

"57. Curtea aminteste ca, pentru a determina caracterul «penal» al unei fapte in sensul Conventiei, este important mai intai de stabilit daca textul care o defineste apartine sau nu dreptului penal potrivit tehnicii juridice a statului parat; trebuie examinat mai apoi . natura infractiunii precum si natura si gradul de gravitate al sanctiunii pe care risca sa o suporte persoana in cauza". (CEDO, Hotararea din 2 septembrie 1998 in cauza Lauko impotriva Slovaciei).

"49. . trebuie constatat ca dreptul intern nu califica drept «penala» contraventia care a adus o amenda reclamantului, legiuitorul roman alegand sa dezincrimineze unele actiuni care, desi aduc atingere ordinii publice, au fost comise in circumstante care conduc la concluzia ca nu constituie infractiuni conform legii penale. In cazul in speta reclamantului i s-a reprosat ca a proferat la adresa unui functionar insulte de natura sa lezeze demnitatea sa, fapta pedepsita drept contraventie de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 69/1991. Aceasta contraventie era diferita de infractiunile penale de insulta si calomnie - pedepsite la vremea comiterii faptelor de art. 205 si 206 cod penal -, atat prin procedura prevazuta pentru urmarirea si pedepsirea autorilor sai cat si prin consecintele sale juridice.

50. Acest lucru nu este totusi hotarator indicatiile pe care le ofera dreptul intern neavand decat o valoare relativa.

51. In lumina criteriilor desprinse din jurisprudenta sa constanta in materie, Curtea considera ca, in ciuda naturii banesti a sanctiunii efectiv aplicate reclamantului, suma sa mica si natura civila a legii de pedepsire a contraventiei respective, procedura in cauza poate fi asimilata unei proceduri penale. Trebuie constatat, mai intai, ca dispozitia a carei incalcare a fost atribuita reclamantului avea un caracter general si nu se adresa unui anumit grup de persoane ci tuturor cetatenilor; ea le impunea un anumit comportament si insotea aceasta cerinta cu o sanctiune care incerca in acelasi timp sa descurajeze si sa pedepseasca.

52. La asta se adauga natura insasi a sanctiunii atrase pentru faptele asupra carora a fost angajata raspunderea contraventionala a reclamantului. Trebuie remarcat ca abia prin ordonanta de urgenta nr. 108/2003 (publicata in Monitorul Oficial din 26 decembrie 2003) Guvernul a retras inchisoarea contraventionala de pe lista pedepselor ce ar putea fi aplicate autorilor contraventiilor. Faptele atribuite reclamantului puteau fi pedepsite la acea vreme nu numai printr-o amenda ci si prin pedeapsa cu inchisoarea cu durata cuprinsa intre cincisprezece zile si trei luni. Or, aici era vorba despre o sanctiune care, prin natura si gravitatea sa, tinea fara nicio indoiala de materia penala, art.6 aplicandu-se de atunci in latura sa penala." (Hotararea CEDO din 22 octombrie 2007 in cauza Anghel impotriva Romaniei)

In dreptul intern:

- art. 17 din Codul penal: Infractiune este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate